Apple Vision Pro討論區 (3) 香港有人出街用未

952 回覆
1 Like 10 Dislike
我今日都試咗
係戴得幾唔舒服,眼下面個位壓力有啲大同有啲啲漏光
正式戴上頭20分鐘左右,部機除返落嚟已經幾暖下
但體驗真係眼前一亮,冇諗過追對眼同手勢會咁準
開頭睇下相睇下片已經覺得好3d好真
臨尾播Immersive adventure 真係wow左幾次
成條片臨場感勁到癲
希望嚟緊技術會再成熟啲同做得大個生態
我前幾日試過, 我點睇都係唔清
8K片-)得2K 4K片-)得720p 普通HD-)得240p
最尾嗰條Immersive adventure先覺得稍為可接受
想問吓如果散光好嚴重點算
https://www.youtube.com/watch?v=VlfmeFU2jqg&t=482s

btw之前就係睇咗呢條片, 條TB見到人哋吹生日蛋糕喊撚埋出嚟
前幾日去試嘅時候仲做定心理準備
結果心諗下就咁咋(希望純粹係我副眼鏡問題)
不過好佩服追蹤眼球同手勢控制
諗住等第二代或者平價版
YouTube啲垃圾演算法推介
不過睇完之後發覺咁鳩提早Blacklist都唔錯
暴力唔知做乜搞到成個drama queen咁
明明佢個樣應該係走知識/技術型

呢啲無腦果粉style留番俾啲港女做咪算
尋晚食lsd 帶住玩左12個鐘好正,就算屋企有勁大個既4k都唔會想用, 私家影院拉到個mon imax 咁大, 仲要轉身係月球表面
好奇帶住12個鐘用咗啲咩app或者用嚟做咩
睇youtube 片, 睇3d 戲,睇vr av 完
師兄VR AV 邊度有
除咗睇戲

由於我有嚴重motion sickness

應該玩唔到immersive 嘅3D 驚
畫面一郁就想嘔(有用開Quest 2)
除非有Disney 嗰套原地行路機

所以想試多啲AR 驚
或者3D 驚但唔full screen
仲見到啲現實世界
咁先可以頂得住
係,一開就crash, 可以用ipad version 頂住先
個情況好似當年一早有掌上電腦,touch mon,你會唔會話啲palm生不逢時

如果有用過HoloLens / google glass 就知係咩一回事,絕對唔係「其他大致同vision pro差唔多」,根本用唔落,已經未去到話冇apps用,基本連使用體驗都唔掂,佢個介面會跟住你個人郁已經唔係按沉浸式需求諗,仲有啲畫面質素你根本唔會想成日用,環境光又影響,限制又多,sensor又唔準,API又難用,冇生態圈,冇人想做 development

呢啲唔係技術問題,係公司對產品同用戶體驗既觸角問題,而家有好多AR產品千零蚊有交易,都好過HoloLens Google glasses 多多聲,咪都係唔會買

同埋佢地有意做龍頭,只係做唔到,當然Apple 係咪做到都係未知之數

所以一定唔係「生不逢時」
如果都要用passcode unlock iphone, 咁個mirror 功能有咩用...每次都要除罩打passcode, 勁麻煩
岩呀,玩過hololens 都知係電子垃圾,衰過買玩具
8k vr 180度睇落係 2k, 你除 4 就係你睇緊既resolution
所以要 16k 3d 180度片先用得晒 avp 既功能
唔壓面咩
小心對眼,可能好快白內障
suppose 眼球點都可以啦
就連apple watch 都解到,點解眼球唔得
岩岩試完
戴落鼻梁位有少少漏光
但個staff話正常
個畫面冇想像中咁清
但睇相,vision pro影片 immersive video就清番哂
我覺得最驚訝係個眼球追蹤同手部動作勁準,真係好有科技感
個immersive background都好正 已經想像中係屋企用黎睇戲會幾正
個staff叫我除個下有d心諗 下咁快,我未玩夠
但始終未普及,日常應該唔會用黎工作同上網,原本諗住會好驚為天人怕自己試完會忍唔住買

但試完 雖然都正 但未去到想像中咁「完美」 到會立即課3皮野買番黎
垃圾都睇
有人討論/post咪睇下
同埋佢地啲product 好似好講實用性
佢咁嘅重量放喺個頭度頂唔到耐
不過佢遲早解決到呢個問題
我覺得個demo set做半粒鐘除咗因為多人想試之外
其實係想順便避開戴得太耐會攰/粒電唔夠嘅問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞