歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (202) 什麼是素組?

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
只要你唔尷尬就係人地尷尬
細個噴紅色試過搞到報警
其實手塗都好有樂趣 搞d 細件又易d
Hg rg就係
去到fm mg既話零件太大既話驚筆痕太勁
會唔會太勁
海綿上色法幫到你
想請教吓金屬色係咪可以用海綿都上到?
以睇片經驗 薄油多層咩色都可以靚靚仔仔
簿油多層最緊要係等上一層乾 咁就一定靚仔又易睇得清同均勻
金屬色我覺得仲易過單色 用筆鳩掃都已經得
海綿當然都得

壽屋無縫係咪補畢地好D,我見溢膠好似又要開洞又可能失敗好似仲麻煩
有啲金屬色真係易過普通色
特別係深色系嘅鐵色(黑鐵,燒鐵etc)
不過金呀白銀之類亮色系都係預咗會麻煩
我就係想補番啲銀色落無限正義二式度
佢銀色件啲水波紋都算喇,用神剪剪出黎水口黑左果吓大鑊
水口位黑咗呢啲可以試下marker ex解決
又簡單又快 橫掂都唔係好睇到
關節位果啲的確唔係好睇到
係小腿果兩塊銀色件水口太顯眼

我上色所以乜色都冇所謂。另外呢版個faq 有教用膠水加框做類似既puddy
溶膠不了 支藍蓋仲有大大樽係度,用藍蓋做呢D又多又長既縫佢乾晒我都未搽完
應該會買番支黑膠搞(之舊果支唔知去左邊)
反正都會全噴上黑膠都無所謂
冇砌開seed 系列 有冇圖睇下研究下
不過通常水口位問題我係會寧願成件磨深d 落層灰再上返金屬色
魂藍用咩油嘖比較好
魂藍用咩油嘖比較好
魂藍用咩油嘖比較好
又係砌得好不如影得好
上年年尾舊作1/72 P-40B, 影過批新相

勁多圖, 勁撚長加密縮一縮

同零戰合照

後樓梯戰士留名
巴打黏灰好嚴重下
新手噴得唔好, 油水比例成日捉得唔好。

一係就噴得重手勁厚
色水噴多D就捉到手感
主要係油乾果時黏到塵(可能係影相果時黏到都唔定)
我之前做後樓梯戰士開壇前都會拎個水壺係周圍噴一噴水先 噴完等1-2分鐘左右先開始作業(記得D水霧唔好噴到要噴既件,者係唔好拎出黎住)

噴前再用個掃輕輕掃下件然後出風唔出油輕輕吹一下先正式噴,同埋儘可能唔好噴太濕,咁樣應該可以最大程度上避免黏灰

不過後樓梯戰士本身受器材同地方限制只能儘量避免,同埋成日要睇濕度做人,試過等噴消光等左成3個星期
而家一堆等緊去後樓梯噴消光
成日80%以上搞唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞