歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (202) 什麼是素組?

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
應該係我打磨得唔夠滑
當你齋噴完黑色唔使光油
影相比我哋睇可以照到你個樣清楚先
家陣起光滑扭強上噴但都好似唔夠令
油仲係太結定噴得太乾?定相機問題
之後上鏡面鏡可以清楚睇埋你啲牙就完美嘞
新手仲未掌握到開油
上網睇片見啲人, 離件件有段距離, 都做到濕噴
我就要勁近(距離10cm 內), 仲要超慢噴, 先叫少少濕濕地
但見支油都已經開到似牛奶咁
開太稀又驚流鼻涕

剛剛拎咗其中一件件試
400>600>800>1000>上底灰
之後再打磨 2000>4000>6000>8000>10000
隻手超累
第一次喺廁所噴油 噴到一半已經想棄坑 玩到好撚辛苦
想問下大家0.5噴筆會揀PS-290定HP-TH

依家用緊龜泵同AV油,想買枝0.5嚟噴底灰又或者遲下幫隻PGU上色

我見PS-290就$900,HP-TH就$1700,雙方只係差個調氣閥(我應該唔常用),想問下佢地喺低氣壓嘅霧化程度係咪差唔多
tb分件器+1
開油其實你可以幾滴幾滴咁慢慢試 慢慢研究 因為每隻油都唔同 有時甚至同一隻色同一支油都會有dd 唔同
如果想要精確d 其實用磅會易過計容量

噴既問題首先要睇你用咩筆同咩泵啦 你壓唔夠佢有機會唔夠力出咪噴唔得遠 如果你支筆有得調較又睇返你有冇開大返個入氣 之類之類你可以研究下

磨到成萬就真係好癲架啦 但真係冇必要因為你仲要噴多層面色落去

如果你黑色不如直接搵隻光黑底灰 直接噴完磨 再拋光都可能要到你要既效果

btw 你盡量每個step 影相黎睇下 睇下各晚打有咩意見
廁所咪有個坑
大口徑我會買支入門野就算 d 錢留黎換個夠力既泵
因為你個龜泵用落呢兩支野度都好似浪費左支野
同埋睇你本身用開咩筆啦
你玩咩油
我而家轉玩水油 開窗掛個抽氣仔用d 模型盒細細力噴就算
廁所有時太濕玩死自己
Thank you. 本身用緊HPCP加浩盛隻HS-317,始終屋企無太多位放大泵

咁我再睇睇比較下入門啲嘅0.5
好方便
全部用匠域 我分兩日噴 又feel唔到太濕喎
水油係唔係可以喺間房嗰度玩? 可以嘅話我都想轉
始終喺廁所玩太辛苦
T你老味
你係未驚噴到積油,所以遠距離時唔夠膽拉大個出油量同慢掃咁去噴?

因為如果你拉遠距離時,大氣壓細出油咁噴,d油粒子噴到落舊野既時候已經乾左一半,就唔會濕噴到,而係會變啞面

你試下放膽d,攞隻粒波噴多次,先薄噴一層光澤黑上去,等舊野上左色先,等乾左,之後第二層開始拉大個出油量,慢移掃幾層光澤黑上去,試到個塗層面無明顯凹凸先
好似原版靚啲
我氣泵同筆出氣量已經校到最大
的確支筆嘅可以再拉大啲個出油量嘅,我依家係拉到一半到
我試吓再慢啲噴,同再調稀啲底灰同黑油先,之前開好似係1:2度
個盾整多幾塊可以變lock on
唔知你個泵幾大力
試吓1.5-2bar氣
搵幾隻模型試色專用膠匙羹
大少少出油量慢速噴
試晒唔同出油量距離速度呀咁
做到表面濕晒反光咁又唔會積油有鼻涕
慢慢拎啱個手感先
Btw膠匙羹應該唔易買
水油相對地冇咁臭同毒囉 但其實只要係噴野 會霧化就最好有抽氣 冇就帶返個罩都仲可以頂到
睇你作業量有幾大啦 輕度既水油響房玩應該都ok
水油用手油更加好 咩都唔怕
請問大家想收閃光 神高 同Master 既話買MG 定HG 好 閃光同Master HG 貴到加埋都500-600蚊
Hp-cr算啦不過老老竇竇龜泵未必夠力推0.5筆
我使用體驗係起碼Sparmax arism呢啲中size先舒服噴

唔會唔夠力推架喎 你噴石屎咩
龜泵同平時有氣缸既最大分別只係氣壓穩定性
氣壓峰值都係睇個泵有幾大力
平時啲人單車鳩噴都係依啲龜泵啦
手掌size龜泵beetle嗰類continuous pressure 得10psi左右
插枝0.5歐洲嗰啲水油要特別稀去就返會好難操作,超易流眼淚/蜘蛛網

用得hs-317/ arism呢啲大少少有返15-20psi左右就ok

sparmax嗰啲冇氣缸佢應該係突登唔整pressure switch咁就唔會話第一啖氣特別大之後變細,相對氣壓穩定啲但要靠擺筆做switch個泵會好易熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞