Apple Vision Pro討論區 (3) 香港有人出街用未

952 回覆
1 Like 10 Dislike
我有quest 3,ok la,抽離唔到就吹大咗
我淨係睇啲360旅行片,spatial 片已經沉
真心夠清係呃到 唔會好明顯覺得自己係睇緊芒
Eye tracking 每次除左落嚟再戴返都係差啲,有冇咩高見?
差唔多成日要 reset
有無人有機主tg group link?
冇,唔想係度講可以上一頁
其實我發覺最wow嘅人多數都唔太玩vr/冇玩vr,所以又唔可以話佢地太誇張
玩開嘅人其實對vr習慣咗,甚至覺得畫面樽頸,升級唔多
依家VR最難搞係source方面又未到極清(~電視4k lv),硬件好多死症(重、電量低、對chips要求高)仲未解決到(唔只係Vision pro)
冇玩開既人會wow 但係冇玩開就唔會知AVP有幾正同埋偏向冇特別會買

我本身都有用開quest 都有玩過VR個啲街場,覺得對日常黎講得AVP先fulfill 到個需求

Source 個度真係差啲,又少高清片,而家都要用moonplayer 同要自己develop apps出黎用
MR係AR最難搞果part就係鏡頭,鏡頭始終係鏡頭,低光 noise 果d都係短期內解決唔到,有d外國youtuber用大陸XREAL眼鏡去比,但根本冇得比,用透鏡mon雖然可以令你睇得清楚現實嘅嘢,但就要犧牲畫質(而事實XREAL都唔普及)
幾相信Apple Vision pro係Apple暫時搵到以依家科技可以整到最好又平衡到AR/VR體驗嘅product
好多冇玩開都跟風試,反而我見到好多有玩開都話「咁咋」
Vision Pro個人覺得贏最多係UI,就算Meta開始抄都跟唔到,有d似十年前An同ios嘅差距
我同意Vision Pro理論上唔應該同quest 3比,就好似唔應該用mac同ps5比,但問題係Vision Pro拉唔到Mac 同PS5嘅分別出嚟,一嚟VisionOS係近似iPadOS(iPadOS有幾雞肋可以搵iPad果d討論睇,二嚟VR死症係Vision Pro一樣會出現
以純VR黎講,的確唔係話差好遠,quest 2個時已經可以做到好靚同埋完全沉浸

可能本身有用開成個 ecosystem,用得返晒成個iCloud入面啲嘢去做,先係覺得正
其實最大問題唔係畫質,最大問題係用途,就算你用Apple ecosystem,唔講iPhone解唔到鎖果d,依家Vision Pro出到黎只係一部Apple TV+3D Display,同生產力工具仲差好遠
好多youtube review都話Vision Pro嘅問題係用咗一段時間之後,諗唔到點解要再帶返個headset
一開始honeymoon會覺得恐龍行出嚟好正,又會FF spatial video/photo係你屋企人/貓狗死左之後點點點,但過左honeymoon之後就真係等未來。Reddit 見到有班美國仲用緊嘅user都只係當佢mac display咁用,而Vision pro原本用途就應該咁少
以純VR黎講,的確唔係話差好遠,quest 2個時已經可以做到好靚同埋完全沉浸

可能本身有用開成個 ecosystem,用得返晒成個iCloud入面啲嘢去做,先係覺得正
其實最大問題唔係畫質,最大問題係用途,就算你用Apple ecosystem,唔講iPhone解唔到鎖果d,依家Vision Pro出到黎只係一部Apple TV+3D Display,同生產力工具仲差好遠
好多youtube review都話Vision Pro嘅問題係用咗一段時間之後,諗唔到點解要再帶返個headset
一開始honeymoon會覺得恐龍行出嚟好正,又會FF spatial video/photo係你屋企人/貓狗死左之後點點點,但過左honeymoon之後就真係等未來。Reddit 見到有班美國仲用緊嘅user都只係當佢mac display咁用,而Vision pro原本用途就應該咁少

個人覺得Apple要做嘅就開係咁隊content落去(同gaming console同樣邏輯),但就會出現有雞定雞蛋先嘅問題,賣機數唔多就唔會吸引到人整Vision Pro content,所以點解Apple咁緊張Vision Pro賣數,我唔覺得Apple只係擔心賺唔到錢,我覺得Apple更加擔心個base唔夠大,所以點解Apple咁緊張d客唔買同埋改出平價Vision Pro先
其實一開始出Pro版堆到咁勁咁貴都好奇怪
tim cook唔係諗住呢個價都會賣爆呀嘛
的確好睇人個習慣

暫時冇乜野係冇左vision pro就做唔到,不過有左Vision Pro 會提升好多

有時工作要喺車做,或者啲人好大既屏幕,用vision pro就好好多,出差睇片都好好多

比較好既係用Apple ecosystem 既multitasking 能力,平時做野有時要Mac iPad iPhone 三開咁睇,而家一部搞得掂

MR好既係,做嘢同埋現實唔會完全脫節,VR去返現實有時個腦都要適下,MR嘅時候嘅事候就會好好多,比較容易可以即刻適應返

但係的確仲未係剛需
我都係,所以用avp 無咩震撼感覺
大家原裝頭帶戴到幾耐就頂唔順?
3D print 左舊野,用哂兩條band

Can do this all day
有無圖睇下
你兩條loop band 一個size 定有不同
類似呢個咁

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞