歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (202) 什麼是素組?

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
你底灰係咪用左500 咁鬼粗粒
同埋你噴咀幾大
重做就一定架啦
希望你洗完唔會爆啦輕力d
總之你想要做高反光既話
1,盡可能磨到有咁滑得咁滑
2,噴油要盡可能簿同平均 光油都係
3,乾晒油就用埋研磨膏打蠟咁打佢就ok
建議你搵d 廢件試玩先 可以用扭蛋d 波試下咁就可以練埋曲面
blender update 咁快
你睇書學得嚟又大改版
好勁
依家最主要問題已經唔係目數問題,而係直呈噴到起左砂,通常都係手法,氣壓或者油濃度呢幾個因素出左問題而搞到咁,正常如果你已經磨到1000,就算你噴唔到電鍍面,都唔會咁樣,你見個夾既金屬部分都係咁粗就知,所以你掌握左個噴法先,確保可以噴到唔起砂,之後先係開始磨滑件野再噴,如果唔係就算件野幾滑都好,最後都係起砂
1200號, 噴咀應該就0.3MM
係咪開油太杰/氣壓太細霧化有問題油性油好少會咁
光油defect最常見都係橙皮/魚眼/流眼淚/積油

噴光面唔到最後一步都唔建議落compound去拋, 有乜事最要補噴好麻煩有極微量compound洗唔乾淨都會出事
咁你應該係好似上面巴打咁講係噴野同油既問題
一係就未溝好d 油 起晒粒 一係就噴筆氣泵出事
你試下求奇搵隻匙羹 噴一次灰 影張相 再噴埋油 又影一次黎睇睇
上完色,上埋水貼,影埋相,總算收工!

買書嘅話, 記得要留意佢本書對你嘅作用喺邊
最好揀啲手把手教學, 唔好盲目跟啲大手出版物嚟買
或者咁講, 買定都得但你唔好expect你新手即刻跟到
講下我自己買書學3D modeling揭過嘅, 中過伏嘅書
首先要講嘅係經典中嘅經典, 榊馨嘅ZBrushフィギュア制作の教科書

其實佢喱本書都叫做係手把手教學嘅, 對於某啲本身知道少少3D modeling必經過程嘅人嚟講, 屬於知道個know-that嘅人想追尋個know-how應該睇嘅書
但對於完全一啲都未掂過嘅人嚟講, 喱本書唔係最易令你上手嘅一本
加上喱本書本身有啲關鍵字眼出錯, 如果唔睇佢啲網上update嘅話係會卡關嘅
但喱類書呢勁嘅地方係佢會附贈埋隻3D model完成品file俾你, 等你自己可以feel下大師做完出嚟嘅嘢其實係點樣
我自己喺喱個過程有好多釋懷嘅位
「哦, 原來大師都係做到喱步就完」
「哦, 原來業界都係會面對喱啲瑕疵」
「哦, 原來係我諗多咗」
會有咁嘅感覺囉, 我覺得係值嘅, 本來
但喱本書呢, 其實就已經係2016年嘅出版物, 可以話好多思路同做法都有少少過時
喱個唔係本書嘅缺點, 而係對你嚟講揀書嘅其中一個要點, 就係留意出版日期
所以我自己喱本都係買digital版, 冇追實體書(勁貴屌那星)

跟著兩本都係Zbrush
藤縄嘅デジタル原型師養成講座

喱本直頭就係講know-that為主嘅, 即係好籠統咁將個業界當時嘅workflow講一次
對我上手可以話係零幫助嘅, 因為我當初揭嘅時候具體嚟講點操作個software都唔知嘅
但我大概知道撳咩掣之後呢, 佢又提供咗好多操作嘅思路俾我
即係話本嘢其實都唔係俾白紙級數嘅新手睇嘅, 係教你點樣用原型師嘅邏輯諗嘢

作って覚える! ZBrushハードサーフェス制作入門

喱本呢, 就specify喺某幾個zbrush嘅功能上面嘅教學嚟
咁如果係未認識到需要用嗰幾項功能嘅話, 喱本書其實都係對條友意義唔大嘅

所以我喺試下學用zbrush嘅過程入面可以話係買唔啱書嚟開始嘅
事後我諗返轉頭其實係我太進取, 唔肯由啲好基本好低b嘅內容開始學
未學行先學走feel, 所以最後我係報咗班學入門, 之後先睇得明上面啲書係做緊乜柒

除咗上面喱啲書之外呢又會有啲書嘅作用係比較偏向理論講解一啲嘅
例如喱本Rhinoceros7全攻略

我當初買嚟都係為咗試下學識用Rhino嘅
點知我發現其實喱本嘢實際上嘅手把手教學係有啲唔實用嘅
反而最實用嘅位係佢將Rhino入面嘅3D object講解得好清晰
令我知道佢同其他3D CAD喺邏輯上有咩唔同, 應該點樣適應
咁事實上對於我使用Rhino嘅操作係零意義嘅, 但我唔會話佢係伏書
因為佢都解除咗我對Rhino嘅好多誤解, 一開始就唔行錯路就唔洗debug

又會有啲書係好似個software嘅字典咁
例如喱本Kelly L. Murdock's Autodesk 3ds Max 2020 Complete Reference Guide

正宗枕頭書, 千鳩幾頁屌那星
入面其實係續樣續樣功能嘅解釋demo, 唔係一套完整嘅教學嚟
當初需要用到少少3D CG起稿俾我放入Zbrush加工所以諗著或多或少會掂到就買咗
內容充實但需要用到嘅時間甚少, 所以而家擺咗喺公司到做紙鎮

又會有啲書大部份都係sample同exercise
例如喱本Solidworks Reference Guide

Solidworks係我每日嘅拍爛檔, 所以我好早就已經買咗返嚟睇下有冇用
事實上就係每個功能都寫個example用exercise出嚟俾我睇, 然後跟著做
所以其實似以前中學教科書咁, 對我嚟講補足咗一啲以前degree冇教過嘅功能咁上下

所以我建議就係買書之前, 記得睇咗佢目錄內容係乜嘢
睇下啲review大概點講本書
當然, 我最建議就係買啲一睇就知係手把手教你點樣畫封面隻濕鳩出嚟
嗰一類以操作為目標嘅書
佢書入面教嗰隻嘢唔係你想整嘅嘢唔緊要, 白紙一張咁開始最緊要係有目標之餘唔好未學行先學走
連掣都唔識撳, 唔知擺喺邊真係卡關卡到冇癮
請問MG自由2.0
係咪入金屬J4跟J52就可以?
要各一個還是各一對?
你指B603定B604?
想問下而家抽油箱係咪已經大部份轉咗水簾

本身用開浩盛E550 氣抽,收納移動都方便,有無邊隻水簾係方便移動/收納又吸力?
唔知你講邊隻牌子

一律答你唔知
B603就易買啲,大部份模型鋪都有賣
B604就好少見,早排我見智高有

但其實我都唔G依兩款有咩大分別
新手啱啱開始玩噴塗 想請問下 噴完後悔想改色 abs 件想洗件用市面啲洗漆水 例如匠域CT04 可唔可以成件abs件浸住響超聲波機? 見有人話abs件會爆件
我見最大分別 應該係b604uv cut
噴左之後螢光水貼就唔會發光
其次係大罐過b603?
而佢講soomth clear 我都想知有咩唔同
多謝晒師兄,果然拋磚引玉成功咗 我用zb加blender
究竟會唔會再販HG 閃光架搵唔撚到
唔好怪我多咀, 但我衷心建議你考慮下之後如果認真做落去嘅話
唔好太過依賴game 3d model
因為我自己當初, 同大部份啱啱開始3D modeling嘅人都係咁
覺得可以用game file執下之後拎嚟印
根據我嘅經驗, 喱個思路其實好易成為自己嘅阻礙
唔單只係polygon數嘅問題, 而且你唔係用緊人哋原生個file嘅話
有好多情況係會令到件事複雜咗
例如你import入去嘅時候個model爛開咗, 咁你就跌入一個要瘋狂修復啲離散點線面嘅情況
喱啲情況工作量未必比你由頭開始學點樣build過一粒少
又例如佢個model入面啲部位比例有問題, 常見就係啲手手腳腳一郁就會打晒交, 啲關節陷晒入去, 有啲位直頭只係一塊plane, 冇厚度
因為佢係game入面run架咋嘛, 佢game入面破圖唔會有問題, 但你整實物喱啲就一定影響你隻嘢個外觀, 更加唔好講可動性
所以慢慢就會發現雖然game 3d model嘅參考作用好大
但千期唔好依賴佢嚟減省自己嘅modeling effort, 基本上都係適得其反
因為兩者嘅design purpose 有根本上嘅分別
你最多都係跟佢個concept, 跟唔到佢個shape
跟唔到佢個shape嘅話, 倒不如自己build, 起碼少啲topology issue
可唔可伸手黨地問下3D Print既問題
如果對呢方面完全0認知
又想試下整D髮型、又或鞋之類個D小配件俾壽屋囡
係咪學用Zbrush比較適合
但其實呢D係咪高難度嘢黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞