外國網購Notebook討論區 (127) 新手請睇#1

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
等Proart P16(1899USD) 好定係買上面推zenbook pro 14 好?thx

唔太打機,但要剪片執相

新出果部zenbook無顯卡應該剪唔到片?

Info:
ASUS Zenbook Pro 14 OLED :1769usd = 14200hkd
i9-13900H+ rtx4060 + 120hz OLED 16:10 Touch Display
(2880 x 1800)+16gb ram 1TB SSD
https://amzn.to/40IMK6M
睇你要唔要Npu
唔係heavy workload 用IGPU都得
唔明
等埋7月睇下P16先啦,不過個mon好似得60Hz
用緊G14 2020,諗住上16吋重少少但睇得舒服啲
Ching介唔介意講點樣運返香港?

我見d集運都話唔送有電池既野
想問下asus vivobook同rog zephyrus嘅散熱係咪差好遠?兩部都係16吋
見部vivobook文書機咁嘅樣 好驚佢行一陣會過熱

同埋想問埋price.com嗰啲水貨機信唔信得過?我見仲平過amazon同台灣幾千銀 會唔會係翻新機扮全新?

thx
我打算搵朋友幫手買
price.com嗰啲水貨機=大陸版機

咁不如直接自己淘,做乜要俾D舖頭從中賺一筆
另外呢部RAM係用4800mhz唔係5600要留意
即係你平時會唔會同時剪多段4k/8k 片
LM
想問大陸版 Zephyrus 係咪叫幻?
係,ROG輕薄gaming系列
Yes 最新嘅加返air 係後面
如果會嘅話
4060係咪唔夠做丫?
唔該哂你
4060夠做
如果ROG Zephyrus G14 (2024) 同 Zenbook Duo (2024) 應該點簡好
屋企有desktop 所以都唔會用notebook 打機
上堂文書野多, 定會推介買 vivobook 就夠做
AMD testing “Strix Halo” APU with 128GB memory config

https://videocardz.com/181601/amd-testing-strix-halo-apu-with-128gb-memory-config
唔會用notebook打機 直接睇文書機果堆
我上個月買左依部換埋64G, 有條原裝16G未曾用過, $280
呢部好似幾靚仔 , 但香港得水貨,淘寶唔知邊間信得過
前年買過部rog laptop, 用左幾日已經退左貨
佢d qc 好差 換過兩部, 兩部用幾日風扇就會發出怪聲
以後唔會再會asus laptop
過咗618先黎睇JD自營>PDD品牌/自營>Tb百億補貼>tb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞