外國網購Notebook討論區 (127) 新手請睇#1

980 回覆
9 Like 2 Dislike
反而睇下16GB ram夠唔夠用/future proof
依家啲機開始講32GB ram
想買部notebook比老豆
佢用黎文書,佢唔識用apple野
想問平平地依部掂唔掂?
ASUS Vivobook Go 15 (E1504G)
https://www.asus.com/hk/laptops/for-home/vivobook/asus-vivobook-go-15-e1504g/
https://a.co/d/01LnOYxH
2k3 粒u仲勁d
下個月去加拿大
係咪應該去到先買電腦?
如果香港買完拎過去會唔會冇保養?
感謝
去到 bestbuy/amazon 啦,計埋稅都未必貴過香港
係咪太好賣,Vivobook S16近排都唔送香港
唔該巴打
搭單問 Budget ~$10000
平時睇YouTube Netflix 文書,間中打下lol
要薄同輕身,有SSD
多數屋企用,會駁mon
個人prefer Asus 同Dell
有冇Model 推介?
ASUS Vivobook Pro 16X OLED Laptop, 16” 16:10 OLED Display, Intel Core i9-13980HX CPU, NVIDIA® GeForce® RTX™ 4060 GPU, 16GB RAM, 1TB SSD, Windows 11 Home, Earl Grey, K6604JV-ES94 https://a.co/d/01PlOUeV

都幾好咁 想買

依部有冇得自己加ram?
有 2x DDR5 SO-DIMM slots

不過13代好似只係食到4800MT
食到5600,不過原裝條16gb ram 係4800

如果加條16gb 5600,會點?
行minimum
做乜無左#2?
𨍭用左Google Doc
新手想問問,係咪要而家開定美馬個Account for嚟緊嘅prime day?
bestbuy都有啲貴
13/15%稅一啲都唔少嘢
我6月尾已經join左,佢要隔12個月先可以再做“新人”
新手想請教下有冇notebook推介
For大學生,主要做文書、寫code(Python、R等等)用嚟做數據分析、machine learning
唔打機,唔剪片執相
Budget大約8000-10000

上Reddit見人推薦Lenovo ideapad pro 5 14同asus Vivobook S 14X OLED,想問下呢兩部如何同埋會唔會有更好嘅選擇,唔該晒
咁請問係咪香港買會平啲?
但保養問題呢?
想問下asus zenbook 14 2024 果部水貨
7xxx 有無意見比到小弟?
上網睇得單風扇 如果打機睇片會好熱
想問下仲有咩選擇
係咪要上vivo pro16?
加散熱器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞