玩轉腦朋友 2 Inside Out 2 討論區 (1)

739 回覆
55 Like 16 Dislike
童年? 我記得呢啲全部都係出左來做野先睇
「我永遠做得唔夠好」
其實係阿焦同自己講,一定有無數既plan可以搞得掂,大家唔洗驚 交比我做就得,就係佢所有野都攬上身自己做,所以先證明佢係用愛推動自己,去到最後搞衰左,佢都係覺得自己做得唔夠好,冇可能架邊個位岀錯?我一定可以fix好佢,放心交比我…去到佢喊,真係會想講辛苦晒,你已經做得夠多了,好好休息下
呢套絕對滄海遺珠
同呢inside out2好似一齊講少年青春期心態轉變
再另加華人思想意識

其實我自己都好中意
同埋都好多搞笑位,係會心微笑
成班呀婆一齊變身?
我有無記錯最尾個幕係咁
睇完之後,都好想同自己嘅阿焦講辛苦哂好入戲
整粒花生
導演之前有套短片《包寶寶》,好似拿了奧斯卡動畫短片,disney+有

也是超級好看,我那時已經喜歡她的作品,所以期待熊抱
北美也準備過《Incredibles 2》
之前北美、全球動畫冠軍,是分開的:
《Incredibles 2》/《Frozen 2》
Inside Out 2 完成了很多紀錄

另外,北美年冠、全球年冠,有時也會分開,例如2022年
全球是 Avatar: The Way of Water 23億(北美6億幾)
北美是 Top Gun: Maverick 7億
今年 Inside Out 2 大機會包攬

下年再攞埋奧斯卡
開晒燈以為完左無睇到
即係有兩段?走左了
睇完就知原來我個小朋友入左青春期,
本身驚佢有焦慮症,買左兩本心理書睇。

女主角個思考mode同佢一撚樣,笑死

另一個就似足minions,咩野都攪一餐
琴晚睇完

覺得以一般Disney Animation續集水平黎講,呢套算幾好
我以為佢會訓低入院

不過可能係Disney Cartoon, 訓低入院又好似太過Dark
其實咁先唔好
人係要有各種情緒平衡

套戲一開頭Joy揸晒旗結果狂碰釘
失敗同痛苦都係成長既食糧,
過度咁掉晒佢對成長有不良影響。

要知道人無完美,要學識接受自己既缺點。

套野應該想咁表達?
在心理動力論中,本我、自我與超我是由精神分析學家佛洛伊德之結構理論所提出精神的三大部分。1923年,佛洛伊德提出相關概念,以解釋意識和潛意識的形成和相互關係。「本我」(完全潛意識,不受主觀意識的控制)代表慾望,受意識遏抑;「自我」(大部分有意識)負責處理現實世界的事情;「超我」(部分有意識)是良知或內在的道德判斷[1]

本我、自我、超我構成了人的完整的人格。人的一切心理活動都可以從它們之間的聯繫中得到合理的解釋,自我是永久存在的,而超我和本我又幾乎是永久對立的,為了協調本我和超我之間的矛盾,自我需要進行調節[21]。若個人承受的來自本我、超我和外界壓力過大而產生焦慮時,自我就會幫助啟動防禦機制,並稱為心理防衛機制或自我防衛機制。防禦機制有:壓抑、否認、退行、抵消、投射、昇華等等。生理學研究指出,本我對應了人腦中央部位,自我對應了前額葉皮質, 超我對應了眶額葉皮層[22]。

From wiki
我又無諗過佢中心思想喎

不過我係套戲個人感覺到無論邊個情緒Dominate都會有影響,所有經歷情緒都係組成你核心既一部分
仆街蝕哂
講得好

今次第2集咪當自己仲係中小學生去睇
識新朋友可能令人淆底/有壓力
好似以前中小學一樣想快d搵堆埋咁
中小學生睇應該未有共鳴,
但佢地家長睇就會覺得自己仔女同主角一撚樣
我總部應該將牙樂扔左去隱藏區

獅子王真人版咁收得真係七不思議之謎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞