歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (202) 什麼是素組?

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
我個人唔習慣啦,你睇佢油完兩轉都仲有明顯底色,最尾張圖唔知油咗幾浸
幾多層都係咁 因為白色本身就好透
除非你係噴
感謝教學
我下次搵支野攪一攪均佢
睇下仲會唔會好似今日咁稀到d顏料流走左
買書睇下好過自己摸
有冇邊本推薦

HJ
https://www.books.com.tw/products/0010952223?sloc=main

水性塗料筆塗教科書 HOBBY JAPAN
白色呢D大佬,只能盡量畀啲對比佢等佢顯白,一係用灰灰地的白增加少少遮蓋力
Weak
緊係白底灰 再 pure white
成舊件浸落去 搞掂
唔係唔得,
不如用塗改液
所以我放棄水性白底,真係好麻煩
搵下你介紹本書再跟住試下會唔會好D先,THX
其實人眼好奇妙,
佢個盾最後上埋黑色十字DETAIL就即刻白左
塗改液可能係效果最好既白色油
新手想問
砌高達用銼可唔可以取代砂紙/海綿磨?
點解唔可以

差隻蘭斯洛特就一家人齊齊整整
但個陣出既時候又冇留意到
AV好pk架普通surface primer佢label啲細字都係寫apply with light coats w/ airbrush at 20cm

Mecha就好啲啲喺正面已經寫明係airbrush primer
真係手油就要上面雜誌好淡咁用

AK就ok杰,label都寫可以brush or airbrush
但中間pat嘢搖到殘廢都未必搖得開

Zero3冇用過佢啲底灰,但應該可以手油,因為見人都係要稀釋先落噴筆
搵唔到郡氏黑色補土貪玩買左隻迪斯派亮光黑
問心講其實d色突顯得幾靚
但勁大陣化學菠蘿味
仲要勁難乾又濕多d水就融
講緊已經放左幾日又上左幾層漆都會咁
一定冇下次
Cls隻隻色都菠蘿味
各位師兄點解我支電鍍銀筆搖到手斷啲色都係咁
見人地啲電鍍色反晒光好靚

突擊自由 手油金色 應該用邊隻好,想揾隻金亮d
依家用緊DSPIAE 隻金色 但覺得偏暗啞同銅色
Dspiae 佢隻騎士金我覺得ok wo
定係你買左既係古銅色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞