歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (202) 什麼是素組?

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
鏡面表面處理要求好高
你件野表面凹凸不平縮膠之類咁明顯
400度砂紙打磨到二三千等佢滑一滑先
噴黑油光油要濕噴
攪掂晒個亮黑底色反光立立令先
之後大氣細油噴雞仔鏡面銀
貼金泊紙會快啲

自製mgsd計畫
好似得彩透zz 抵
會唔會太勁
好勁
print出嚟啲樁位應該會出晒事
SD頭夠空間做 反正都係定位用 最後應該會改磁石定位
而家煩緊點改RG GOD條腰 太幼
HG巴巴出得OK 架
HG都有個骨架玩下
我走精面 解遊戲嘅封包拎3d檔(面數勁低)
再根據現有嘅模型做大量細緻修改同埋分件
神高只係測試用 我主要係想整極冷門嘅SD
例如moon 巴力 天意 OO其餘三子
畫嗰條榫位如果你目的只係定位嘅話
我建議你唔好真係一條榫, 兩邊都畫成窿
你印完出嚟之後自己搵返支鑽針兩邊鑽一次, 之後其中一邊入一支膠棒做榫
聽落去好似好除褲放屁feel
但印過就知萬一你唔熟嗰隻material 啲收縮/膨脹傾向, 變形方向
其實到頭來都係要靠自己過打樁

當然, 你知道自己做緊啲乜就冇問題
祝你好運
我都學緊
建議一開始學完基本操作就買本書
或者買啲指明係for 3dp嘅online堂
會比YouTube 搵片慳工夫
搶口啲講齋睇圖以為你整鑄鐵效果
咩油嚟
我見佢件件本身都平滑咁
第一次就直噴咗1200號底灰>光黑>雞仔油
之後見唔得,第一次唔識玩雞仔油
第二次就用1000度砂紙打磨下,噴光黑>光油
就去到張相咁喇
想買支打電動打磨棒了
已經要洗油砍掉重練
除左你塊件本身要正常夠滑,底灰唔重要,好多人噴完灰仲難左噴油,因為追唔返原件嘅光滑+越噴越厚

你塊件打磨正常就可以薄噴黑色,上哂色要濕噴,咁先可以去到下一步
應該係噴底灰>等一日>用1000砂紙磨睇有冇縮膠>有就補

重覆上面啲步驟直至冇哂縮膠位,之後就底灰薄噴+濕噴>亮光黑濕噴

利申唔識
你想夠平滑 本身已經要打磨到2000 以上比較好
另外就係你噴完灰都應該要再打磨下 再平滑d (一定要乾晒)
睇相你d 件係勁粗糙 你用咩油? d 顆粒好大?
同埋你要鏡面其實仲要拋光
即係普通版都有兩塊空白臉同兩個表情水貼
而特典版係額外再比多兩塊空白臉你?
底灰, 光油就郡氏
光黑就gaia 032
全部油性油

係唔係清晒D 色重做比較好??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞