歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (202) 什麼是素組?

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
中意咪買囉,都唔知有咩好問囉
呢度多低智商乜撚底褲顔色𨳒閪粗幼都要問

唔問既呢度唔會出現

我睇化了
所以兩樣都要有 磨唔同野就用返相應工具
職人/鬼斬爸爸棍硬嘅都有層棉,個面有唔同硬度嘅嘢就會好易磨到有小山丘
近排終於買到啲平嘅鬼斬薄刃舊嗰把covid前用到而家
我都有睇過鬼斬,但唔係不鏽鋼,驚好快生鏽
我覺得爸爸棒算係新手向打磨工具
佢平、相對耐用、容易入手
但玩得耐同試得多唔同打磨工具,就發覺喺唔同情況其實都會有比爸爸捧更好選擇
依家我已經將佢打咗入冷宮
我都成日諗住用埋果幾條爸爸棒就轉用godhand沙紙
但爸爸棒真係太襟用,結果用左成年都未用完
以為福$137/hg set咁好人
原來咁快要清死貨
黑騎$59
磨平面既用老豆棒平靚正
MG 正到傻
嗰年嘅年度大作
hg 既revive、水星同新seed結構外型都出得幾好,係有啲用新膠太軟難打磨刻線
鐵血就普遍骨架都有腰軟問題,不過巴巴都平買黎玩吓都抵
買晒佢全部尺寸就會發覺度度都岩用
有隻3mm 用1000 目果邊基本上好少有你講既問題出現
佢仲有個曲型既 我都想搵埋黎買
曲面就用返海綿
反而真係極大面積既直接用鷹or 3m 砂紙
諗諗下都係決定試下po埋上黎,人生第一隻唔係就咁啪埋既模型,砌起有一排了,亦唔駛相認啦

唔係有桃花都唔會開模型坑
最後去左幾轉旅行搞到拖都甩埋先搞完一隻(都關一星期得幾個鐘砌事,一個月就得三,四日)
不過幾好玩,黎緊會再試下噴下色
老豆棒我都厭佢唔夠平同埋銳角位唔夠靚
但就真係堅抵同萬用 有時懶比少少技巧用黎直接磨曲位都得
反正普通玩隨時買一包用10年
透明件真係好難搞得好靚 但過程其實幾好玩

鐘意手油人仔其實可以玩下d 戰棋呀軍事膠之類既上色野
唔駛砌又可以開心玩
咁撚惡唔好入嚟睇吖嘛
巴巴睇買邊隻 我自己噴塗舊化左隻狼王,隻爪好似拎住五碌蕉要加長再銳化,噴塗就小心左右手太緊斷手,腰軟就死症無得救,無縫位唔多,
素組既話同現今HG比就一定差D,不過呢個價錢買到主角機算係咁
鬼斬我覺得把三角最值得買
磨平位既用職人 有錢就買晒
論壇唔比問野咁痴線
同埋佢問個問題都冇錯
同一部機但唔同ver 比例都有優缺點 問下睇下有冇人買過有咩分別點解唔得
真,呢條撚屌好似啲自閉A仔唔識做人咁
唔想答/覺得on9,正常人當睇唔到算
而呢啲自閉仔係要爭住嚟屌人問嘢,好似顯得自己係智者咁,眾人皆醉唯佢獨醒
補番圖先 上年PO過但再PO多次啦

有排無入黎做乜突然有人咁惡
1000咁幼當然唔會出事
大銼400會好明顯
3mm好似係600 1200
我1 3 6 10 16都有
對應啲窄位係幾好用
一般件都要就住唔好比個銼邊磨到
大面積真係冇佢份
曲型未試過睇你試伏
1.未鍾意到要狗衝嘅地步
2.想找尋附和佢買呢盒模型嘅聲音

你地都唔識做,淨係話人地咁都要問
阿寶你都唔認得好打有限
最出位係人地影作品都冇求屌,佢走出黎話人單一光源影得唔好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞