外國網購Notebook討論區 (127) 新手請睇#1

980 回覆
9 Like 2 Dislike
即係基本睇片 打普通game 呢部都夠做?
我意思係如果熱咪加散熱器囉
用緊,唔夠做
打機買有內顯好好多
熱到仆街
sosad 16pro 夠唔夠做?
唔知 用緊zenbook 14 185h 打三國志都熱到pk

無顯卡打機搞唔掂
咁細部 要燒機 點唔熱?
平時我拿黎做野都熱啦 何況打機呢啲扯高performance嘅野
真 我最近desktop psu 燒左先搵佢頂住先
好在岩岩整番好
打機用laptop真係唔建議
Laptop 玩燒機
前幾日整完 用咗2個月就壞ssd,通常壞得一樣就好易壞第二樣,預咗遲啲要續保養
筆直:$10000
用途:文書/睇片
要求:唔好太重/mon可以的話大小小16吋或以上/唔要apple
岩岩拎黎打左陣機 原來都幾熱 開high setting 上到80,90度
上左底架就好啲
上網見話熄左core isolation 會好啲
有無其他計可以降溫🤔
第一次用gaming laptop 唔多熟
買散熱板 或者搵4個樽蓋頂起部機
我裝咗g helper
網上啲人話rog裝呢個最好
然後跟啲教學熄/改細某啲setting
想問要行ML值唔值得等amd 嘅ai 9 hx 370 etc?
定係amd hx系列好d?
利申amd fans boy唔考慮intel cpu
直接熄tubro boost只行base clock即刻降20°C
用左g helper disabled CPU boost
減visual setting
再上架
之後試用埋藍芽keyboard
咁樣我諗應該ok掛
有冇邊部反摺文書機抵玩?
之前睇啲vivo都冇得摺
想問下各位ching 買 ASUS 華碩TUF Gaming F16 (2024) $12998 定ASUS 華碩ROG Zephyrus G14 (2024) $13998 好? 見緊豐澤做特價
之前話intel core ultra 新u,好多野唔兼容
部機又容易黑屏
依家仲係咪咁?
兩部mon size同ram量都唔match喎
G14係sell靚仔多啲
ai 9 hx 370=高階文書U, amd HX=高階gaming U,定位2樣野黎

你諗清楚自己用途同需求先
上網睇D人話D料 d散熱ROG都好過TUF

係咪真
觀望左半年g14 琴日終於入手
正常,ROG=高階gaming系列,TUF=入門gaming系列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞