外國網購Notebook討論區 (127) 新手請睇#1

980 回覆
9 Like 2 Dislike
齋買翻黎唔改野 zenbook sepcs完勝 重1.4kg 冇+ram
唯一係vivibook多啲花款可以用筆/touch 有+ram 重1.9kg
如果你平時用開模擬器16gb唔夠咪vivobook
check左模擬器 最低要求8gb ram 咁應該買zenbook
Prime day 有咩打機notebook 值得買
Budget 10000
打下三國丫,civilization等等既game 多
G16 HX370 32GB 1TB 4060 賣HKD 18999
抵屌過intel版
想高玩畫質玩AOM2
公司用機,主要用Autocad 其實gaming 定係creative 會比較好?
另外intel 同amd 係呢方面有冇話邊樣表現好少少?
Budget 大約HK$10,000 +- $2,000
唔該晒
好似已經冇左600USD799
下次請早
港行px 13 p16終於有價錢啦
PX13:
4050 24gb ram 1tb ssd 17998
4060 32gb ram 1tb ssd 20998
4070 32gb ram 2tb ssd 23998

P16:
4060 32gb ram 1tb ssd 21998
4070 64gb ram 2tb ssd 26998

價錢比想像中平 仲以為會賣成$30000以上
留名
Zenbook s16 好貴
ASUS ROG Strix G16 (2023) :
i7-13650HX+ rtx4060 + 16:10 165hz FHD 500nits mon + 1TB SSD

係amazon買左呢部 請問想加Ram同SSD應該買邊隻牌子既Ram同SSD?

上網睇過970EVO 1TB同crucial 16GBx2 5600 ddr5

呢2個選擇好唔好?
ssd wd
ram ok
970evo只係gem3 ssd,差唔多價錢要買都買gen4
文書機仲有邊款推介,朋友prime day 完左先去睇
同求 有冇啲around 4k左右的
之前買咗部asus m16
有排用用下發覺啲port用唔到就攞去保養維修
個staff話個motherboard彎咗
但報完價佢就話係liquid damage要收我13000蚊
想問下咁多位呢啲保養報價係咪無得拗 一係畀錢一係唔整?
P16 變咗 windows 11 home?
係美森買返黎既notebook 3年就打咗柴

拎去整個cs仲話好大機會無零件換
呢幾年冇追開硬件, 最近想換機, 但有少少嘢唔明
AMD 啲CPU archi相對易睇, 對返Zen 幾就得
但intel 就好唔明, Core Ultra 1xx 係咪= Core i 14th gen+npu? 定根本新archi? 如果係新archi 咁點解Zen5 新聞會對標14代Core i?

仲有最近見到新聞話 13 14 代intel 出晒事, 其實係衰乜? 因為好似intel laptop 選擇多過AMD

同埋我換機主要係因為想打機, 本身少不更事用緊Dell inspiron 系列, 個spec 其實夠打機有凸, 但就係衰散熱, 搞到不斷降頻, 想問下散熱係咪冇樣睇, 冇譜跟, 一定要逐部問?
intel 14代mobile同desktop都叫i5-14xxx
但15代開始mobile叫 core ultra 100
desktop skip 咗100 直接叫200
相傳仲有分core 3/5/7 同core ultra 5/7/9
2024年年底推出

amd zen5 嚟緊7月出
應該係對打 ultra 200
btw amd mobile 的zen5係叫「 ryzen ai 300」

13 14代係12代改少少之後 加電壓死超爛超頻的產品
結果依家就縮肛 藍mon
冇人知200會唔會出事 但傳聞turbo boost個頻率低咗
i3 i5冇藍得咁勁
邊部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞