歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (202) 什麼是素組?

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
已經訂哂2隻MG 同Hirm 黎到就開工
有冇人報左gbwc 2024 仲未有email通知?
3D print新手
又隔左幾個月先得閒砌模型
第一次做壽屋囡囡 岩岩先假組完素體

見到D需要無縫既位差D崩潰
分模線又係D細節度打磨要好小心

另外想問下有砌開囡囡既巴打經驗

基本上我係打算做晒無縫佢,預計有D位會做左噴>無縫再補色(講緊果個死人背脊同腳)
佢有唔少位用溢膠法應該搞唔掂
咁係咪清一色畢地大法最實際,定細件照用溢膠快靚正大件同大縫先用畢地
因為感覺上壽屋D零件密合度好似無BANDAI咁FIT,D樁位切多少少就會啪唔實,我用溢膠做過膊頭個效果好似麻麻地

好耐無砌模型,希望唔好爛尾
好開心,想上嚟分享一個發現,雖然好多巴打可能都知

話說最近又龜速砌下模型,今日噴完金屬油,偷懶用Sukura 支金筆補下色同detail,點知油出界,跟住試下用兩三種方法補救(包括海棉印色、99%火酒抹走出界位) 全部失敗收場

跟住又開壇噴多次,但最後補色又油出界正當好絕望諗住今日放棄之際(唔想洗晒嘢兩次又再開過壇),忽然諗,橫掂都收皮,不如試下用x-20捽下啦。點知一摔竟然真係甩到之餘keep到本來隻色(99%火酒反而會捽甩底色)

嗰下真係好興奮諗住趁咁開心上嚟share 下: Sakura 金筆可以比x-20洗走希望幫到啲有用支筆又未知嘅朋友
睇唔好唔好做,又唔係參加比賽
原來post頭都有講失覺晒
頭post從來冇人睇
不如下個post刪咗佢
貼啲進行緊既野
我有睇㗎但用嗰下唔為意有提到Sakura 筆啫
全噴塗就做。我每隻都做晒。
FYI
分分鐘#1都冇人睇
淨係睇完副標題直接拉到底負評
再直接問問題
所以再長都冇用
隨時心入面屌埋你咁長要拉多兩吓先負評到
其實條link好有用 間唔時都會重睇

條 link 係 for 喺度玩得耐嘅版友溫故知新用多
新/少入嚟嘅版友唔知有個咁好用嘅database好正常
真 有時砌砌下唔小心壞左手勢就望返去改善返
係,間唔中會入去重睇
後樓梯戰士表示熱撚死
試過喺廁所整,濕到起一粒粒,地方細又唔敢遠噴
其實一路都諗唔明喺後樓梯點玩 ,閑閑地噴一隻rg 都要成五六粒鐘
係丫,HG都要啦
宜家升級到拖轆由屋企駁電出去
俾人見到我會覺得好尷尬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞