《 阡 迴 旅 館 》迷途者終會抵達,重覓方向者方可離去

336 回覆
58 Like 4 Dislike
幾特別樓主加油

而家先發現自己當年有追樓主篇獅子山恩仇記好睇到而家有時無野做無聊都會開黎睇番
嗰套係我入坑作嚟
「我唔識你……」經過剛剛迷失在平行宇宙的經歷,我對眼前阡陌的男人產生了戒心。

是敵?是友?鈴兒從沒說過他的存在。

「唔需要咁警戒我,我同你一樣,都只係阡迴旅館嘅一介過客。」

過客……呢。

男人的笑容雖然算不上精神,但的確感受不到敵意和惡意,他的樣子很隨和,雙手藏在白袍之內盤膝而座,迎著夕陽,喝著茶。

「但之前未見過你,鈴兒亦無提起過你……」

「我身體唔好,所以一直係呢度休養,無辦法同大家一齊玩Board Game實在太遺憾。」男人說,「要唔要茶?」

「唔……該。」

他問完後就直接把茶推到自己的對面,我根本沒有拒絕的餘地,也沒有拒絕的念頭。回過神來我已經坐到他的對面,接過了很有質感的陶杯,熱茶散發著清香。

「哎呀,係茶柱。」男人以眼睛示意我看看杯中。

「茶柱…?」

「茶梗直立浮係杯中央就叫茶柱,會有幸運喔。」

「幸運啊……」我別過頭去苦笑,差點被遺下在平行宇宙再連結那昏暗消滅於虛空中算幸運嗎?

不,就算不提這件事,我甚麼時候幸運過了?

「嗯,幸運,就好似你順利返嚟阡迴旅館咁,實在太好,溫年柏。」男人微微一笑點頭,舉手投足之間都散發著安心感。

夕陽西下,他的側面其實相當英氣,金絲眼鏡也和他的面型相襯。

「我其實要返去搵鈴兒……」

「唔使心急,溫年柏,呢度係阡迴旅館,咁快唔記得呢度時間嘅運作異於常世?我地有嘅係時間,亦只有時間。」

他的臉,他的表情,我很難形容,硬是要說就是「很難拒絕他」的臉吧。

「咁我應該……點稱呼你?」

晚風漸涼,我左右手輕輕抱著茶杯感受著茶水傳來的溫暖。

「實在唔太重要,嘛,但的確有個稱呼會比較好,嚟到阡迴旅館前我勉強算係個醫生,我件袍又係白色,叫我白醫生就好。」

「白醫生。」

我輕呻一口茶,但視線完全沒有離開眼前的男人,他始終微笑著聳高左膝,右腳則舒服地伸直於榻榻米上,拿著茶杯的手擱在膝蓋,微笑地看著外頭永不落下的夕陽。

「下次再使用阡迴之門時,記住要小心。雖然渺渺應該都搵到你,但實在無必要冒險。」

渺渺一被提起名字便從旁邊屁顛屁顛地走來,然後伏到白醫生身旁。

「要小心嘅人係鈴兒喇,竟然無發現我仲係外面就閂咗門,嚇死……」我這時才發現自己的手還抖著,如果不算換心手術這是我最接近死亡的一次了,天曉得剛才如果被身後的昏暗吞噬我會變成怎樣?

「哈哈,唔好怪鈴兒,佢有原因,你好快就明。但係你似乎無發現?使用阡迴之門嘅人唔只係佢,仲有你。」

「……我?」

「愛莉佢只聽到普通嘅風鈴聲,好細好普通嘅風鈴聲。講真,世界上邊有風鈴聲可以大聲到,具體到用嚟定位?——除非你係阡迴旅館嘅職員之一。」

「……我係……」

我是甚麼?

「我相信鈴兒已經察覺到呢點,就留返佢同你解釋。我只係想同你傾下計,溫年柏,我只知道你個名……你過得幾好嗎?」

甚麼啦?倒是第一次有人這樣直白地問我過成怎樣,連我姐也沒有這樣問過我。

「幾好呀。」

白醫生沉默了片刻:「迷途得嚟阡迴旅館嘅人,無一個人係過得幾好。」

被…看穿了,輕而易舉地。

「唔需要急,係阡迴旅館之中有嘅係時間,呢度就只有你同我,我只係想知你過成點。」白醫生淺笑,又呷了一口茶。

「……但你突然咁問,一時間都唔知由邊講起好。」我垂頭看著褐色的茶幽幽地說。

茶柱還浮於杯中。

「你點解會嚟到阡迴旅館——或者可以由呢度講起先?」

「我個時行緊路出市區。」我苦笑,那時的我是多自暴自棄,多可笑荒唐。

也許不只限那時。

「行山?」

「唔算……係夜晚嚟,半夜三更,因為我Miss咗尾班車。」

「唔坐的士?」

「我都唔知……可能係心情問題掛?其實我大可以叫我家姐嚟接我,但就……心情問題。我都唔知。」我反問自己,但這是我的原因,為何我會問他?

「心情問題啊,都明白嘅。原來你有家姐,佢係個點嘅人?」

她嗎。

「又靚女又讀書叻,做咩都好完美,大我兩年,已經做到管理層,連考車都係一次就考到。」

反正把我的一切反過來說就是她了。

「嗯,聽落真係一個幾優秀嘅人。」

「咩叫幾優秀?佢就係優秀。」

「哈哈,係我失言。」他道,「容我以茶代酒,自罰一杯。」

白醫生喝一口茶,不知甚麼時候渺渺就窩到他雙腳之間伏下,喉嚨發出「呼嚕呼嚕」的煲水聲。

「你有個咁好嘅家姐,過得唔好咩?定佢對你唔好?」

「完全無!佢對我好好。」

斜陽照在他上陽的嘴角:「佢對你好好……咁我明白。」

「你明白咩?」

「覺得自卑,覺得點解家姐咁優秀自己咁廢,係唔係?」

「……真係咁明顯?」

「我嚟阡迴旅館前都叫讀得下書,身邊嘅人或多或少都有呢種心態,就算我對佢地更好更關心,佢地都唔會覺得好受咗。」

「嘁。」

有點不悅。

「但感覺你唔只係普通同自己家姐比較而覺得自卑,到底發生咩事?」

「我無話同佢比較,只係……只係……」

白醫生是個擅長傾聽和套話的人,他沒有追問,而是輕輕坐在夕陽下喝著茶,靜候著我的自白。

有效嗎?有的。

大概我也想找個人聽一聽我的故事吧,不是鈴兒,不是姐姐,不是阿倫阿力渺渺以外的……某個人。

「我呢條命,係人地俾我。」

「哦?」

我輕輕拉開衣服,露出胸前的疤痕。

「心臟移植手術。」

「……原來係咁。」白醫生閉眼說,「所以你先唔可以浪費呢條人地俾你嘅命,唔可以辜負佢嘅犧牲,佢嘅救你一命反而成為你嘅重擔。」

「咁當然。佢係個天才狀元,本來應該係有大好將來。呢個心臟俾咗我,但我做人做到咁樣,我咪即係浪費咗佢嘅犧牲?」

說到最後,我竟然有點哽咽。

取代他活下來的我,到底在幹甚麼蠢事?

「的確,你有呢種諗法唔出奇,畢竟係將佢嘅犧牲背負係自己身上。但你有咩失敗?我只係知道你半夜行山出市區,未來行夜山好失敗嘅咩?Miss咗班地鐵啫。」

「重點唔係行夜山或者尾班車……」

「哈哈,唔好意思,你始終無講太多,我只可以自己亂估。你想講先講喇,唔想講嘅我地靜靜地睇下日落,飲啖茶都無所謂。」

斜陽,屋簷,貓咪,熱茶,眼前的一切是何等愜意。
好高興係大家心中我筆下既作品已經變左一個坑
獅子山恩仇記係我寫得好好好滿意既一個作品
每個角色都有魅力,強烈既角色成長同取捨令每個角色都有血有肉
加埋伏筆回收的鬥智鬥力,真係好精彩
如果我寫唔出下個青梅竹馬故級數既故,獅子山恩仇記絕對係我下次出書既首選,不過30萬字可能要出3本,無錢住

至於今次呢個故絕對係新嘗試
大家應該都Feel到比較平淡比較靜,竟然無架打無爆炸無飛車
設定上亦無魔法師/末日系列咁嚴肅嚴謹
希望大家都會鐘意,好無信心
聽日出Fate/Victoria 後日魔王故 大後日阡迴
反而有啲平淡感覺,其實幾正
我唔知點形容好,但有少少新海誠式畫面感,又有少少宮崎駿feel
醫生好識聽人講嘢,感覺好有智慧
我寫個時主要諗住千與千尋個種感覺
但其實我自己本身無咩點睇呢2位既作品
《Fate/Victoria 命運/維多利亞》
這是只能召喚與香港有關從者的聖杯戰爭。

【第二章:開戰前夜的低語】

青馬大橋上,被敵對的Lancer追殺時,范春秋卻被神秘少女與從者Saber所救。其後為了脫身,他成功於塔橋之巔召喚出自己的從者 Archer,其真名乃孫文,為推翻滿清帝國的革命家。

面對兩騎從者,孤身一人的Lancer選擇了撤退。正當范春秋要說穿Archer真名時,卻——

「看到吧,可敏手背同樣有令咒,所以她也是御主,也是聖杯戰爭的參加者。所以在這場聖杯戰爭中你們是彼此敵對的。」

https://www.penana.com/article/1462446
如果要一本出晒獅子山恩仇記大概可以有聖經咁厚
咁可能因為我有睇
所以自動腦補咗啲新海誠畫面落去
「咁……我講完後你會唔會話返我知,我係職員嘅呢件事?點解我會打開阡迴之門?到底發生緊咩事?」

「嗯,無問題,我會講我知嘅事你知,應承你。」

他眼中閃過一絲笑意。

「其實……都唔算係咩秘密。」我低頭看著茶湯中自己的倒影說。

「咁點解要咁忌諱?」白醫生微笑地問,他是心理方面的醫生嗎?

「唔係咩光彩嘅事……唉。」

「明白嘅,但呢度就得我同你,咪同傾下閒計。當然,你唔想知道我知啲咩,大可以唔使講。2

「……」

「定係你,其實都想搵個人聽下心事?」

「嗚…!」

白醫生臉上露出心滿意足的表情,沒有再多說話。

「……我嚟到阡迴旅館之前,是咁的。」

如是者,我略略說出我的往事。換心手術被那些傳媒吹奏成甚麼「奇蹟之子」「活下來的少年」,然後只是平平無奇地長大。拚命地活著,活著,活著,試圖不要愧對這被贈予的第二次人生,卻事與願違。

在迪士尼的煙花外判工程公司中擔任最低級的二級助理,基本上只負責清潔和收拾煙火系統,然後因為城堡維修而被裁員,結果收拾東西到太晚連尾班車都錯過。

「然後你仲俾女朋友飛咗?」

「我飛佢㗎!」

白醫生沒有回答,只是淺淺一笑。

「喵…」

渺渺從白醫生雙腳間站起來,東張西望著。

「所以,溫年柏係換心手術後嘅人生軌跡就係咁。」

「嗯,就係咁,亦只不過係咁。」

「都唔錯呀?」白醫生問。

「……嗯,或者…我唔知,我覺得自己係要比起依加咁樣……更出色。」

「總有一日會。」

「你又知?」我把視線從杯中的茶移向白醫生,他的側臉被夕陽映亮,金絲眼鏡後的目光格外溫柔和善解人意。

「咁你又知自己唔會?」

被他這樣反問,我竟然一時間沒法反駁。

也罷。

「好,到你。」

「到我啲咩?」白醫生別過臉去喝茶。

「喂,你話你會講我知,點解我會聽到風鈴聲,點解我可以操作阡迴之門……我係呢度嘅職員?」

「我只係話——我會講『我知道嘅事』你知,但非常遺憾——我咩都唔知。」

「哈啊?!」

上當了!!

「哈哈,唔使咁激動,我亦同你一樣,同呢度所有人一樣,只係阡迴旅館之中嘅一個過客。只係我對阡迴旅館呢度嘅法則了解多啲,略知一二,亦能夠少少明白渺渺係度喵乜野。」白醫生輕撫渺渺雙耳之間為牠搔癢。

「你,你,你實在欺人太甚……」

我本將心向明月,奈何明月照溝渠!枉我還真的和他在那邊真情剖白呢!

但說了後心底好像輕鬆了些許。

「講下笑喇,只係我覺得有啲事應該要留返鈴兒同你講,由我嚟講就唔過癮。」白醫生緩緩閉眼說。

「鈴兒……」

突然間,眼前閃現剛剛鈴兒……安寧病房之中的鈴兒,那冷酷,卻眉間帶著落寞的樣子。

我要找她談談。

「雖然我唔太確定,但係可以實測一下嘛~跟我過嚟。」

「叮鈴……」

隨著風鈴聲響起,白醫生站起來,這時我才發現他的腰間同樣繫著一個玻璃的風鈴,款式與渺渺和鈴兒的髮飾一樣,正綁在他身上白袍的寶藍色腰帶上。

「點測?」

「呢邊。」

我跟著他走到天井旁,白醫生走路的姿勢很優雅,速度也很慢,卻不會使我這個尾隨者感到焦急。

天井下,是阡迴旅館的大堂,而頭頂正是天井的盡頭,阡迴旅館的屋頂。

比想像中還要高,應該說……有這樣高的嗎?

「首先,呢個風鈴就交俾你。」白醫生把風鈴從自己的寶藍色腰帶解下,然後綁到我的褲頭帶上。

「多謝……然後呢?」我問。

這時我才發現在這一層之中沒有任何門,沒有任何樓梯,就只有空中迴廊繞著天井一週,換句話說即使已回到阡迴旅館,我也沒辦法使用隨便門回到鈴兒那邊。

那我能怎樣下去?

「一路順風。」

「啪。」

咦?

人在…空中。

我背後被他冷不勝防的猛力一推,這一推的勁道比想像中更大更強,失去平衡的我馬上摔翻過欄杆,掉進了阡迴旅館的天井之中!!

「嘩啊呀呀呀——!!」

眼前的天井瞬間在視野之中拉深,這是我剛剛來到阡迴旅館時見過的無盡天井!!

「啊啊啊啊啊!!!」

阡迴旅館之中的門與廊,在我四方八面頭上腳下重重展現,天井變成了無盡的深淵,燈光在重重飛掠而過的木製結構之間閃爍,我無盡無窮地往下摔!

「屌屌屌屌啊呀呀呀?!?」

我在空中胡亂舞動身體,扭動手腳,但沒翅膀的我當然是不會飛翔!!但天井沒有盡頭,無限的迴廊與門窗在四方八面開開關關,明明暗暗,我就這樣持續地向下墜落!

「諗下你要去邊!!然後記住時間同速度係互為因果!!阡迴旅館內,職員係可以控制時間流動!」白醫生的聲音從上方遙遠處傳來,又從四方八面響起!

我要去哪?當然是地下大堂,回到鈴兒身邊啊!!

「啊仆街喇——!!」

才一有這想法,無盡天井馬上出現了盡頭!視野最深處的消失點中出現一個大堂,接待處正在中央沐於光柱之下,雖然看到盡頭很高興,但這樣子要撞上去了!!

時間與速度互為因果……阡迴旅館職員於這兒可以控制時間流動……打開了阡迴之門的我,聽到風鈴聲的我亦很可能是職員之,那麼——

「時間……緩速!」

給我——慢下來!!

「嗡—!」

「叮叮鈴~」

嚇得緊閉雙眼,面容扭曲的我沒有迎來致命的撞擊。耳邊的風聲減弱,腰間的風鈴鳴奏,我張開一看,下墜的速度放慢了幾倍,我只是在空中緩緩地往下飄。

「喵!」

同一時間,渺渺亦從高空躍下落在我肩膊上。

「嗄…嗄…嗄……」

成功了。

我下墜的速度緩慢下來,雖然不是飛行,但至少我能控制飄落的速度。

果然。

果然……我不是阡迴旅館的住客。

我,溫年柏,是作為阡迴旅館的職員來到這兒。

下方的大堂空無一人,接待處內亦不見鈴兒,她去哪兒了?不會還沒發現我消失在阡迴之門後,迷途於多重宇宙之中吧。

馬上我就發現事件不是這樣,接待處前的一扇門突然泛起光芒,然後變成了當時前往愛莉未來的阡迴之門般。

「叮鈴……」

門後,有風鈴聲響起。

那是鈴兒的風鈴!

接著那門被人打開,鈴兒與愛莉步進阡迴旅館。二人馬上發現了異樣,抬頭一看,只見腰間正繫著風鈴的我與肩膊上的渺渺正在空中飄落,同樣沐浴於暖和光柱下的我輕輕落在二人眼前,落在大堂前接待處之前。

「咦?!」

我拉好外套站起,腰間的風鈴聲輕奏,鈴兒與愛莉明顯吃了一大驚。

「……等埋我啊鈴兒!!」門縫間傳出我的聲音,但阡迴之門隨即被愛莉關上,因為我就在二人面前。

原來如此,我在無盡天井降落的時間點,是愛莉與鈴兒回到阡迴旅館的一刻。因為剛剛穿過阡迴之門看到我,所以便不知道門後的我剛被遺留在多重宇宙之中。

愛莉嚇到馬上轉身打開門,門後卻變回了食堂,而非剛剛那個平行宇宙。

「點解……阿柏你會係上面飄落嚟?」愛莉嚇得花容失色。

鈴兒也不知所措。

「鈴兒,我諗呢個就係記錄簿上無我名嘅原因。」我輕輕提起腰間的風鈴,渺渺躍到地板跑向鈴兒撒嬌。

「阿柏,你原來係……」

「無錯,我,溫年柏,係阡迴旅館嘅職員。」

鈴兒走過來,臉上五味雜陳。

「阿柏,你知唔知道成為呢度職員代表住咩?」

她怎麼…眼泛淚光?

「代…有咩代表?」

鈴兒壓下聲線說:「代表阡迴旅館認為你已經無處可歸,只可以永遠困住係度。」

這眼神既溫柔又溫暖,與剛剛那個她截然相反。

但鈴兒的表情卻如同在為我而悲哀般。

第三章:迷失在已逝昔日

第四章:迷失在異世彼岸

忍唔住笑左

成世要留係到咁可以點旅館有無限住得一個職員?
如果目標係方舟系列,或者魔法師,將會同病港1 同一情況,病港1 八本,如果再多就魔瞳 病港2級,魔瞳第十本都唔知有無故事一半,病港2長過1好多,雖然唔知有無得出曬,先第三本但今年好似無乜聲氣,已經七月書展都開咗波,唔知係咪唔好賣
白醫生有風鈴,都係職員喎,夏鈴兒唔識佢?
白醫生似係捐心比溫年柏嘅人?都要死再叻都啱資格入旅館,同埋真係無未來,有齊做旅館職員條件,無話要死唔入得嚟

好難話明知咁多個未來得一個成功都會想出去努力,唔睇可能好過睇咗

溫年柏>
白醫生:我最鍾意物件係高空跌落嚟嘅感覺
「別,別誤會!你待我很好,我想盡快回去的原因絕不是討厭你。」凡塔莉雅別過頭去說。

「那為甚麼……」

「我怕自己習慣,習慣了這邊,習慣了不再是魔王。一但我習慣了這個世界,我就不想再回去;一但我習慣了這個世界,我就不懂再回去了。」

我相信她的決心。

也就是說總有一天,凡塔莉雅會回去格拉斯頓,永遠離開我這邊的世界……嗎。

茶,好難喝。

風,好冷。

/////

《魔王與我回去異世界討伐魔王》
第四章:習慣—漸靠近的二人

https://www.penana.com/article/1464685
唔係成世
係永遠

阡迴旅館內時間係停滯
無辦法,出書寫書真係夕陽行業
我覺得長篇小說應該用日本輕小說個種模式一卷卷咁出
一次過出到字典咁厚但會好易令人卻步
末日系列同魔法師系列如果要出都應該係電子書喇
實體書出幾多冊都出得晒
同埋有時間出舊作,我會寧願寫更多新作
的確無話唔得但依加其實連設定都未寫晒已經四~五萬字

今次個故其中一個主旨就係你留係阡迴入面,你咩都唔會成為到,呢度係「停滯」既異世

除非你俾人推落樓
應該啲出版都唔做出長篇系列作品,網絡故嚟講應該真係得魔瞳 病港係長篇而出到書,計埋有心無默嘅絕系列 四本未完都係得三套
又曦 時光機系列出到第二本已經胎死腹中,第三本最後自己補底出,明顯係同頭兩本封面唔同風格

如果可以好似日本輕小說咁就好,代表個市場勁肯出咁多本,係作者都想
你係多字㗎啦,改唔到
你型啲學填詞L套戲咁拎套小說出去人地公司sell自己,之後大家就可以睇到魔法師

老實講就係唔係個個接受到用咗時間心機搞一大輪,結果無人睇到,真係好似填詞L導演咁得個吉放棄,所以唔敢追 追追下放棄嘅人應該唔少

唔好推我落樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞