外國網購Notebook討論區 (127) 新手請睇#1

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
研究過
新嗰款叫Aorus 15 2024
用上Ultra 7 155H同埋多左一堆Fancy AI用能
除此之外,同之前一樣

至於 Aorus 15 2023年款有兩代
都係Rtx 4050 4060 4070
第一代用12代Intel 12500H 2022年尾出
第二代用13代Intel 13700H 2023年中出

第二代Aorus 15 2023 喺香港各大銷售商
係叫做Aorus 15 2024

真正既Aorus 2024系列係4月喺展覽會發佈
最近兩星期先賣街
用上14代intel
性能上冇咩太大分別
底顯會勁少少

簡單講,由於顯示卡冇更新一代
應該買返2023年版
新手想問下如果打Elden Ring同Diablo 4果d遊戲,華碩Strix G16 1650usd果部係咪已夠? 入過去睇見佢轉4070要2099, 有冇需要?
前排去過電器部睇冇19k唔洗睇4060華碩果d,
係怕水貨冇保養
住日本想買部文書機,但唔想用日式鍵盤,邊度買送到嚟又平?
咁又ok喎
係咪可以喺全台門市取貨?
你要咩budget ?

其實有部a16 4070先 11600左右
可以上Amazon 買
師兄thank you.
諗住萬3 4蚊左右
之前去百記睇Strix果d貴好多
a16係咪tuf果款?

百記個哥哥話14吋個散熱未必夠

純想打機上下網 remote做公司野
新版tuf 2024已經唔係散熱屎
唔該曬
我上amazon睇睇
strix果d風扇睇過實物好似好勁咁
普通文書睇下dell ins 14/16
收到

多謝大大

物色咗一陣終於揾到部啱心水4060

但得台灣ROG官網先有

知唔知集運運唔運到過黎?
多謝大大

想問多一句

13代i9-13980HX 同 14代i9-14900HX

差距遠唔遠

再次感謝大大

好人有好報
多謝大大

無以為報
分別唔大,理論上幾%提升,實際你唔會感覺到

建議睇筆直買機,平就買 13,錢唔係問題就 14
集運唔運鋰電池,你要問清楚
點解得台灣先有
JD都有不過係13980HX, Amazon 果部就14900HX貴多少少
我都唔知

研究左陣應該唔同國家有唔同spec

我睇中G18

18”行4060同i9好似得台灣有

可能我唔識用美馬啦

美馬18”一去就4070
明白

D Benchmark甚至話13980仲好過14900

頭都大撚埋

唔該哂大大
好既,唔該哂你
如果唔係做高強度剪片 解壓文件
個差距係feel 唔到
甚至我會建議你用返13代i5 i7 都夠
如果唔打機嘅話
4060同4080係咪無分別架?
你攞gpu嚟做咩先
只用嚟剪片執相

我電腦白痴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞