外國網購Notebook討論區 (127) 新手請睇#1

980 回覆
9 Like 2 Dislike
揸住4070但係唔玩3A好似....
畢直8k到買唔買到gaming laptop?

想要3060/4060,個mon廢d都唔緊要
Msi有
但msi d料既質素麻麻…
聽講dell既售後係最好
之前貪平係美森買咗兩部asus都玩唔長,唔敢再貪佢個全球保
想問下dell laptop ssd直接插去部asus到work唔work
呢度唔少人買機唔知自己需求係乜,打機多但走去買文書機

經常拎出拎入唔插火牛用但買gaming機
Dell us平 但ban集運
我以前成日想去Dell US買XPS但買唔到
然後依家XPS又愈出愈柒
係咪raid左
我想咗好耐啦
兩次都係因為買唔到先轉咗去買asus
兩次都奶撚曬野

見到屋企個小朋友虐待部機咁,日日開十幾個鐘拎黎打機,打到連d制都飛曬出黎都未壞

我錫住黎用反而我壞底板先(佢用dell)

決定唔再用asus
準備今年black friday 買部laptop 換
衣家果部asus 用左7年 rtx760
想問下
1)咩廠耐用d? 用來做code 狗, 好少可打機
2)ssd 同ram 易唔易自己加,定係要買岩既spec
macbook
zephyr g16 amd
有冇靚mon laptop推介
師兄勁咁都捱到粒gtx760
你需要咩尺寸同咩筆直 你咩都唔講好難幫你
衣家game都無裝,寫code同睇youtube咋,無時間玩
15,16吋都得,我會駁mon, 唔會帶出街
budget 1萬蚊
咁小心D

直接退貨

唔該各位!急問!
岩岩換完m2,wifi card

而家加緊條ram…哩塊膠片,洗唔洗撕走佢?好薄唔似散熱貼
考慮緊 Zephyrus G14 (配 4070) 同埋 ProArt PX13 (配 4070)。主要係執相同埋旅行用,唔打機。諗咗好耐都落唔到手,因為:
- G14 配 4070:
* 只得白色。如果要灰色就只有上日森買之後代寄。
* 價錢在二萬樓下,比 ProArt 平

- ProArt 嗰部:
* 嗰 mon 嘅 spec 睇上去似乎同 G14 一樣,其實兩者有乜嘢分別?
* 可插多一條 nvme
* 輕少少

抑或,與其買 ProArt,不如買 G14 再另外買個 cal mon device?

點決定好?
係散熱
想問下廠機(DESKTOP)呢到問唔問到
我見DELL US 買外星人R16先1300 USD
Intel® Core™ i7 14700F
Windows 11 Home
NVIDIA® GeForce RTX™ 4060, 8 GB GDDR6
32 GB DDR5
1 TB SSD
但香港XPS要12000蚊
Intel® Core™ i7 14700
Windows 11 家用版
NVIDIA® GeForce RTX™ 4060 Ti
32GB DDR5, 1X32GB, 5600 MT/s; 最高至 64GB
1 TB 固態硬碟
唔建議用intel 14th gen i7 i9
依加爆緊縮缸大鍋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞