歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (202) 什麼是素組?

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
鏡面打磨要好
灰>(普通開油水)
光黑>成色>光油(慢乾開油水加濕噴)
光油之後好似要再拋光先鏡面到
唔記得有無次序錯左, 有錯請指正

換面要拆開頭頂條野,再分開頭盔
明明x可以就咁換
砌元祖高達 last shooting pose 就唔怕頭出事
可唔可伸手黨地問下3D Print既問題
如果對呢方面完全0認知
又想試下整D髮型、又或鞋之類個D小配件俾壽屋囡
係咪學用Zbrush比較適合
但其實呢D係咪高難度嘢黎
zbrush我會話係易學難精嘅一個software
但我覺得佢係一個除非今生今世都只畫機甲類, 如果唔係都係避唔開嘅software
小配件例如杯杯碟碟手袋背囊枱櫈茶几喱啲一定冇問題, 喺上面雕埋花都仲得
應該話zbrush最擅長嘅位就係雕琢細節, 啲game, cg animation都係由maya, 3ds max嗰類整好之後擺入zbrush加detail再map返過去maya, 3ds max到rendering
我諗你重點都係擺喺頭髮到啦下話, 咁講, 髮型表現方法有咁多, 難度可以差距好大
俾啲例子你諗諗

係咪即刻明白我想講咩
因為我就係面對過喱個問題, 頭型真係千變萬化, 相對地加工嘅方法都千變萬化
有啲看似簡單, 其實好考sense, 例如齊蔭
有啲好撚複雜, 但Somehow有啲tools專門解決喱種問題令到件事簡單好多, 例如麻花辮
所以我覺得你留意zbrush係冇錯, 因為佢係業界嘅標準嚟
因此有大量嘅專業人士精進套software嘅function
workflow經過各界老行尊打磨

唔想一嚟就每個月3舊水其實試著blender都冇問題
最緊要係keep著個興趣先

利申: sub緊每個月3舊水
非常感謝幾位意見,係度一次過覆

因為功課未做夠
完全唔知除咗部printer之外仲有洗件固化個D嘢都咁Q貴
仲要買部scanner度尺寸用(有疑惑過部件干涉問題點解決,原來就係scanner)
硬係投資感覺有D大,緊張

我會先研究下software點用,Print成品呢個問題可能要容後再諗
反正乜都唔識,應該畫到幾個正方形+圓形痴埋一舊已經好叻叻

網上睇介紹話Blender同zbrush個操作概念好似好唔同
Blender係傳統3D建模,另一個就唔知點樣左捽右捽去塑形
咁假設如果先學Blender再過渡去zbrush,個重新學習成本高唔高?
年紀開始大,掌握一個技能比較花心力
以我個人經驗嚟講
「scanner度尺寸」並唔係話真係用嚟度精密距離, 而係提供個空間感輔助你畫零件
即係, 如果你想度條榫幾粗, 你部scanner幾萬蚊, 幾十萬蚊都可以準唔過你搵把卡尺度
因為scanning本身涉及好多細節, 例如零件本身顏色, 質地已經好大影響
假如你仲要係scan啲段mm計嘅細parts, 你到時個百分比誤差就會好撚大
喱個就會波及到你所諗嘅零件干涉問題, 其實係好睇零件本身有幾doable,
十幾萬蚊scanner都可以scan出嚟完全冇參考價值, 我自己就交過好多次喱啲學費
但即使冇數字上嘅參考價值都好, 一般情況下都足夠提供到空間感俾你設計需要嘅零件
舉個例, 你scan咗隻figure, 坐姿咁計啦
你想畫返張櫈俾佢, 你可以import入software入面對照著個空間比例去調整張櫈嘅長闊高
例如你想幫壽屋條女個頭上面加個蝴蝶結咁, 你畫完粒蝴蝶結擺上去都易啲scale up/down去你預想嘅大細
因為佢就算提供唔到實質數字尺寸俾你, 你都可以通過佢帶嚟嘅視覺參考去搵到應有嘅修正率
喱個我覺得先係平民價錢嘅3d scanner真正用途

關於blender同zbrush嘅問題
講返清楚少少先, 你所講嘅「傳統3D建模」, 即係一粒立體上面郁佢啲點線面
喱種我比較常叫做box modeling, 或者mesh modeling, 你用喱兩個keywords都會搵到相應嘅參考
「左捽右捽」叫做digital sculpting
事實上呢, 都係殊途同歸, blender入面都有sculpting mode俾你捽個model
zbrush入面都有個tools叫zmodeler嚟做返啲類似嘅box modeling
(我上面嗰本作って覚える! ZBrushハードサーフェス制作入門重點就係講zmodeler喱個function)
你問我學習成本高唔高其實我就覺得睇你get唔get到modeling嘅邏輯
當你去到某個位就會發現3d modeling其實都係萬變不離其宗
只不過a software同b software對於同一個步驟嘅稱呼可能有啲唔同, 撳嘅掣有啲唔同
其實邊款software都會有同樣嘅情況, 只要你唔係跟死個操作然後唔思考
如果唔係當你轉另一個software嗰陣或多或少就會諗點樣喺而家個software上面重現返舊底用開嗰款嘅步驟
google下就會發現其實勁多人會問過同樣問題
然後就會發現好多時都可以喺ui入面搵返差唔多嘅function但唔同名嘅掣去做返

感謝巴打指導

MODELING個邏輯其實係咪先用最簡單既形狀整「嗰舊嘢」出黎
再用一D工具去執到你要既輪廓(可能係BOX、MESH?),最後就 "add small details"
唔係好知D術語,只係大概估係咁

抑或完全係另一樣嘢?
最近先整緊3年前既hiv
多謝師兄指教 我明白
我目前目標只係做BANDAI唔出GE SD模型(1:5)
所以先利用3d model解決左最煩問題->一個岩比例SD高達頭
其他身體我都用之前經驗用RG+HG+MG 人手改造
最主要都係玩緊模型
目前3D建模只係附助 之前都係自製下改造配件比高達用, SD頭已經係我最大一步
或者之後我真係想深入建模我會再試下自己build
畢竟呢一下我做咁多野都係為左砌我想砌GE模型
前後chok呢款算係各有各好

磨筆就真係365/ 550t屌打有扭力補償
同埋無線嗰啲個最慢速都係太快用親都變咗熔膠多過磨膠
砌自護號直接砌個頭 個頭出事就當比元祖射爆
應該無得搞買多盒
叉鴨比直接比nu 揸住個波咪得
4個樣,仲有頭髮版
我真係有盒係度喔,但剪左件未砌,下隻就砌佢啦
有冇巴打些牙返
之前無bookmark
個網有齊mg啲說明書同水貼
dalong 定1999
你講嘅對我嚟講算係偏向Modeling具體操作嗰一部份
我所講嘅「邏輯」即係點呢, 係跳脫於Software操作部份嘅思路
舉個具體嘅例子丫, 假設我而家想畫一條呈弧線嘅鎖鏈

咁具體嚟講即係點樣form出嚟呀? 可以有兩套邏輯
第一套: 我畫個鎖鏈圈出嚟先, 之後畫條鏈嘅軌跡出嚟

然之後後面嘅鎖鏈圈就沿著喱條軌跡複製出嚟

咁我而家就得到咗一條呈弧線嘅鎖鏈喇

第二套: 我畫一條直嘅鎖鏈出嚟先

然後將佢屈成我想要嘅軌跡

又得咗

你係可以單憑文字描述想像得到樣model係點樣形成出嚟架嘛
咁喱個就係「邏輯」
而你就算係轉第二啲軟件都好, 都係可以活用返喱兩套邏輯嘅
你只係需要搵返嗰套software對應嘅「沿著喱條軌跡複製出嚟」同埋「將佢屈成我想要嘅軌跡」喱兩件事嘅function
「沿著喱條軌跡複製出嚟」我見過嘅唔同software對應字眼有:
pattern, array, chain, sweep pattern, curve driven pattern, etc.
「將佢屈成我想要嘅軌跡」我見過嘅對應字眼有:
flex, deform, twist, bend, transform
唔同software本身就會有自己嘅一套wording, 但萬變不離其宗嘅就係上面嗰兩套邏輯
當然有啲再強大啲嘅software, 就可以係有啲specific tools去generate一條鏈
例如你只需要畫一條線, 然之後撳佢個tools, 然後輸入你要幾多有個ring, 個ring有幾粗, 個ring有幾大, 撳埋enter就可以gen俾你
再advance啲, 可以俾你揀埋個ring好似cuban chain咁, 定還是你想要三角形ring咁都得
喱種情況就通常出現喺螺絲, 鋼筋, I-beam/H-beam咁樣
所以我先會話, 你習慣咗思考作圖嘅邏輯(know-that), 咁你就只需要順藤摸瓜搵返啲掣嚟撳就得

要留意嘅係兩套邏輯build出嚟嘅嘢其實係有機會唔同, 上面個例子就已經有分別, 你數下兩邊嘅圈數就會知
但喱啲就關係到software嘅幾何核心點樣運算你個指令
所以建議放膽試下跟咗教學先, 得咗先再諗點解係咁嚟
命運既齒輪
同埋我都見唔少人話買返嚟用落發覺唔太順手,無想像中咁方便

想問下如果想推返佢出黎可以點搞佢食得好實
咁你好清楚自己做緊乜
我當年第一次搞3D printing都係咁
其實目標只係整一個可以俾我加工落去嘅basic shape

喱架嘢係我當年嘔心瀝血之作
但其實3D modeling嘅部份都只係得喱到咁多就印咗出嚟

喺喱個濕鳩basic shape額外加咗好多料

真係好懷念, 當年都未畢業先有膽色做喱啲痴線嘢

經過八十一劫取完個西經返嚟之後, 有一日我屎忽痕revise咗一次個model

你都可以
個人仔定肩膀?
早幾日砌巴巴托斯又係衰係呢個位度,係咪下次砌要買定支ky
建議買一個分件器,插入去條gap度一扭就應該推出到嚟

再唔係就用野夾住佢加長力距
例如用台夾夾住支柱係咁左右左右轉出嚟
可以畫3d自己慢慢磨
要print 畀錢出去studio 幫手印
因為唔係其實人人都啱屋企擺個printer
3D printing其實實好撚臭
屋企整到烏煙瘴氣咁
唔係人人都家人非常大愛地接受到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞