外國網購Notebook討論區 (127) 新手請睇#1

980 回覆
9 Like 2 Dislike
用緊部4000$ 左右既MiniPC 駁個32' Mon上連登/用M$ Office Suite 多

Laptop 都係忍唔到手買左,買果時覺得有用,一部打機一部出街一部文書,尤其係低過香港咁多

最後都係無咩點用到
即係你都係純文書用途

既然唔買都買咗嘅話
我係你嘅話會keep ROG插mon當desktop用(因為呢部應該係4部入面最勁,比較值得keep)
然後放咗部mini PC同HP
ASUS做spare機(反正機價本身太平,都唔方賣到錢)

以上純屬個人意見
有冇師兄知GTBOX 係咩料?Google左陣得個美國網站,資料都唔太齊
淘寶都搵過唔見有,啱啱見有香港網站賣廣告佢有部新Notebook N1賣4.6K,就咁睇個Spec好抵屌,諗住買來俾屋企人做文書機

16" | 2560x 1600 | 16:10 | 165Hz | IPS
Intel® Core™ i7-13260H
16GB DDR4 3200Mhz
1TB PCIe3.0 NVMe M.2 SSD
WiFi 6, BT 5.0
3* USB 3.1 | Full Featured USB-C
357 x 242 x 19mm
1.61kg
Window 11 Pro
賣晒佢,買部rog ally/x / legion go
佢都唔打機

其實佢部ASUS可以粗用2-3年價值跌到0之後拎去兇宅買新機當5%機價用
黃金有2023 strix g16
4070 $15999 送32 ram
抵唔抵
黃金 G18 strix ROG
賣兩皮4070 i9 32g ram 2TB
Amazon 好似都要$17000

水貨自己買ssd + ram 都抵wo
呢隻有無鑊氣 ?
比你發現左

所以我條問題就係唔知去邊度賣 我買就買得多,賣就未試過

Carousel 之前都買過部信用卡禮物,一部Apple耳機,啲人又煩又壓價,痴撚線

想像唔到賣Laptop 會點,啲Spec 多到
用開Amazon 買laptop 番唔到轉頭
賣貴幾千都不特止 仲要冇某啲spec/低一級spec
好似上年嘅g14 4060咁 賣到17998都係得zen 3+ CPU 代理你係咪癡咗線
Laptop只會更閪價
因為一手跌價都跌得快
又有成堆水貨爭食(even你自己嗰部都係水)
仲要個個月都有新款
水貨12000~16000都有人報,信邊個?
個價似taobao 版 ?想買美馬定等prime day.
Btw tw 好似最抵
我都等緊prime day
ASUS announces July 17 launch event for next-gen AMD Ryzen AI 300 laptops

https://videocardz.com/newz/asus-announces-july-17-launch-event-for-next-gen-amd-ryzen-ai-300-laptops
Strix G18應該係台灣版,JD係i9-14代同埋都做唔到13000呢個價
部垃圾Zenbook Duo整完用無一個禮拜又再壞mon,仲要連Keyboard個pogo pin都死埋,又要等零件再整,部機買番嚟壞嘅時間仲多過無事時間,弱撚智
子龍任務
我開始擔心我部G14
我問過16吋 4070果款,9成都話冇。
始創果d就話係大陸行貨 要訂先有。
旺角有間就好似有呢款 但果d鋪唔似賣電腦果d鋪頭
巴打你部rog 咩spec ?
有d 興趣
冇Zenbook S14
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞