歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (202) 什麼是素組?

1001 回覆
8 Like 4 Dislike

天狼座HG個身型真係算係咁最衰係手炮同開掌手要買而買好難搵到既DLC先有
天狼座同狼王都無MG
Bandai啲高層傾唔掂數,鐵血都幾難有新MG
有都又會係若干年後先擺上PB
有買到手炮dlc但係無開掌手,印象開掌手好似要買另外一盒?

當年砌完佢就好有成功感然後就去咗買噴筆同泵
https://schizophonic9.com/re4/hg_iboop5.html
另一盒黎,嗰盒支炮係咁

Btw會唔會太屈
係啦哩個好似係跟埋嗰兩舊榴蓮,嗰陣覺得榴彈砲型啲所以無買另一pack

btw當年噴罐手作仔,唔屈
岩岩開左盒朱羅九尾黎砌(我老豆唔知係個同事屋企清山積200收番黎),見到D件多到HIHI
第一次噴塗機娘有咩要注意

目前假組緊本體D分模線有D粗暴要慢慢修
全部垃圾
百式透炒價長期都係500
近期已見450
爸打, 請問彩透模型如果第一日放工先去係咪都唔洗有希望
講真非收藏/重度FANS應該唔多人買,唔係太人氣機可能炒家都費事買
照上幾年啲展大熱個啲係
seed個啲應該唔洗諗
其他都可以睇谷師兄update再決定
想問下果d 水簾式抽風機, 係咪都要用抽氣硬喉駁出街?
大個左終於有閒錢完返細個既夢
追過下頭post 有個問題

美國撚 買左個TC620X
Amazon 見PS289賣80美金, HPCP賣198美金
兩支都同階既話 奇怪點解PS289平咁多

諗緊買PS289試下上色
然後過幾個月會去日本玩 到時值唔值得買HPCP或者其他噴槍?
原本HPCP係貴 PS289少少,但差得咁多應該係amazon 賣HPCP特別貴,所以感覺上差好多,依家如果係香港買HPCP都係一千港幣鬆d,有時有d賣水貨既什至個價錢會平過1000港幣

如果論做工方面,hpcp係好過PS289少少,依家有d PS289你全新買返黎,你試鎗試佢氣密位,有時會試到某d位到有d d漏氣,因為始終PS289要用得膠圈做氣密多,HPCP用膠圈少,做工精度上面HPCP係高d,同埋洗鎗時HPCP方便d,但如果你話論噴出黎既效果,大部分時候兩者效果差唔多,除非你將個氣壓較到好細好細既時候,HPCP有時會仲噴得出野,而PS289會拉完雞噴唔出

但如果你已經有支新既PS289,我覺得你無謂依家再買多支同口徑既HPCP,寧願睇下你平時噴咩多,走去買支其他口徑既鎗
,唔講嘅去日本買呀平好多
請問有無巴打知邊度有HG 命運 Spec2 嘅灰色天線賣?
新手唔識噴
錢事小,揀枝你當地易買零件嘅緊要啲

如果初入坑嘅general use我會揀: iwata eclipse/ h&s ultra 2024
Detail: creos ps-771/ h&s evolution 2 in 1 2024/ badger sotar fine/ renegade krome 2 in 1
我覺得另外一點係要睇埋用咩泵 同埋會用支筆黎主力噴咩
少用低壓同會噴大顆粒既油 基本上唔駛換
要想買多支一係升級再上 一係買支平d用黎粗用
ps289 本身都好夠用
再者都講你純粹上單色定想玩簿噴呀漸層呀定又或者會唔會成日噴細位 睇睇佢既用途先黎決定
買3支筆夠哂用
Hp-tr2 0.5噴灰
Hp-cp 0.3 平噴
Cm-cp2 0.2-0.18 細噴
泵就其實冇乜所謂
唔該咁多位, 抄低左做notes

最後想問有冇咩網係可以參考下香港同日本價錢? 我有試過google下hpcp日本有機會咩價錢, 但d online store最平好似都要2萬6-2萬7 yen
價錢從來都唔係考慮因素
因為多數你想買都未必有貨
有d 野響日本搵仲難過香港
壽屋優秀之作,素組已經好出色

想請教咁多位師兄點先做到鏡面效果?

我打磨完,上咗底灰
噴完光黑加光油,再做埋拋光都唔得

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞