玩轉腦朋友 2 Inside Out 2 討論區 (1)

739 回覆
55 Like 16 Dislike
大朋友都需要愛
我都有諗過係控制情緒呢個原因,但成件事感覺上變左每個情緒都變得唔獨特。假設老豆係阿燥爆左一下之後極速穩定番個情緒,而老豆真人亦係平和既,咁既表達會唔會好d?

雖然除左呢個原因我都諗唔到其他
Envy 麻麻地 唔似羨慕 唔似嫉妒 似compliment多啲
因為第一集真係有過老豆爆躁發左出黎 而爆躁發出黎係要雙人匙解鎖又剩
成人既情緒係相對有紀律同有共識,唔係唔獨特,而係更加識控制 識轉移
如果係爆一下出黎又平覆 反而好唔識實 好唔成人
睇完就覺得自己panel C位應該係牙焦
長期諗好多唔會發生嘅嘢
全球已破10億,用時比《Frozen 2》快一個星期。

而且暑假檔期較長線。(《Frozen 2》是11月尾感恩節)

所以《Inside Out 2》動畫票房第一,應該沒疑問。
甚至有機會衝入全類型電影前10

(10) The Avengers $1,520,538,536
英文Anxiety 有幾個位把聲唔係幾到 唔夠肉緊
今集太精彩啦,擺明由5個情緒專員變9個係反映兒童情緒同成人/青春期既情緒係唔同架,會大升級出呀焦呢隻plan for future既高級負面情緒。

同埋人愈大個,joy就會愈來愈少,sadness 同anxiety 就會愈來愈多,逼Riley 要追求更多利益,人就會愈來愈自私。

今集真係精彩過上集更加多,美國票房紅過上一集係有原因。

似足成人世界
所以我咪講今集先係真正既玩轉腦朋友,明顯今集係因為Riley大左,以前細細個只係活在當下,個5個情緒專員係for present ,係屬於兒童既情緒。

但今集因為入青春期,d情緒專員都愈來愈似成年人個邊,所以新既anxiety係for future ,係咁諗未來會有乜結果,結果咪為利益,拋棄朋友,埋堆去另一個群體,令Riley變到自私,為達夢想不擇手段。

今集應該好多成年人會有共鳴,呢一套戲係for青春期同成人觀眾睇架。

仲有一開頭呀焦帶入黎既4位情緒專員團隊,一入場就想奪權,最後踢走哂呀樂班舊人,似足辦公室政治d野
因為佢知道自己就快退場,人大個左,呀焦呀愁呢d就會進場,幫Riley做到最好,尋找自己利益
好似唔多覺會咁客串, 可能都想分番開 disney 同 pixar
佢2個朋友個Joy都好似冇咁光
要再睇多次
下面個句打得唔好 怕誤會
我意思係我唔Firm要再睇多次
用老竇老母做例子
阿憔佢地一定收皮
最後都係傳統5個話事
睇番老竇老母
咪知收皮嘅係阿憔佢地

當然,變左白卡可能會唔同。
劍聖蘭斯
佢個觀眾層面由3-80都得
其實有矛盾

你見到細個鍾意卡通同打機男神都唔駛收皮

其實踢左上集條橋
未真係青春期,都冇愛情
因為套卡通同遊戲人物 現實仲有見到
Bing bong真係幼兒時FF出嚟 忘記咗
題外話 迪士尼啲技術真係太屈機 睇得出技術又好咗
例如溜冰場冰刀刮過冰 都特登整埋雪花飛出嚟 炫技得嚟勁低調
俾啲時間佢體驗下友情既可貴先啦
Imaginary friend 同真係存在既角色卡通其實個concept 唔一樣

Imaginary friend 係細個你幻想出黎既玩伴,會對住空氣傾計玩遊戲,亞洲地區個細路一咁表達會好易比人以為佢撞邪,但歐美比較易理解佢只係想像左個角色出黎,大大下就會消失,所以其實無衝突
有無人好鍾意阿樂同阿焦喺想像樂園對罵嗰段喊咗
同一個畫面同一件事 樂觀同焦慮嘅睇法好唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞