玩轉腦朋友 2 Inside Out 2 討論區 (1)

739 回覆
55 Like 16 Dislike
起哂格好正
覺得2 感人啲
劇透:

由一開始佢嘅成長,自己再入戲院睇佢大個都感受到歲月嘅流逝
佢啲情縮同佢經歷左咁多野都唔易

之後到佢嘅朋友會唔同佢一齊升中嗰種孤獨同要忍住唔喊,到之後你見阿樂都break down,要保持快樂嘅唔容易

到佢話人大左會感受少左快樂,其實好多大人唔係都係內心咁覺得咩?

之後個新「本我」變左做「I’m not good enough」真係sad 到爆。成長過程中就係好多依啲自我懷疑,去到長大成人都會成日咁懷疑自己,到最後去明白自己嘅多樣性,比起上一集真係升華左同deep 左好多

Anxiety 就係依啲逼死自己嘅感受
而且仲係2d
打過機嘅人好有代入感
Mount Crushmore 4個都係男
第一個仲係Riley’s first date 嘅Jordan
我同意你所講,人大左就會有呀焦頂上
第一集感人d
今集故事簡單得嚟但好有深度
其實係因為主角嘅樂觀快樂情緒仍然未放棄自己

具體啲咁講,焦慮到不能自拔嘅人,好多都已經唔記得咗快樂放鬆愉快嘅感覺係點嘅樣
甚至連快樂嘅情緒都會問返自己快樂嚟做乜嘢,同埋係咪唔應該係呢一刻感受到快樂

當焦慮同負面唔開心嘅感情一齊沸騰嗰陣,而快樂情緒喺心裏面唔再係主導嘅話,只會導致無止境嘅惡性循環,最後變成抑鬱
即係咩?
睇左床哥勸佢段片,反而覺得呢套戲正正要比佢睇
呀羨剩係附和
迪迪尼如果要下集屈做雙性戀…
係再活耐啲可能焦慮都無
應該阿厭話事
見日本搵個搞笑藝人配
高中可以開始懷念小學

我係
點解咁多人負皮又無人回
Ennui即係阿厭?到時可能直情唔駛拍inside out, 厭世到乜都唔做唔理

好似真係睇住Riley是自己個女咁長大。

如果第3、4集睇到佢拍拖結婚不得了。
希望出劇集

首先阿焦一出場就同阿樂表示「久仰大名」
我理解為你嘅焦慮其實係想自己未來快樂嘅一部份

如果你太集中一啲不確定性
往往就會畀焦慮依個情緒控制住你
然後你再企圖控制現實
令你不知不覺性情大變 變到只係識諗自己
傷害緊自己同身邊嘅人

所以阿樂見到腦中環境改變之後
佢講咗兩句「唔好傷害韋莉」「點解你哋唔肯放過佢」

而且今集好細緻描述到由焦慮佔據你情緒
令你瞓唔到 除咗不停幻想
就係作息唔定時 好難入睡 好易醒
例如韋莉醒得好突然
同阿憎「我頂唔順佢依家晚晚一點先瞓」
最後阿焦嘅風暴令我爆喊嘅原因
佢明知自己搞衰哂所有嘢令佢更加焦慮更加質疑自己
就係停唔到 控制唔到
個信念就係「我唔夠好先搞衰晒 」

然後隔絕所有情緒 無人掂到部機
我理解為你焦慮嘅情緒過強嘅副作用
你要「正常」返
唯一做到就係「停止焦慮」

阿樂話「其實你聽到㗎,係咪?

係 作為一個一夜到黑焦慮到爆嘅人
當然知道我一定要停
但我當時就係控制唔到
因為我唔識「放手」
所以嗰幕對我意義好大
依家我嘅阿焦都有張按摩椅學識放鬆

依套戲嘅主旨都係陪小朋友成長
9年之後當年嘅小朋友都真係已經入青春期
大人當然感觸
但係套戲都希望小朋友明白情緒變化嘅原因同影響

不過我睇嗰場好多中學生自己組隊睇
我會想知道佢哋嘅理解同感想

btw都有小學生同父母入場睇
有啲父母好好
靜靜坐埋一邊
一路睇一路解釋畀小朋友聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞