外國網購Notebook討論區 (127) 新手請睇#1

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
你預幾多budget
ASUS TUF Gaming A16 (2024) Gaming Laptop, 16” QHD+ 165Hz 16:10 Display, AMD Ryzen™ 9 7940HX, NVIDIA® GeForce RTX™ 4070, 16GB DDR5, 1TB PCIe Gen4 SSD, Wi-Fi 6, Windows 11, FA607PI-AS94

https://a.co/d/4sqrpKb
剩餘自己買入32gb ram
Intel Lunar Lake and AMD Strix Point laptops won’t support Microsoft Copilot+ features at launch

https://videocardz.com/newz/intel-lunar-lake-and-amd-strix-point-laptops-wont-support-microsoft-copilot-features-at-launch
g14 g16
想問下主要想用photoshop lightroom 同文書睇video, 10k-12k budget 有冇大大推介小弟又唔想用macbook習慣windows
純文書?

需要DGPU?
唔該c兄回覆
我文書整相同video為主
DGPU應該要
要唔要拎出街?
其實360 反轉當tablet既機,
要用倒筆, 唔要45%ntsc 垃圾mon, ram 就16gb以上,

ROG flow X13 係唔係算最好?
等bestbuy 再減價就想買最平冇獨立gpu 果部
傳統3合1 x13係最好

2024版本改左Proart series
要呀ching
想請教下大家
我兩個月前買咗部Lenovo LOQ15 (2023年嗰款)
用落打機其實都順又無乜問題,係開效能模式時風扇有啲嘈

但有個問題好奇怪
我部機長期插住濕電去打機 但通常連續打到4小時左右
部機就會彈出嚟話電池電量不足
咁明明我插濕電 做乜會用電池呢
我再睇就發現隻火牛自己斷電無供電

抆開notebook嗰度條線插返無用 抆三腳電掣插返都無用
唯一係抆開火牛上面嗰個3個圓頭再插返
先會有返電比notebook (維持到一陣,打多陣又會斷)

我叫過Lenovo support上門睇
佢睇完一輪換過隻火牛比我叫我試下
但我試咗幾日好似都無改善

想請教下大家知唔知係乜事同埋點解決?
如果想要有touch screen 手寫有咩好推介。
電腦充電插頭/控制充電部件壞咗
係咪多數都係Hardware問題,唔會係software或者setting問題?
睇嚟要叫Lenovo上門再檢查多次
我前排買左部Legion pro 7i打百德之門3,
同你一樣插住電都會話電池用哂電,
我以為部機用電量多過充電量,
原來有可能係硬件有事?
睇下flow z13 2023
我都係打柏德之門3出事
我係見部機後面插電個位
有電既話佢會著橙燈
每次斷電佢都係棧燈熄咗
所以應該唔係用電量多過充電量
同埋插濕電唔係應該完全唔會用電池先啱咩?

話說會唔會係BG3隻game有啲乜bug
[Sell]
2024最新版Asus Rog Zephyrus G14
白色 包螢幕保護貼、機套、有線電競滑鼠
尺寸不合放售 只試機一星期
9/6購自台北三創專門店
2年全球保養 齊單
作業系統: Windows 11 Home
處理器: AMD Ryzen 9 8945HS
面板/背光: OLED
顯示屏: 14吋
解像度: 2880 x 1800
螢幕刷新率: 120Hz
記憶體: 32GB
硬碟: 1000GB
硬碟類型: SSD
顯示卡: RTX 4060
重量: 1.5kg
尺寸: 311 x 220 x 15.9-16.3mm
原價出售 HK$14000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞