玩轉腦朋友 2 Inside Out 2 討論區 (1)

739 回覆
55 Like 16 Dislike
Pixar角色設計師公開已刪走角色設計圖
近日Pixar角色設計師Crystal Kung於Instagram公開一些原本計劃在第二季加入的新角色,原來除了上述4個,初稿還設計了代表罪疚(Guilty)、疑心(Suspicion)和敬畏(Awe)的情緒角色。

罪疚(Guilty)設計概念是一個扁着嘴、身體矮矮胖胖的紫色人,其中一款是背着不成比例的大背包,另一款是腳部被鐵鏈鎖住,掛着一個大鐵球;疑心(Suspicion)設計成鬼祟又神秘的樣子,確實一看就聯想到其個性;至於敬畏(Awe)則是一個胖嘟嘟的寶寶,設計概念離不開一雙發光的大眼睛,而且下巴掉下來的樣子都十分可愛。

原來已經9年㗎啦.....
擺明係學緊Dora the explorer嗰啲啦
青春期佢哋最好唔好跟出跟入啦
錯啦
老母隻Sadness: 好耐無見啦阿焦
有無朋友有儲poster?或者有多其他款想交換?
點會
佢長期都好Hyper

唯獨阿驚無咩工開
上集唔明顯咩
我哋已經經歷過一次安仔
個結局就係無盡嘅傷痛
優先場出之前,一田仲有貨任抽
優先場一播完 度度都無曬貨
疑心(Suspicion)
今集阿厭分析朋友條眉個陣已經做埋
唔覺 覺得佢配嘅阿樂好活潑 更加阿樂
guilt =滑嘟嘟
求指點🙏🏻 有個位未諗通:

謝謝指教 !
郁得太快 殘影捉唔到
有冇睇過閃電俠?同一種高速概念,連顏色都係閃電俠
郁得太快 殘影捉唔到

有冇睇過閃電俠?同一種高速概念,連顏色都係閃電俠

明白 & 唔該晒
即係嗰下畫面嘅阿焦都只係殘影之一 (仲轉緊)
正面情緒由第一集開始得一個
咩正面嘅都係joy
nostalgia其實都正面
6月尾HobbyDigi 600 full set
美國上咗後800都俾人清
Park 都賣晒
劇情走向太似1
我角度套戲係冇突破 爛爛地
初稿入面原來有成個「青春期樂園」最後無用到 但我上面講呢集同青春期無關係比人負評到
其實每個情緒都係正面 用返第一集初頭既設定

阿驚同阿憎都係想佢躲避危險 保住條命
阿燥係渴望公平對待既激動情緒 嬲唔係錯 最多叫用錯左方式表達/唔岩場合/過左火
阿愁係可以令人冷靜
呢幾日又睇多咗一次一 我覺得一係好睇過二 一可以叫做神作 二會叫做佳作

我覺得一對於我嚟講最大嘅意義,其實係講述咗負面情緒存在嘅意義
唔知係咪金融風暴之後 好多嘢都開始講求正能量 最記得係TVB有個節目叫霎時感動 成日搵個人喺度講啲正能量故事
我諗呢個雖然原意係好 但係其實會無形中俾咗好大壓力人
但係第一輯嗰陣時其實就好明顯打破咗社會上正能量嘅枷鎖
慢慢好似開始尊重負面情緒

但係我覺得二反而某程度上係倒退 主要係我覺得個角度變到好細
因為其實第一輯已經學識咗尊重唔同情緒 唔同情緒之間會同時合作 你會見到記憶體開始係五顏六色 混雜左唔同嘅情感入去
但係呢一輯又去返基本上大部份都係橙色一個人操控 唯一一個合作嘅地方好似係尷尬同埋傷心合作咗一次
而且我覺得青春期,其實更加係一個情緒複雜嘅時期
將所有嘢歸咎於焦慮其實係唔恰當 更加應該相反係唔同情緒嘅糅合令到人更加迷惘
淨係睇第二集其實都OK 令人有反思又成長 但係第一套珠玉在前 第二集稍為失色少少
其實個劇本咪姐係1嘅阿愁變阿焦
有冇人好似我咁從來都唔鍾意阿樂
明明套野想教人接納
但永遠最二元係套野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞