Apple Vision Pro討論區 (3) 香港有人出街用未

952 回覆
1 Like 10 Dislike

有圖為證順便用Apple Vision Pro上連登
係咪冇得睇immersive 條介紹片入面大笨象同鯊魚片
Diu咁撚搶口又冇point 咁熟口面

原來真係同一個人

Vision Pro 開售即時討論
https://lih.kg/bKHtAcV
#39 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

覆撚左先啦 又窮又惡

廢你就廢啦買唔起係度酸鳩人
有試過睇返avp/15 pro d 片 真係會有臨場感

就算以前相同片經OS2變左3D都好正

不過都係睇360片正好多,可以周圍望

但始終片源唔夠好,都會濛,遲啲想買部再靚啲既360 cam 拍片
聽完師兄你講真係好想課金買
三萬蚊大把買得起啦,但唔會咁嘥錢呀嘛
你有冇M系Mac? 有既話真係諗得過

都幾肯定短期內,唔會減價,唔會有出新款,市場唔會有同級

所以一直喺度諗會唔會買,可能遲啲先買嘅話,咁就不如而家就買
佢os2個效果
就算本身無都真係平平地都要買部mac mini
爽到
新屎坑姐
過半年收二手咪得
等下一代好過啦,而家只係同apple做測試del bugs
你做乜

人地有錢買,想而家玩,你就係度酸

你自己窮人思想覺得係debug姐

正常人都想用新野啦,仲要係world top device,仲要真係好好用,so far唔覺有咩bug

你覺得貴你咪唔好買囉

你想屌既,你買完,寫篇文講佢有咩唔好,有咩唔值,再扔撚爛佢燒左佢

咁我就信你啦,用都未用過,憑咩話唔抵

去屌鳩Hermes唔值,勞斯萊斯唔值啦
點解關mac事?
用黎工作仲欠好多配套
Apple CEO Tim Cook uses the Apple Vision Pro every day, according to an interview he did with The Sun to highlight the headset's launch in the UK. Cook said that he uses the Vision Pro "in all aspects of [his] daily life."

https://www.macrumors.com/2024/07/11/tim-cook-talks-vision-pro

基本上而家做野都係用Vision pro
但係mac好似唔可以用多過一個屏幕,如果可以既話就正好多

不過同時上網,睇戲,睇漫畫真係好爽
事實vr content唔多+唔算超清係事實,依個唔係Vision pro問題,成個VR市場都面對依個問題,所以點解Apple咁強調Vision pro唔係VR headset就係咁解
依家日本av先出8k,睇你個「清」嘅定義點解啦,如果你要去到同現實冇咩分別就有排,但依家嘅8k VR片其實已經唔錯
但睇慣 4k 2d 平面...
8k 180度 3d = 2k 畫質
之後可以拉wide screen
如果有Mac會更加吸引,有啲apps portable device 冇,例如打機/剪片/處理文件/數據分析/寫code/做development呢啲

雖然我未知點樣可以multi screen,但係而家都常用Mac
係,好撚期待

如果可以放多個桌面就更好
話說用左都一段時間
暫時黎計都有個小總結
Vision pro 其實唔係本身想像中嘅果個用途
真係用落,我會覺得佢唔係咩vr 裝置或者空間運算裝置
呢啲講法只係apple 嘅語言技巧
Vision pro 嘅本質其實只係一個螢幕
不過呢個螢幕做到好多野,非常強大嘅螢幕
佢嘅操作上始終離唔開鍵盤同滑鼠
就算佢係人機互動上做得幾好,siri 幾勁
佢都逃避唔到一個問題,就係要打字果陣都係要依賴鍵盤
但只要你有齊VP, 鍵盤同滑鼠
Vp 真係咪個劃時代嘅產物
呢個螢幕可以瞬間帶你去任何地方
你個腦完全會比佢呃哂
你本身mac, ipad, 電話做到嘅野,vp 一樣做到
件事係勁夢幻勁痴線
如果你問我,呢3萬蚊可唔可以改變生活質素,我覺得唔可以
但當你戴住呢舊野果陣,你的確係逃離左呢個世界,一個只有你睇到嘅世界
三萬蚊買個mon都幾on9
Hermes同勞斯萊斯係名牌,好大既品牌價值
又可以拎出街示威

唔同呢個三萬蚊on9大mon眼鏡
去咗試
有冇人感覺係預期中嘅嘢 但未到好震撼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞