玩轉腦朋友 2 Inside Out 2 討論區 (1)

739 回覆
55 Like 16 Dislike
14億,最終應該15至16億,全部電影類型的歷史前10名。

暫時第10:The Avengers $1,520,538,536

除了本身不錯、大人有共鳴、拉美大爆

可能是進入了「動畫黃金年代」

有點像之前十年的「超級英雄電影年代」

兩年後看看
最後搶埋隊友波
呢件事現實發生
應該即場開拖
香港都6千,應該追到第一集

有趣的小知識:
其實關於《魔雪奇緣2》是不是動畫最高,一直有爭議。
為什麼呢?
因為《魔雪奇緣2》14.5億美元,但同年還有一部《獅子王》(真人版⋯⋯真獅版?)16.6億。
這部《獅子王》究竟算不算動畫,由當年討論到現在,沒統一結論。
就算各個專業電影網站或者獎項評比,有些把它當動畫,有些不當。
這次《Inside Out 2》,很大機會算處理了這個問題。
大個一定變返大
第一集太有衝擊令我太多期望
第二集資訊量比第一集仲多,但流暢度轉折位第一集舒服d

以戲黎講,最尾太急個turning point有d怪
最尾突然好返出去比賽個下好突兀(直到黑歷史前都仲ok)

我明佢係講acceptance,congruence 接納自己嘅重要
但成件事2分鐘罰停自己cool down 就咁大轉變

比我感覺係隔硬說教式硬塞只要接納自己唔同方面,各情緒regulate得好就達到well being

如果比d鐘意心理學,輔導/經歷過焦抑嘅觀眾睇可能無問題
因為佢地會代入/自己理論腦補左好多野(你套人本治療,EFT,精神分析都得,上集pingpong處理得好d)
終於有得睇
好睇 想快啲買隻盲盒睇下抽中邊個
這個星期收了差不多一億
下星期終於受到deadpool 3衝擊
但最後應該會把下面都超過:

只有一點 麗英配音好出戲 可唔可以比番專業的來
Ivy so有驚喜 配得幾好
今集真心差,阿樂點解會喊,我唔識講,只可以話,情緒崩潰係個人唔係情緒,如果佢係阿樂比人困住or
縮小,阿愁坐正係ok,但阿樂點會喊?今集似係整作人唔明人同情緒分別
無獨有偶,inside out 2同舊年票房冠軍barbie喺南美票房收入都係狂收,口碑大爆發同週邊賣到笑
相信近年荷里活電影少喺中國做大型宣傳(除咗deadpool)之後,南美巿場係佢哋另一個積極開拓嘅地方

去到呢個程度嘅票房,相信有唔少觀眾係睇完又再睇
套野好似得第一集喺教房有一個亞裔男同學
仲要係鳳眼
Turning Red , 幾好睇
用多倫多做故事背景
睇完出去食個mgay跟住即刻重刷咗不過唔知有end credit兩次都miss咗
對我黎講算係穩定發揮 同第一集咁打動人心無得比 特別中間隔咗一套比大人睇嘅soul 令我覺得第二集比較淺白 又無好似第一集咁挖返好多已經抛諸腦後嘅long term memory出黎 或者我本身無焦慮症無咩共鳴啦

現實世界screen time多咗 不過青春期生活豐富咗咁多 的確唔係咁容易靠腦内世界就演繹到 但搞到班新仔啲真係無咩存在感
尷同厭都叫推動下劇情 但呢兩個青春期常駐情緒反而無點揸過Fit 個阿羡直頭唔知佢咩料凈係出場show過一次quali 全程做下把位 係咪呢個情緒價值就係令我地變跟尾狗

我都覺得個劇情就有啲流 方式同上集差唔多 又係阿樂自把自爲去揀 又係embrace返當初想整走嘅嘢 的確今集阿樂醒早咗 其他三隻core都有成長 但我覺得醖釀唔夠反而無第一集咁一氣呵成 變相個衝突唔係連住結尾大和解都顯得稍為倉促
不過概念上都係有驚喜嘅 心理學個啲我唔識 單係self consciousness都好睇 以後唔係情緒話事係靠佢autopilot 特別佢點樣形成、重構都好有意思
話説當初就係電台聽到個教授上去講imaginary friend 話睇到喊先入場睇

呢集可能要照顧返細路仔唔可以太複雜 青春期咁大發揮空間真係有少少嘥 個人黎講焦慮由細到大都係到 一路都靠冷靜理性(續集演繹呢個?)去拉鋸互搶control 所以無panic attack呢啲經歷 真正改變係學到鼓起勇氣豁出去個下
呢個真係同西方社會文化差異 turning red反而比較具象化到東方社會個成長 阿焦以青春期黎講我覺得誇張到有啲抽象而見有人講同自己和解後想揾返joy 呢方面就soul入肉太多
睇好套戲可以去到暑假票房收入榜首
春青期接住戀愛腦 咸濕腦都好正常
第3集變18+
係,其實應該搵個心理學人士解下
焦慮 阿尷係成熟左之後會發展
細路時候好簡單唔會識
因為防止意識遇到挫折會崩潰
所以想方法 去避免發生(可見將來) 去逃避(發生後)
所以有d情景阿樂舊team人處理唔到或處理唔好

但所有野太傾斜都唔得
一開始阿樂只留好唔留衰野
(但正常意識係會咁做,收埋遺忘唔好事)
到發展到好同唔好既記憶豐富完整人格
青春期個轉變真係好大
但佢用呢個故條同一班情緒角色演繹得好搞笑

腰包出黎講鳩野叫人揀最搞笑
第二場出場佢比阿燥搞到發爛渣
其實咁講
因為好多外在刺激愈黎愈多
你平均每隻情緒都有出場機會,咁阿樂自然會少好多
好合理
除非你總部入面係阿樂做主導
幫哂你將唔開心 老尷 嬲 焦慮全部扔到最遠既隱藏區
正常唔會出場
出左場人格會崩潰,會痴左線
果度應該係潛意識區

意識會控制你個人正常人,合乎社會標準期望
其實配得幾好
Ivy配完唔覺係佢
《死侍3》看了,自己很喜歡,但「Fans向」確實比較大,加上限制級,總票房應該不及《Inside Out 2》。
(《小丑2》也是相似原因)

應該連續三年全球年冠都不是超英電影。

2024:Inside Out 2

2023:Barbie

2022:Avatar: The Way of Water
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞