歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (202) 什麼是素組?

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
無論新手老手,呢個google site都包含左好多有用既資訊

https://sites.google.com/view/lihkg-model

遇到問題可以試下搜尋睇睇有無類似既答案

呢度不論係新手老手, 都一樣咁歡迎
絕對唔係小圈子

乜模型種類都無任歡迎
希望大家互相尊重大家既模型
有模型問題一定會有神通廣大既巴打幫到你

問問題果陣,最好貼埋相,咁樣巴打們會易d 了解你個問題

巴打們貼作品時,
請註明牌子、比例及模型名稱

如果轉貼,貼埋條link就正哂喇
喜迎落地bra 回歸
趁正義未派油下棋,爽

Lm
新post 留名
想問下老秋
有邊間鋪會有壽屋囡改件配件果d睇下
可以介紹
請問各位推薦邊一種AA 膠係低白化家又唔會太貴?
https://x.com/akiba_inou
我本身只MARK左呢個,係咪同一間黎
直接轉用UV膠水
用開呢隻
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTDyHRQT8eAfuz2xXQlwE2u9ICrlYoSEBRec7cEwKJXHg&s
白化既成因係太多AA膠,多出黎無野做既氣化左,同空氣中既水氣作用再痴番落個表面度
有幾種方法可以防止白化
一就盡量用小劑量
二就係要保持通風搵風扇吹住佢
三就噴加速劑令到佢加速硬化無咁多會氣化
四就係用靚啲既AA膠
新post留名
等砌無限正義spec2
本身用緊黑膠水,有時當埋補土用
有無UV膠水係低流動,可以做差唔多效果?

黑膠水兩三個月到就樽身白化,倒出嚟D膠水變稀
只要有心, 所有嘢都係女女配件
買完都冇時間砌

1/35 太陽之牙咁鬼大隻 30cm 高
砌牆
好早都講左有275mm
600幾好抵屌
大魔MG都幾大隻下,仲大咁多
PG 或者 12吋figure size
有兩點要讚

咁大隻 咁多大parts 但差不多見唔到縮膠 印象一路啪都見唔到縮膠

組合類似HG 係有外露夾口 喺前臂 腳後面 正或側面睇唔到礙眼夾口 前臂夾口必膠水好易處理
我砌緊佢近排出隻vf-1j
縮膠縮到痴左線,無視
呢隻本來好期待 但youtube 見到齋啪麻麻地 同佢之前宣傳有幾大落差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞