屋企人最近 firm 左 末期肺癌。。。

689 回覆
654 Like 46 Dislike
有報告講?
末期就好易發現,不斷咳又會咳血
7、停止吸菸1個月:因為肺部纖毛的再生,會讓氣管內的黏液分泌量增加,透過咳痰來幫助清潔肺部內部積存的毒素。此外,血液循環獲得改善,而肺功能會較吸菸時增加30%以上。

8、停止吸菸3-9個月:肺部可以得到很好的修復,咳嗽、胸悶與氣短的症狀會顯著獲得改善。

9、停止吸菸1年:人體血管可以獲得明顯的修復,心血管疾病的風險會降低60%。

10、停止吸菸5年:發生腦血管疾病風險會降低跟一般人差不多的水平。

11、停止吸菸10年:罹患肺癌的風險會降低50%。

12、停止吸菸15年:人體的健康狀況基本上會與沒有抽菸之前類似。

求其上網搵到
可以搵醫院果啲醫務社工問下有冇咩資助可以申請
死都建議選擇死得有啲尊嚴

暴斃>病死>餓死

醫院插喉唔行得嗰啲人似餓死多個病死
皮黃骨瘦不似人形。

拎幾十萬去食好玩好好過
成日唔明點解啲人會日日狂吸致癌物入肺

自己條命真係咁冇價值?
雖然連登狗唔提倡
但過來人建議 (尤其係公屋人)
一定要買實報實銷嘅自願醫保(高端版)
唔生cancer都好易中風,累人累物
幾多歲出事?都係食煙出事?
如果樓豬家人唔係火車頭,識靜靜哋匿喺後巷食,唔搞到人,識尊重自己同尊重人嘅話咁係幾慘嘅。

但如果人哋真係火車頭,周街噴令更多無辜市民受害呢咁?你又點睇呢啲火車頭嘅人格,值唔值得你去幫口?
佢咳左幾個月, 開頭自己羅藥食(我屋企開藥房), 到後來睇左幾個私家醫生都無好轉, 完全唔知咩野事

後來佢去公立覆診肺結核, 醫生安排佢留院檢查先至發現肺癌
食得煙都預左有呢d 大病啦,反而屋企人長年咁食2手煙,應該要去做詳細身體檢查。
清, 加油
食得煙都預咗
成日食二手煙嘅都要小心
免疫治療公立四萬一次
私家就七萬左右

三個星期要打一次 要打一年
公立有資助可以申請
但前提係要做pdl1測試
而且個分大過50%先有資助

我建議先喺私家做基因同pdl1測試
另外申請pdl1資助要驗組織
驗血果隻政府唔承認

前期要驗嘅嘢喺私家先做 唔好等政府
因為拎住轉介信排新症都要等個零兩個月
所以最好照約公立 私家果邊唔好停
化療免疫先照做 公立排到再接力
私家果邊照直講 醫生會俾建議你
一球都係吊多一排命
你呢啲傻鳩真係屌都廢撚事
完全封鎖咪得
講真 食得煙都預左啦
得班煙剷拎個別例子死撐
一係臭蟲論 話街邊車煙仲毒
係點樣咳法?
好似個個食煙嘅人都會咳
去搵蘇子謙醫生,佢之前響瑪麗掛單
好難每年咁check
做低劑量電腦掃描既話

因為敏感度太高,會發現好多細細粒結節
明明冇事都會嚇親

又或者照得密又怕輻射搞到明明冇事都變有事

所以肺癌好麻煩
通常真係家族有直系親屬中招,
確定自己遺傳風險好高先去照
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞