歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (202) 什麼是素組?

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
算好扭得,擺到好多pose
我覺得唔差
呢D應該都唔係預人齋啪
啲CG 線條好靚 係漲卜卜 肌肉感 似TV 版

買到嘅話 一定噴
本身想買消光黑顏料買錯光澤黑
就咁溝返郡氏消光添加漆得唔得架
笑4,不如你噴完黑色噴消光
一係買過枝,先10幾蚊

砌得好不如影得好

新po素組lm
淨係水油補色冇消光滲線
巧靚
不嬲都係
利申唔識影

小試一波
可摸耳介紹下隻畢地

要用專用稀釋劑嚟開啲畢地
稀結易可以控制易搽
收縮率低啲
但係好撚好撚好撚臭
On9 架 1秒清零
屌你老母59秒f5定
見到粉紅就諗住搶到隻gm啦
On9都係唔夠班bot黎
玩到眼都痛
完成了

1/24 櫻花大戰 神武(真宮寺櫻專用機)
喺原作因為光武過度勞損而徹底報廢, 隊員特訓過後米田總司令為隊員帶嚟嘅新型靈子甲冑
其實舊系列作入面除咗系列招牌之一嘅光武之外仲有好多款靈子甲冑
例如Eisenkleid

天武

雙武

但我自己除咗光武之外最印象深刻嘅始終都係PS2重製版嘅神武

登場動畫:
https://youtu.be/sq8MBwaKXws?si=S07rgUwROdTkqON-
順帶一提舊版嘅神武係咁嘅樣:

有gk

仲有高手幫佢整咗條跑步demo
https://youtu.be/wUhajgZDARY?si=NLGy3BhbUP1ouI03

Anyway, 回歸正題

扮返出場嗰個pose

喱到係我由上年下半年開始不斷修改同試印嘅神武零件失敗品
真係好多好多, 一波三折, 會因為牽一髮而動全身
雖然3D modelling過程只係兩個月左右
不過之後嘅挫折拖慢咗好多, 中間大概有近半年時間係幾乎白忙一面

回望當初嘅3D設計, 可謂係百感交集
因為之前三式光武比較成功(業餘角度而言)
所以今次分可能太過進取, 起初為咗保留組裝容錯率盡量分得細件啲
結果完全係適得其反, 散修修咁, pose都set唔好

總之就係咁, 終於又一作了
千字文竟然唔係飛機
Btw愈圓潤嘅位愈覺得難畫
技術未夠見到咁圓滾滾嘅嘢真係頭都大埋
開始明白笨大點解愈出愈尖
千字文竟然唔係飛機
Btw愈圓潤嘅位愈覺得難畫
技術未夠見到咁圓滾滾嘅嘢真係頭都大埋
開始明白笨大點解愈出愈尖

太多圖唔quote本身嗰層了
唔多字啦喱篇基本上冇乜咁濟
depends啦, 其實曲面本身冇乜嘢, 但build 3d model嗰個唔放過自己先係最大問題
但的確你如果俾我揀嘅話平面起角定係玲瓏浮凸嘅設計
我諗前者嘅detail/假detail都易加過後者好多嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞