歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (202) 什麼是素組?

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
加深定係增加刻線 覺得RG本身已經分到好重口味
加深
如果只係為左加深 一把0.15都夠做
巴打,咁講啦
我自己就唔認同滲線算係素組工序嘅
不過針對返你嘅情況,其實就真係唔太建議追加/加深刻線嘅。
通常加深刻線,係因為怕本身條線唔深,塗裝(包括噴灰、噴色、噴光油)後塗層太厚,令條線真係太淺滲唔到,先至事前刻深啲。
但你又唔噴灰又唔上色,應該就冇呢個需要。再者,你唔噴灰上色,萬一錯手刻歪咗就仲衰,冇得用黑膠填返刻錯咗條坑,只能夠用打磨去削走條錯嘅坑,如果刻錯嗰條坑太深,咁就應該冇得救喇
難滲嘅位,自己用鉛芯筆畫
港魂隻Re-GZ咁進取
唔該哂咁多位巴
同旋拍一樣價
題外話
一條係HG身上0.15mm既線
實物就有2cm粗⋯⋯
Rg玩下素消其實洗唔洗刻埋線?
巴打你呢個問題又返番去呢個po嘅主題 - 什麼是素組?
滲線仲算唔算係素消?
如果唔滲線,咁仲刻嚟做乜?
會滲呀
但見到rg d線好似加深佢會再靚d
諗緊買唔買埋刻線工具
已經洗左好多$
巴打,咁講啦
我自己就唔認同滲線算係素組工序嘅
不過針對返你嘅情況,其實就真係唔太建議追加/加深刻線嘅。
通常加深刻線,係因為怕本身條線唔深,塗裝(包括噴灰、噴色、噴光油)後塗層太厚,令條線真係太淺滲唔到,先至事前刻深啲。
但你又唔噴灰又唔上色,應該就冇呢個需要。再者,你唔噴灰上色,萬一錯手刻歪咗就仲衰,冇得用黑膠填返刻錯咗條坑,只能夠用打磨去削走條錯嘅坑,如果刻錯嗰條坑太深,咁就應該冇得救喇

上星期想噴candy,太耐無噴有d淆,google完彈返去個google site睇返你編野
多謝巴打 噴完出黎靚仔晒
無正二式仲未偷跑
咁而家原模都有呢d 刻線既時候,已經好難講得清係咪正常既
都要睇你個隻係咩RG,例如Hi-Nu成隻野70%左右啲線都要自己刻出來,如果唔係根本滲唔到。
Nu同沙煞比呢?
所以我都只係講加深而唔係講佈線
唔正常
加深完刻線既反邊大家會點處理?
就咁 google search 都搵到咁癲
btw, 講到噴到靚仔晒,有冇成品圖畀大家開下眼界J下先?
指定刻起身個啲毛?
我通常用筆刀/鷹嘴刀刮走再磨一磨
我成日有種清唔乾淨嘅感覺
但一滲線又冇晒

難分真與假
當假先
我記得日圓¥6600 港幣賣$560
嚇到我以為入錯網
哇,咁敘述ver.ka算唔算變condom
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞