玩轉腦朋友 2 Inside Out 2 討論區 (1)

739 回覆
55 Like 16 Dislike
13 Frozen II $1,453,683,476 2019

16 The Super Mario Bros. Movie $1,361,992,475 2023

Inside Out 2 $863,206,043

最終票房應該是動畫前兩名
有第一集金身carry應該ok
劇情係老土咗啲
但以pixar近年啲續集玩爛晒黎比較
inside out 2算唔錯
但寫得青春期好真實
就係唔知點解突然變到好衝動、不顧後果咁想做就做,最後撞大板、勁瘀或者勁柒,應該好多人都經歷過但唔願記起
俾阿焦一張舒服嘅按摩椅,解決焦慮最好嘅方法就係好好照顧佢

Thank you pixar
I dont know how to stop anxiety , may be we cant.....
又係大人先明嘅野
最後都係叫你 live with anxiety
雖然故事老生常談/矛盾太過簡單,但係第二集先至做到真正嘅inside out

睇到阿焦喺控制台壓力大到崩潰,發現自己傷害緊韋利嗰陣,其實所有情緒本質上都係愛佢
所有抛諸腦後嘅記憶被全盤解散再重組,能夠接受到自己嘅唔完美/複雜性、同各種情緒和平共處先至係成長嘅一部分
正正係呢點咁觸動人心嘅地方,令呢套唔及首作驚艷嘅戲大大加分

觀眾睇戲,同時亦都係照緊鏡,最尾收得幾靚
彼思真係好溫柔善良又睿智

阿愁被阿焦班冚家剷搶哂戲份
利申:阿愁阿躁fans
下季會講架啦
入唔入到個冰球島明顯係伏筆
見票房好會添食 開埋第3季
呢個呀焦先係真正既情緒上既焦慮
因為焦慮係plan for future 為預測既情境做好準備
所以乜都急 為將來感到焦慮
Plan 定點行
完全還原到psychology 入面既anxiety
係一個anxiety storm
入面講act 療法
接納自己所有好同唔好既事情
接納呢家既情緒係自己既一部分
呢套真係psychology/counselling 既教材
阿焦個杯

Anxi
Tea

越飲越焦慮
始終覺得第一集故事同世界觀都豐富細緻好多
今集無咩好新嘅套路
整體普普咁啦~唔伏
略嫌故事有啲太急
青春期total講咗幾日only
我好鍾意港版叫嗰個袋做「抱抱」
英文pouchy 台灣叫 霹靂包
最後成班人攬住
好呼應到擁抱同接納自己所有好與壞
因為黃藍問題
其實今次比inside out 1 來得更有深度,好明顯係反映緊成人情緒好多時都比呀焦、呀濫 呢d負面情緒控制,呀樂就會慢慢退場
續集黎講算好好 青春期描寫得寫實
美國票房都明顯比inside out 1黎得更好
所以inside out 2真真正正再更深入研究情緒呢味野
咩叫劇情老土
Inside out 1 Riley 既行為甚至係一見佢離家出走個下,你就估到佢結局就係知錯番屋企呢種老土橋段

Inside out 重來重點都唔係佢個結局係點,因為個種成長可能好多人都體驗過,但每個情緒係成長中膽任咩角色先係套戲好睇既點

套戲1同2都好出色 ,係 個結局個個都估到架啦,但係劇情係唔同位置引起觀眾既哄鳴但又可以好具體咁呈現出黎 就係佢出色既位

第一集我好中意bing bong
第二集我好中意joy 因為Riley 充住焦慮而跪落嚟個下
表達都係一流
好易入口咁解釋情緒同記憶點樣影響人既信念
然後點樣塑造自我
再叫你要擁抱全部既自己

阿焦控制幻想世界果一段 真係好貼切
開下季就避唔到要出阿色了
完全同意
Inside out 勁係勁在點樣將情緒呢個課題好具象化咁表達出嚟
真係好有教育意義
想問nostalgia係邊個配
第一集嘅老豆老母證明咗唔係
除咗老豆和老母個個都是肥妹和大隻妹,真是「正確」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞