外國網購Notebook討論區 (127) 新手請睇#1

980 回覆
9 Like 2 Dislike
呢部OK
除非中意日式keyboard 否則去us>uk>jp
咁都有個死因架,過熱?有冇做應對措施?
想問下同spec

TUF同STRIX有咩大分別
散熱系統同io 唔一樣

不過2024新版 tuf 改曬模具 同strix 差係用料
買果時睇spec 見用緊Nvidia 3060仲以為佢都ok
但gaming d外形真心唔討喜
有無其他選擇?
收到,唔介意用日式KEYBOARD,所以係日馬買了~
等埋prime day
有多d選擇
感謝大大

咁講如果唔介意外型

係咪買TUF更高CP
咁等多幾日再睇睇
好,唔該曬,請問知唔知邊度或者邊間鋪買notebook價錢會抵啲信譽好啲
睇價錢做人
佢原本已經送左notebook散熱風扇,拎上去整佢話無事,試唔到我個問題
每次我拎返去就彈,佢又無check 過底板,淨係重裝咁,最後我賣左佢算3次都係咁
TUF個 display 都唔夠strix 靚
你想要16吋 price. com 睇睇同類嘅
問清楚係行貨就得
睇下 Acer Swift Edge/ MSI Prestige 16 Evo
可能有少少off topic 唔建議買asus 機,好易壞,有保養都冇咩用

我自己唔係網購,係百老匯買,個款應該係rog scar 15,一買返黎用一陣個mon 已經不停閃,之後即刻拿返去百老匯換過部以為冇事,但其實用左1、2年後有時都會閃,係重開機佢先冇左閃,最近個mon 仲要出現埋間條,幾條白色線咁整唔走,有時個wifi 制直頭唔見埋上唔到網,但已經過左保

本身諗著買行有保,但部機都係會過保先黎壞所以如果你網購得1年保就真係自求多福
之後仲有冇轉其他牌子
冇阿岩岩又壞渣,而家都唔知換過部定點
補充返個mon出現一渣黑色線,唔係白色
Asus G14
萬6蚊 4060 32gb ram R9 8945
萬4蚊 4060 16gb ram. R7 8845
上面貴2000蚊算唔算值得
平時會睇3D rendering (civil 3d)+ 畫2D圖 (autocad)
加兩千蚊換16gb ram應該都算有必要?
BTW我見凶宅話有R7 8845 +4060但升級左做32gb ram,但都係萬4蚊,不過好似有排都未番貨?
睇下係咪lpddr5
呢度冇刻意推銷asus

List度有曬giga acer msi dell
唔係話呢度hard sell,係想講返如果網購asus 有心理準備會壞,特別個mon,不過可能只係我唔好彩咁易壞?
諗緊買部lenovo legion
唔熟電腦 想請教下

amazon見到呢部
Lenovo Legion Pro 5i Gen 8 Laptop, Intel i7-13700HX, 32 GB DDR5 Ram, 2 TB PCle SSD, 16" WQXGA (2560x1600), Nvidia Geforce RTX 4070, W11 Home
https://a.co/d/5HFnlP3

lenovo hk搵唔到Pro 5i Gen 8
有類似spec 但貴成5k
https://www.lenovo.com/hk/zh/p/laptops/legion-laptops/legion-5-series/lenovo-legion-5i-gen-9-(16-inch-intel)/83dg008hhh

價錢差咁遠 amazon嗰個有冇咩伏位要注意?

我見amazon寫sold by Teknoraks LLC
呢間野係咪出名嘅賣家?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞