玩轉腦朋友 2 Inside Out 2 討論區 (1)

739 回覆
55 Like 16 Dislike
殺瘋了。

Exhibitor Relations Co. @ERCboxoffice

Disney's INSIDE OUT 2 is now the #1 highest grossing movie of all time in Brazil, Mexico, Columbia, Chile and Uruguay.

Of ALL TIME, of any time.
整依幅圖個個有冇用心睇套戲架
今集每個情緒都有升長
啊樂-> 會有錯敗低落
阿愁-> 會堅強
阿厭-> 會有鍾意既野
阿恐-> 會防範於未然
阿怒-> 會冷靜思考唔係衝動L

今集劇本新舊角色都描寫得好好,完全超越第一集好多
Mexico is at $95M, Brazil $66M.

有些市場未開:

This weekend sees openings in Finland, Netherlands, Sweden and Czech Republic.

Japan opens August 1. Sorry, Japan.
現實上 你對朋友做左d咁過分既野 唔係一句對唔住人地就會原諒你
隔咗九年
今朝睇完2跟住再睇返1, 1個共鳴感覺係大啲,當然可能因為人大左啲情緒都磨滅左,但兩集都好正不枉等左咁耐
不過不停重複「我係個好人」嗰度有啲怪,唔知原文其實係咪都係I am a good guy 咁
英文版好像是:
I'm not good enough
I'm a good person

唔知有無聽錯(I'm not good enough
但佢班朋友都知係因為佢地唔係同一間學校搞到佢後面奇奇怪怪咁
咁又唔好咁惡
第一集present出黎嘅腦內世界真係好完整,用性格島、記憶球、發夢工場等等去描述人嘅思想。件事係勁天馬行空,所以帶俾觀眾好深印象
最記得係香口膠糖廣告歌幫我解釋左點解有時個腦會哼起d九唔撘八嘅歌

Inside out 1條timeline係由BB一出世開始喊,到結尾意識到情緒並不純粹更多嘅係悲喜交集,我諗每個人都一定經歷過

但inside out 2每個人擁有焦慮嘅程度都唔同,加上最basic嘅腦內世界喺第一集已經建構好,所以衝擊感無咁強

講到尾,其實都係睇邊集有共鳴d
例如我對imaginary friend呢樣野係無感覺

所以個人鍾意2多d
消失代表童年幻想過嘅嘢唔再出現
消失嘅身驅如同無用嘅記憶球一樣逐漸被遺忘
《全謊位登月》和《龍捲風》狙擊失敗。

下個星期才有《死侍3》。
韋莉偷睇老師本簿果度
有冇人諗過點解會寫not yet ready?
果場波如果冇記錯係得佢一個有波入
照計應該pass先係
係咪想講佢果陣太個人主義欠teamwork所以本身想DQ佢?
同埋其實佢撞飛咗個隊友 最後應該都入唔到隊
最後果場佢跳晒掣
入選唔到都講得通
但第一場明明佢冇做錯乜又入致勝球
咁早就話要foul 好似唔太合理
戲劇效果
合理化佢嘅焦慮
同我唔夠好呢個信念
咁姐係本身就係咁怪
其實都係想話只係有"好人"呢個信念係唔夠 亦唔足以令自己平衡返
其實細個會惗住做個乖仔同好人
但人大左就會明,係做唔到
呢幕我都喊咗
同樣有焦慮問題
見到攬住有情緒平伏嘅一刻覺得好感動
我反而覺得之後joy 番左黎,佢享受番打波既樂趣,比教練睇到佢之前未見過既呢一面,所以收左佢
自言自語我覺得接受到!

同埋點解廿年前冇人話劉華咁講係怪?
同個官講囉
睇完評價就係冇第一集咁好睇
個尾完得突然到
有種好唔完滿嘅感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞