歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (202) 什麼是素組?

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
之前隻mk2 唔見塊面,無左無面男

下隻隻zz 唔見左頭入面個件,個頭擺唔到上去,甩左個頭咁

今次隻sazabi 都逃唔出厄運,面罩又唔見左,頂

點解成日都係個頭出事
有幾多budget
software又要買
要買printer 成套加scaner
你搵到自己嘅模型style

p.s.既然你咁慣常唔見啲細parts,搵個格仔盒裝住嘛
剪晒件後,我有分開每袋裝住 唔同部位既件,之後先一袋袋拎出後慢慢砌,可能整既過程拖得太長,唔見既機會提高左
而個頭我習慣最後先整,整好個身體再上頭,有儀式感D
Zbrush一個月三舊幾
所以我用免費嘅blender
之後發覺啲addin幾舊幾舊咁應該唔易玩
然後部3d printer 幾千銀起手
洗件二次固化工具又兩千
啲resin平都舊幾水一支
然後洗件用酒精
計好數先再諗玩唔玩
拖得越長係越易出事
不過起馬你拖得嚟都完成到作品先
識有條友買左本rhino擺係度無用過
scanner係比你拎黎度尺用
唔係拎黎比你用黎直接唔駛畫圖
度尺果件野幾大再出改件係好方便

除非好貴既高精度, 或者重新畫過同樣既野
呢方面就方便

用3d scanner幫手整既gaia armor

就係scan左條骨, 根據scan左條骨再做既既接駁裝甲

我自己就大約咁用, 因為scan出黎既size岩

面型請無視

但做頭髮or 替換配件要睇有冇干涉 可能要scan先拎到位
scan 完唔執可以printer copy 係冇可能的
zbrush我會話係易學難精嘅一個software
但我覺得佢係一個除非今生今世都只畫機甲類, 如果唔係都係避唔開嘅software
小配件例如杯杯碟碟手袋背囊枱櫈茶几喱啲一定冇問題, 喺上面雕埋花都仲得
應該話zbrush最擅長嘅位就係雕琢細節, 啲game, cg animation都係由maya, 3ds max嗰類整好之後擺入zbrush加detail再map返過去maya, 3ds max到rendering
我諗你重點都係擺喺頭髮到啦下話, 咁講, 髮型表現方法有咁多, 難度可以差距好大
俾啲例子你諗諗

係咪即刻明白我想講咩
因為我就係面對過喱個問題, 頭型真係千變萬化, 相對地加工嘅方法都千變萬化
有啲看似簡單, 其實好考sense, 例如齊蔭
有啲好撚複雜, 但Somehow有啲tools專門解決喱種問題令到件事簡單好多, 例如麻花辮
所以我覺得你留意zbrush係冇錯, 因為佢係業界嘅標準嚟
因此有大量嘅專業人士精進套software嘅function
workflow經過各界老行尊打磨

唔想一嚟就每個月3舊水其實試著blender都冇問題
最緊要係keep著個興趣先

利申: sub緊每個月3舊水
我諗我都識佢
係咪電單車ready嗰集
有無砌洛克人11?
佢個頭我諗唔到點無縫之後換面,素組完放咗係到
x4 x5都係
佢係x5
影個說明書望望
小推求分享
非常感謝幾位意見,係度一次過覆

因為功課未做夠
完全唔知除咗部printer之外仲有洗件固化個D嘢都咁Q貴
仲要買部scanner度尺寸用(有疑惑過部件干涉問題點解決,原來就係scanner)
硬係投資感覺有D大,緊張

我會先研究下software點用,Print成品呢個問題可能要容後再諗
反正乜都唔識,應該畫到幾個正方形+圓形痴埋一舊已經好叻叻

網上睇介紹話Blender同zbrush個操作概念好似好唔同
Blender係傳統3D建模,另一個就唔知點樣左捽右捽去塑形
咁假設如果先學Blender再過渡去zbrush,個重新學習成本高唔高?
年紀開始大,掌握一個技能比較花心力
重差 背包 同武器 就完成 希望可以一個月搞完
另外想問下迪斯派支殘影有無巴打用過? 定如果要買電磨都係要David 400?
SMP出方舟J銀鎚應該只係改色唔會重新設計
以我個人經驗嚟講
「scanner度尺寸」並唔係話真係用嚟度精密距離, 而係提供個空間感輔助你畫零件
即係, 如果你想度條榫幾粗, 你部scanner幾萬蚊, 幾十萬蚊都可以準唔過你搵把卡尺度
因為scanning本身涉及好多細節, 例如零件本身顏色, 質地已經好大影響
假如你仲要係scan啲段mm計嘅細parts, 你到時個百分比誤差就會好撚大
喱個就會波及到你所諗嘅零件干涉問題, 其實係好睇零件本身有幾doable,
十幾萬蚊scanner都可以scan出嚟完全冇參考價值, 我自己就交過好多次喱啲學費
但即使冇數字上嘅參考價值都好, 一般情況下都足夠提供到空間感俾你設計需要嘅零件
舉個例, 你scan咗隻figure, 坐姿咁計啦
你想畫返張櫈俾佢, 你可以import入software入面對照著個空間比例去調整張櫈嘅長闊高
例如你想幫壽屋條女個頭上面加個蝴蝶結咁, 你畫完粒蝴蝶結擺上去都易啲scale up/down去你預想嘅大細
因為佢就算提供唔到實質數字尺寸俾你, 你都可以通過佢帶嚟嘅視覺參考去搵到應有嘅修正率
喱個我覺得先係平民價錢嘅3d scanner真正用途

關於blender同zbrush嘅問題
講返清楚少少先, 你所講嘅「傳統3D建模」, 即係一粒立體上面郁佢啲點線面
喱種我比較常叫做box modeling, 或者mesh modeling, 你用喱兩個keywords都會搵到相應嘅參考
「左捽右捽」叫做digital sculpting
事實上呢, 都係殊途同歸, blender入面都有sculpting mode俾你捽個model
zbrush入面都有個tools叫zmodeler嚟做返啲類似嘅box modeling
(我上面嗰本作って覚える! ZBrushハードサーフェス制作入門重點就係講zmodeler喱個function)
你問我學習成本高唔高其實我就覺得睇你get唔get到modeling嘅邏輯
當你去到某個位就會發現3d modeling其實都係萬變不離其宗
只不過a software同b software對於同一個步驟嘅稱呼可能有啲唔同, 撳嘅掣有啲唔同
其實邊款software都會有同樣嘅情況, 只要你唔係跟死個操作然後唔思考
如果唔係當你轉另一個software嗰陣或多或少就會諗點樣喺而家個software上面重現返舊底用開嗰款嘅步驟
google下就會發現其實勁多人會問過同樣問題
然後就會發現好多時都可以喺ui入面搵返差唔多嘅function但唔同名嘅掣去做返
笨大喎,不要諗太多啦
佢啲頭細啲,左右擰冇david 400咁多虛位,變相接觸嗰下一斜咗就會磨斜咗冇乜room for error,筆身個rgb好煩好彩可以熄

同埋當然冇david咁好力,始終一個濕電一個鋰電,仲有david個最低速可以比佢更低,又可以加adapter用3mm軸嘅磨頭

磨平面嘅話兩款啲頭移植咗職人 竹千代#400 嗰款金剛銼貼 基本上唔駛再換砂紙海綿就一係3m一係godhand 240
唔該晒巴打先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞