屋企人最近 firm 左 末期肺癌。。。

689 回覆
654 Like 46 Dislike
冇野幫到你, 只能同你講保重.
珍惜身邊人
當年老豆係非小第4期+入埋脊髓果陣話淨最多半年。即時入浸會做電療封住脊髓個缺口,唔係既話腫瘤科醫生話根據佢經驗、一星期內就會癱、大小二便失禁

之後佢幫老豆做齊果啲基因測試,睇可唔可以食標靶藥物/基因治療。但最後冇一樣得要做化療,但做化療既話,一定唔可以聞住氧氣,而我老豆由一入院就聞緊,仲要係最高濃度
所以基本上同等死冇分別最後由確疹到走,一個月時間

講咁多其實想同樓主講其實肺癌有好多方法醫治,先唔好絕望/灰心。同時要睇住患者心態先,佢唔放棄先係最緊要
老豆果陣自己都放棄左,我地最痛係呢樣
屋企人未開始醫就走左
冇太多實質嘅意見俾到你

唔好盡信醫生講嘅嘢
當時屋企人照肺見到陰影 唔知佢係唔記得定點冇講我哋知 搞到遲咗幾個月發現cancer
屋企人有唔舒服就即刻帶佢入院睇醫生
如果入咗院嘅話記得每一次都要諗定有咩要問醫生

另外要喺清醒嘅時候傾下後事安排,唔好忌諱
嗰陣我屋企人每一次見到都捉住我哋講
亦都簽左dnr
係呢方面我好感激佢,令我唔使糾結

如果可以盡量留多啲時間陪佢
仲行得走得就快啲去玩吓 去邊都好
想食咩就帶佢去食

好好珍惜剩低嘅日子,唔好令自己後悔
理性d,唔好晒錢。

我知好難
明顯係你撳錯野
我老豆又係買滙豐自願醫保一年先二萬幾
條柒頭撳錯嘢
有咩點諗
自己攞黎
煙剷的結局

安排定身後事
我ex 一日食四包煙
快撚啲死唔該
長年食煙 就抵撚死啦

抵呀 食果時有無諗過食你二手煙既人幾想你死呀

報應呀 爽呀

肺癌死得好辛苦架
無講食煙食全家已經好厚道
只針對食煙果個
佢下次唔會架喇
先唔講咩癌
有D人對化療反應好好
副作用都好少根本唔辛苦
但有D人就辛苦到癲
所以好難咁講係咪必定辛苦
有D癌有自費化療藥可以少D副作用
樓主躺着也中槍
我suggest 唔好晒錢做化療加唔好逼佢戒煙
佢有咩想做就任佢做
咁樣好大可能會仲長命啲
好多醫生都係狗賊黎

個陣我屋企人又係末期

腫瘤科就話要等外科確定無事先化療
外科又推返個波比腫瘤科話等唔知咩

我直頭問護士攞電話開醫生波先做到野

屌佢老母
樓主型爆,反cup !!! 咪就係唔洗還呀
未必嘅
但真係其實大部份人都唔太識分/買咗咩都唔知
thanks ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞