屋企人最近 firm 左 末期肺癌。。。

689 回覆
654 Like 46 Dislike
認同 煙鏟早死早著 唔好出黎害人 話我無人性都係咁講
樓主做好心理準備唔會醫得好就ok
我老豆做免疫治療
每21日2萬
做左20幾期
仲要唔會斷尾,呢一世都要做落去
又無保險

其實負擔 壓力係好大
如果你想將來過到自己既人生
真係要考慮清楚
呢度一講中醫會個個負皮
但我爸爸係非小細胞,4期
2017年中確診
PDL1 over 70%
淨係打免疫,冇跟化療,但中間電療過3次
而家已停哂藥,仲可以番工

小細胞就難講d
建議睇一睇私家拎second opinion
公家既指示好standard
私家會進取d
同埋可能有得做白老鼠試新藥
已經係末期可以搏下
屋企人都係
依家已經一年半了
我都想了解多少少個質子治療
睇其他私家醫生果時有問過 個感覺似係副作用小d/精準d既電療。。
做埋想做的事

small cells 好惡
保險真係要買,香港地根本冇得揀......
美國你斷隻手都有可能破產
屌你老母,我屋企人唔係肺癌
我爸爸都係咁上下,確診後半年左右走左,好快你屋企人需要呼吸機先可以維持到呼吸(有機構會租,都係平的),公立醫院都有化療藥,唔係太貴,我爸爸做到第三次就走左了。可以既話,就陪佢多啲,買定啲奶粉同飲管 for 冇胃口食嘢的時候用(飲水都方便),之後就會見到佢越嚟越瘦。希望你可以接受到。 Take care
唔同

download 咗HA go 唔等於開通咗醫健通

HA go 係有關HA 轄下既服務平台(查覆診預約、抽血報告、俾診金etc.)

醫健通係一個互通機制,開通咗有關你既病歷同檢查報告,無論係私家定公立既醫生都可以睇到

eg. 去私家照pet scan ,個放射師會攞到你既病歷,然後照完你既pet scan report 會upload 上去醫健通俾係公立醫院既主診醫生查看
Uncle 好強 係咪全清癌細胞?
有儲蓄 同 冇儲蓄 嘅危疾唔同
唔好比agent水鳩買儲蓄保
(大部分sell你嘅危疾都係儲蓄)
上面可能睇緊有儲蓄成份果啲「危疾」
問下醫院社工,有無咩基金資助免疫療法藥費,好似殺馬利亞會有,但要準備好多嘢做資產審查
check得好嚴架
你每一樣支出都要申報
又啱嘅
食左咁多年唔好宜家先黎覺得好shock
有咩想同佢講/想同佢做好做la
化療真心難頂

尤其係第二、第三個cycle 後,啲副作用開始爆出嚟

身體痛苦之餘仲要知道嚟緊要繼續打,每次去醫院吊針都好似去受靶咁,心理壓力都好折磨人
真嘢講出嚟做乜
經過武肺幾年
已經認識多咗啲霧化粒子其實對肺好有害
果時係邊隻基因?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞