外國網購Notebook討論區 (127) 新手請睇#1

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
Beta game 本身預間遊戲公司當user做埋試bug專員
咁你只係玩唔到一隻beta game姐
你一係接受減價 一係接受少1隻game玩繼續用
我接受減價丫 如果樓主有興趣真係可以傾傾
老鼠車侖大米先岩
$12000 payme俾
如果ok就星期五check機交收
唔好意思
新手小小電腦白痴
要屌屌得細力d

準備移民過去加拿大
想出部相對全能嘅laptop過去用
Size唔係問題
因為都諗住當枱機用咁滯

最近睇啱幾部
可摸拜託各位ching比下意見
如果有咩更佳嘅選擇嘅話
唔介意嘅話話可以俾小弟知

想要部全能小小。
可以打到機 (MSFS2020, GTA5, Cities Skylines呢d)
又剪到片 做到文書

第一部係ROG Flow X16 (2023)

NVIDIA® GeForce RTX™ 4060 Laptop GPU
13th Gen Intel® Core™ i9-13900H Processor
16" QHD+ (2560 x 1600, WQXGA) 16:10 240Hz ROG Nebula HDR Display touchscreen

呢部貪佢有個touch mon 可以畫畫

×××××××××

第二部係 ROG Zephyrus G16 (2023)

NVIDIA® GeForce RTX™ 4060 Laptop GPU
13th Gen Intel® Core™ i9-13900H Processor
16" QHD+ (2560 x 1600, WQXGA) 16:10 240Hz ROG Nebula Display

哩個個spec好似同flow 一樣,仲研究緊有咩分別
聽講佢散熱好過Strix 所以揀佢唔揀 Strix

×××××××××

第三部係Lenovo Legion Pro 5

AMD Ryzen™ 7 7745HX 處理器 (3.60 GHz 最高達 5.10 GHz)
NVIDIA® GeForce RTX™ 4060 筆記型電腦 GPU 8GB GDDR6
16 GB DDR5-5200MHz (SODIMM) - (2 x 8 GB)
16" WQXGA (2560 x 1600), IPS, 防眩光, 非觸控, HDR 400, 100%sRGB, 500 nit, 240Hz, 窄幅表框, 低藍光

價錢問題頂盡都係4060 / 4070 止步

各位覺得邊部比較好?

先賜酒感謝
Asus Proart X13 2024
Asus Zenbook OLED 2024(Zenbook S16)

睇完啲介紹,如果唔打機但會執相剪片,係咪應該買proart好啲,zenbook s16好似無4060
618買部全新都係萬2
618?
呢到唔講咁多啦廢是俾人屌 咪JD TB PDD果d
Snapdragon X Elite似乎吹得太大,感覺都係雷聲大雨點小
Windows背負嘅嘢太多
一轉就全世界問候點解舊嘢用唔番/唔同咗
ZG16 散熱, 唔會好過STRIX
賭撚
我見有人講過話STRIX因為要薄
所以犧牲散熱
咁呢家STRIX ZEPHYRUS有咩分別
係,ZG16 GPU 120W 同賣點係輕同薄
Strix GPU 140W 效能釋放好d,所以Strix 散熱點會差得話ZG
strix 幾薄都唔夠zg薄
銅管數量都多zg

strix 扇都厚少少
排風量都高dd
咁如果要揀

上面3部有無話應該揀邊部?

或者咁講我想要相對全能既功

我咁樣揀有無揀錯?
咁如果唔介意size既話

係咪應該考慮strix 先過zg
要睇你 使用程度
常用機的話, 唔建議薄機

DESKTOP > 旗艦機 > 厚機 >薄機

薄機真係俾你旅行, 工幹用,

薄機通常都好吃塵, 要好常做清楚
第二係熱, 熱到但下降效能, 本身都低, 仲要更低
部asus rog g18 個mon係咁跳 拎左去asus 整 出番黎話換左底板同mon仆街一年就咁 平時仲要無點用
見list係推薦要買14代Intel?
但我見現貨只係得13代

即係依款
Gigabyte AORUS 15 BKF 15.6 AJ (2024) (360Hz,
17-13700H, 8+512GB, RTX4060)
8+ 512伏

14代先係新
我見14th都係13999,係咪13th先係10000啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞