玩轉腦朋友 2 Inside Out 2 討論區 (1)

739 回覆
55 Like 16 Dislike
感覺佢票房收入有機會會比海關戰線同談判專家呢2條港產片更高
有冇人有登記英皇既vip場嗎?
少量劇透
品味嘅人人唔同
但係我都有少少嘢想補充
今集故事當然係超簡單 冇任何反轉
但正正係咁 所以大部份人先至會有共鳴
進入一個新環境怕尷尬 焦慮 驚融入唔到
一個人人都有遇過嘅問題
而呢套戲就係想俾一個解答俾觀眾
我哋唔應該為咗成為人哋期望中嘅某人而焦頭爛額
而係應該全盤接受自己 接受自己嘅不足同缺點
呢個先係真正嘅成長
Riley最後主動呼喚Joy 咁都唔感動咩
同埋Pixar畫面靚就當然啦
但其中有幾幕係好明顯令到成件事更有共鳴
陽光灑喺Riley臉上 溜冰鞋滑過冰面上發出嘅聲
有經歷過低潮期嘅人應該會好有畫面
我自己就好有感覺
上左啦咩?
外國撚睇咗 係幾好
但感覺1會比較感人
突然間多左勁多場
已睇 好睇
留個名先
第二集預期內

只係第一集太驚為天人
第1集都係講新環境
踢走賓洲婆搵IVY做阿樂喎
阿正加入, 算係咁啦
舊人係咪得呀樂換左?
其實點解淨係換佢
因為林二汶臭咗朵
lm 睇咗粵語版 幾好睇可惜有啲短
青春期最緊要個樣野
愛情
好似冇乜點講...
我覺得好睇wor
粵配黎講ivyso算超水準

唯一少少不滿係
成隊冰球連教練都係女

好在
秘密果part笑到仆街
其實第2集先係真正既inside out

第1集d emotion 太簡單了,第2集負面情緒大升級,由呀愁升級做呀焦

反映人年紀愈大,正面情緒就會愈少,負面情緒會愈來愈複雜化

睇後第一感 故事簡單得有D 驚喜 係結局比較老套D
同意
唔係第二集唔好

第一集嘅各種描寫,struggle 都細緻啲

Touch 好多
今集開始陪主人公發展,有更複雜嘅情緒

但成件事感覺有啲倉促

可能都係故事越複雜就越難講得好
阿焦黎得太急了
先2,3日就想逼死人咁
係好睇,但及唔上第一集咁有趣同天馬行空
認同
第一集講得到每個人童年 個陣見到ping pong出場 然後無可避免地消失響主角嘅意識 我諗應該每個人都經歷過
美好嘅回憶即使想點樣留住 但畢竟隨住長大會被遺忘 點努力都無用
有悲劇個種無法改變嘅遺憾 而且人人都有共鳴

今集就純講青春期 的確人嘅情緒係會複雜左 但呢隻全部都係靠隻阿焦開工 其餘兩件好似無用咁
而且咩野都係因為焦慮 eg想融入圈子又係焦慮 想入隊又係焦慮 個人感覺萬能key黎
反而無左當初五個情緒各有千秋嘅感覺

最後就係個立意都係老生常談 要接受自己不足
同上一集感覺差兩個層次
brain strom
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞