玩轉腦朋友 2 Inside Out 2 討論區 (1)

739 回覆
55 Like 16 Dislike
Embrassement 真係好似姜淘
阿媽啲情緒都換左人配音
想問下 你地睇廣東話版有冇字幕?
尋晚睇嘉禾冇
我聽野有啲問題 所以睇完都唔知套戲講乜
我睇果陣想講出聲架
認同,第一集超班今集普通

今集我覺得明明捉到條路
1. 要同朋友分離(擺明比呀愁發揮)
2. 反叛期唔聽老母話(呀燥同綠色果隻)
3. 升中轉環境(呀焦,同恐懼,同姜濤)
4. 要識新朋友(同上)

仆街1-3得幾分鐘,
然後淨係講第4,仲要淨係講呀焦
我睇到最尾而家都唔知細細隻果隻同訓梳發玩電話果隻係咩黎

比人困住果到講果隻老鼠完全多餘,想扮ping pong但完全失敗唔知出黎做乜,最尾連個腰包都比呀燥搶埋
粵語動畫沒有字幕。

如果是歌舞電影有歌曲,會有歌詞。

以前連歌詞都無,有時完全聽不到唱什麼。
屌 但英文版有中文字幕
即係佢譯咗但唔擺落廣東話版
今集粉紅色阿尷係姜濤嚟
英文嘅中文字幕同廣東話字幕可以好唔同
佢係可以放落去,但我好肯定係唔MATCH
認真 林二汶係配得好啲
講真個粵配一輪嘴咁講
一分神就唔知佢up咩
難過中文聆聽
終於有巴打明白我
我聽一陣就分心
要等十年
第二集唔錯,但仍然覺得第一集好睇太多
第一集創造咗個世界觀之餘,仲好形象化咁介紹腦科學、記憶、心理,帶出「joy同sadness根本係一體兩面,互相補足」呢個大人都未必明嘅道理,睇完好似上咗一堂lecture咁
第二集只係介紹咗一啲青春期常見嘅情緒,但太過集中喺焦慮,其他好似冇乜表現(當然你可以話青春期係得焦慮主導,但阿羡同阿厭感覺可以表現多啲)
最後帶出成長係會愈來愈少快樂, 的確係最重要嘅訊息,但有少少出戲嘅係美國13歲小朋友身上咁快就體會到?
如果改成係虎爸虎媽亞洲人細路可能合理啲佢哋真係大壓力焦慮少快樂嘅一群
另外世界觀設定係咪改咗?
冇記錯第一集係話,重要記憶波會收喺個櫃到,而呢啲波會形成島成為人格一部分
今集嘅重要記憶波變咗放喺個湖度,生條線出黎變成嗰扎花先係自我人格?但上集啲島仲喺到?
亞洲人
小一就焦慮啦
洗鬼等到青春期
Pixar之前有套《熊抱青春記》,就是說華人和青春期,質素也很不錯。

可惜因為疫情,在最後一刻被扔了上Disney+
提提大家 完場後有彩蛋
要睇晒7、8分鐘長ending credit先出
9成人都走咗 好在我有睇到尾嘅習慣
平時都睇晒,今次趕時間走咗
彩蛋有幾耐?
最後彩蛋(劇透)

Deep Dark Secret 說:burned a hole in the rug

Joy:就是這個?我還以為是 peed in the pool

唔知有無聽錯
青春期3日就完左
Joy 床邊有個 Bing Bong 的模型。

(網上別人的圖片)
其實呢啲唔叫彩蛋 呢啲係叫片尾短片
呀焦好似The flash 咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞