屋企人最近 firm 左 末期肺癌。。。

689 回覆
654 Like 46 Dislike
無意見比到

希望呢個post 影響到人戒煙
有一個都好
樓主功德無量
願樓主家人安好

利申:煙齡19年 戒煙3年
依d都倒數得
Even你買危疾俾足一球你都唔夠燒加無用

所以準備定後事,心理又好,其他嘢都好
還埋d心願,寧願仲係咁快d走,好過搞完一大輪,以為有希望又失望仲要患得患失

真心依d都無咩奇蹟可言

冇得食,慘過死
幾歲?
食煙就抵死
呢個病係多人講但唔會一個醫生幾十個啦落完藥咁多副作用icu 淨係收肺癌都無位啦
想問吓係點樣發現?
我都有屋企人係小細胞肺癌喺幾年前走咗,你預病情會惡化得快,屋企人由完全冇事(行得走得)去到走嗰日只係過咗六個月,嗰六個月佢都係住院,每一個月嘅病態都有不同同惡化,第一個月行得走得,第二個月就多咗瞓喺床上面休息,第三個月開始要抽少量肺的血水,第四個月開始相對難呼吸,肺嘅血水越積越多,第五個月狀態一日不如一日,開始精神唔好、瞓唔着,有啲時候昏昏迷迷。最後第六個月有一半時間昏迷同要打嗎啡,最後就走咗啦。

記得要學習照顧佢嘅技巧,入咗院嘅話就拎定啲舊相俾佢睇,打發吓時間,每日都要去探佢,等佢覺得自己唔係孤獨一個人喺醫院。呢幾個月影多啲相,一齊留多啲回憶,問吓佢有冇最後嘅心願啦。
想問點樣發現?
本身有冇買保險或者危疾
有既就可能鬆動d 但都建樓用返政府醫院服務
因為私院係好貴
用化療/電療可以延長下生命 不過都辛苦 衡量返做唔做 做都要趁早
不過身體一定會愈黎愈差 趁佢行得食得去下旅行陪下佢
等佢個心都會舒服d 你又唔會有太大遺憾
不過都要有心理準備 身體情況真係會急速惡劣

利申:過來人
我屋企人啱啱走咗,都係未期肺癌,本身都諗住起碼頂到一年半載時間,點知急速惡化,半年唔夠
煮飯油煙都會致癌
梗係要洗哂啲錢佢搏吓啦
最好仲要問哂銀行 親戚朋友借錢醫
人命關天 人命第一丫嘛
我阿公就係小細胞肺癌走左
情況exactly 一樣 長期食煙
確診嗰時已是末期 醫生當時話佢可以捱到新年 (7月確診)但最終都未捱到於十月就走左
其實真係唔建議用盡啲錢去搏 事實係殘酷嘅
但都唔想俾假希望你 巴打take care
建議去私家Check多次聽多次意見
長年食煙

咁抵撚死啦
象仔咁正常
死煙剷
留番啲藥費買多兩包煙食啦
18年後又係1條好漢
眾籌 話自己有幾孝順 係女就著暴露少少上東張西望賣慘 應該都有三四十萬 頂住先
有無咩照顧技巧可以分享下 情況變惡劣有咩野要注意
點發現 冇啦啦病得好重?
咪係 煙剷有咩抵人可憐?
成班人假撚到 巴打老豆就有免死金牌咁
邊個敢無啦啦得罪煙民
況且好多勞動階層都吸煙
攪到佢地無心機做野攪事咁點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞