玩轉腦朋友 2 Inside Out 2 討論區 (1)

739 回覆
55 Like 16 Dislike
Its ok to be not ok
好撚悶
未入戲院睇可skip
等disney+上
宇幕有出呢3個專家, 好似用emotional role呢個term落credit, 我初時都唔知係乜, 見到有3個人個title 係dr就知,
而且credit最尾有一句 This film is dedicated to our kids. We love you just the way you are, 呼應返主題,
我記得第一集end credit: This film is dedicated to our kids. Please don't grow up. Ever.
兩句都好有意思, 我真心覺兩集嘅製作team都係做人父母, 上一集仔女就剛剛進入青春期, 今集就已經青春期, 我估如果有3的話, 應該就去到18歲左右
我絕對懷疑我已經有nostalgia係腦入面
所以樓上話anxiety今集dominate左, 其他情緒唔少出現, 我覺得好合理, 因為青春期+新環境真係會咁
我係外國睇, 仲係早場aka親子場, 以為會好嘈, 點知慢慢佢地全部都靜晒好專心, 我估就算佢地未get到anxiety, 但都投入到
直情係同緊觀眾講野啦, 好似係anger問, 佢同緊邊個講野
青春期peer pressure一定影響最大, 家人島細返都合理,
我估要到18歲之後, 家人島先會大返
對立係我地係上帝視角睇先各得係對立事實佢地係並存而我地需要學識接納

唔肯定Pixar 之後夠唔夠膽出depress呢類情緒 ,咁就真係真正同joy 對立

現實啲黎講角色合體要改新名改造形太大風險
好真實 諗起自己都放到屋企人無咁重
呢個位我又唔係好明

小朋友由「阿樂」呢個情緒主導好正常啦,同埋佢覺得「我係一個好人」

但到左老豆既「阿燥」同老母既「阿愁」,都睇唔到佢地由呢兩個情導主導佢地本身既性格又或者言行,一家人食飯果陣老豆老母都係好平和咁樣,但又無係佢地既腦入面見到情緒有換位去主導番件事。係老豆老母身上見唔到咁多種情緒有各自突出既一面
導演有講過今季原本有個emotion係慾望,但驚太dark cut咗,唔知下季有冇
被焦慮騎劫咗其他情緒
we are suppressed emotions
慾望應該去到15/16/18歲呢個年紀先有,套戲咁收得,好難唔拍第三集,希望同2一樣keep到,
不過就無可能拍到nostalgia 真出場
我既解讀係成年人會催向更識得控制情緒,喜怒哀樂都係
佢哋會成日揾舊回憶(靚仔/球賽)轉移視線,呢點都係套野成人情緒獨有既行為
有可能佢地年輕個時主導情緒都係樂樂黎
所以唔排除以後Riley 既joy 會慢慢退落黎都唔定
今集都睇到由兒童成長後,呀樂就會退場,由呀焦呢d新負面情緒頂上,今集d情緒專員係似大人
Nostalgia 可以同縮細左既家人島出場
但應該好難寫到老少咸宜
我樓上估家人島18歲後先大返,都係太樂觀,照常理18歲之後就係讀書拍拖事業朋友,起碼到結婚後家人島先會大返 到時nostalgia應該會同時出現
呀樂係青春期開始就要退場,今集都見到啦,連阿愁都逐步退場,間唔中先做主導。

大部份都由呀焦 呀羨主導情緒,逼Riley 為利益要放棄好多野,一心向住自己夢想進發。友情都可以拋埋一邊
都唔知係好事定壞事, 要失去先識珍惜, 不過應該唔會拍到咁dark
係唔知佢會點包裝到老少咸宜
始終呢個課題都真係必經,只係遲早既問題

不過我估之後既成長應該就係lust ambitious depress 呢類準成人既情緒 不過一聽都覺得好難搞,可能就係學點樣控制
想問冇睇過1 會唔會影響觀感
想直接睇2
要睇1
下集希望唔好等咁耐...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞