屋企人最近 firm 左 末期肺癌。。。

689 回覆
654 Like 46 Dislike
乜都唔好理,剩低日子開開心心過埋去
佢幾歲?我屋企果件1-2日一包煙
叫佢戒都唔會聽你講 都廢事理
老實講燒錢都係燒錢同佢去玩
唔會醫啦 屋企人都唔想見到自己做包袱
戒煙幾多年先會跌返去正常人生cancer個機率
小細胞肺can好惡
第幾期?
如果已經痛感就有心理準備3個月內
屌,我老竇都係,一月中確診小細胞肺癌,岩岩好初期同末期中間,本身化療都有啲進展,跟住唔小心化療期間中咗新冠肺炎,即刻搞掂咗
中咗新冠之後一直吸緊四度氧氣,嚴重同唔嚴重中間
有一日直接一跳就跳到吸純氧,夜晚就走咗
屌,新冠累閪死人
聽得多連登仔講保險無用唔買,而家就出事
死煙鏟就算撚數喇,就算醫返好都唔會多謝你
識兩個老人家,都有癌,兩個都70幾,無做咩特別嘢,兩個經過五年都仲健在,不過前題係佢咩唔舒服睇醫生。

唔醫真心會後悔,最好同佢哋講清楚,比佢哋決定,希望一切向好
呢啲大病邊個hea 鳩你私家話有得醫,但大把人醫到半生不死燒幾十萬拖長幾個月。
駛撚食藥
臨死chur多兩飛煙好過
建議唔好醫,醫嘅話好辛苦
仲要冇哂胃口同活動能力
好好享受剩低嘅日子
有咩想食就食
有邊度想去就去
留意下中大港大醫學院啲臨床新治療研究
可能需要志願者 如果符合可能有支助或者免費
長期食煙都預咗
搵個私家醫生問下意見
睇下鏢靶藥岩唔岩食,雖然你個case未必岩,好似for基因變異case
如果岩食就響香港食兩三個月先,再返深圳港大醫院問下睇下有冇得配
食煙就預咗啦
平常心啦
你眼好似有cancer
你最好問吓你屋企人,到咗最後階段插唔插喉,因為對佢嚟講好大機會係折磨,我老竇確診咗之後已經講咗,話到最後階段千祈唔好插喉
所以嗰日佢好安詳咁走
「醫既話大約50% last 到 年半多d
over 5年 5% 左右」 ….. 係嘅,化療好多種針,平既副作用大啲,貴嘅叫做副作用少啲。真係有啲人打平嘅好番⋯⋯但亦有人打貴嘅頂唔順中途因太虛弱而走⋯⋯

醫嘅話要人陪伴照顧,準備食奶粉加強化療期間體質等等

唔醫嘅話就問醫生可否安排善終病房⋯⋯希望可以舒服啲走。

🙏
賤種係咁,2手煙又害好多平民。
唔醫可以無痛?
利申唔識,不過好好奇
如果係嘅,我覺得醫嘅話,睇電視話全部都係勁辛苦,又成日訓床,又冇精神,好似乜都做唔到咁
係我嘅話寧願開開心心有尊嚴咁過埋佢
好過痛苦強制續命
食煙就係會有肺癌,唔需要驚訝。

佢食煙個陣你地唔驚訝???

歡迎負評。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞