外國網購Notebook討論區 (127) 新手請睇#1

980 回覆
9 Like 2 Dislike
買到1的話一定揀1啦,但係呢部華碩唔送貨去唔到集運倉,Pchome、Momo嗰啲又注冊唔到...煩死人
同一部機
唔講得嗰個網$14000港紙
兇宅$16000
食下信用卡回贈/迎新+trade in應該可以平多一千
埋單比唔講得嗰個網貴少少但叫做係行貨
我諗香港代理條數應該都係咁計

agger
唔知高登黃金個啲仲有無得平🤔
今日搵時機去鋪頭睇下先
之前未減價嗰時我都行過下黃金/高登
計落唔覺比兇宅平幾多

呢個錢真係入到口
-$4000應該都可以衝
4070先減得$2000
好似4070都唔係勁好多
黃金高登可能都係送啲濕9贈品多過減價
$20000真係當人傻
未減價之前我日日mon住兇宅個網
10間鋪啲現貨郁都冇郁過
尋日一減價即刻得番5間
香港啲代理如果早啲識減少少
就算只係$17500都唔會搞成咁

Light use用咗一日4060(更新driver/裝app/試settings)
部機其實都有啲熱
如果4070嘅話肯定仲熱
之前bestbuy 部唔知699 定799既ROG Flow X13 (7940HS / 16gb ram / 冇額外GPU), 冇買到. 結果等幾個月都末減價, 都幾後悔.
出面多數係OLED 同再貴啲既款, 跟住用Intel U系果堆CPU, 一係就1920*1200垃圾mon, 大學機都唔會咁平.
4060都熱熱地😂 不過gaming laptop 都係咁🫠
想dell Vostro 15 i5 for 文書
見官網要$4499
如果去其他地方有機會平D 嗎?
希望$3500左右
唔係好識電腦,想問下咁多位巴打

12,000筆直

msi katana a17 ,4070

acer neo 16, i7-14700, 4070

兩部4070係咪都係滿血?

呢兩部邊部好啲
我幾鍾意呢個spec, 可惜唔可集運
acer neo 16散熱好過msi katana,但CPU用液金,盡量避免打斜放怕佢移位,維護清理比較麻煩
其實液金容許斜幾多度?
識咁諗就唔係香港代理啦
比呢個Post 搞到買買下買左3部 我要賣走而家果幾部

你地去開邊Trade
ching好有米
咁真係低買,對比香港

一部ROG Gaming Laptop (但唔係點打機)
一部想刷信用卡迎新買好平Asus 400 USD
一部就想輕既HP Pavillion 都係 600-800USD 咁上下

乜型號我都唔記得 而家想放
ROG應該仲值啲錢
另外兩部尤其係Asus嗰部唔好有期望
留一部超粗用算
減價前10部原封不動咗半個月
減價後兩日內由10部變到得番4部

大家其實都唔介意俾少少錢香港代理賺嘅
不過唔係一部萬幾蚊嘅機賺多成幾千啫
我就係想超粗用,打算當iPad 咁佢又摺唔到360度

發現原來電腦係唔會粗用,因為都係用死一部 張台無位,搞到兩部機摺埋疊左係度

同啲Steam Game 一樣買完番黎無用
你依家total有4部?
(你依家用緊嗰部+你list想賣嗰三部)
同埋你平時用途係乜/點用?
感覺上你似乎買咗三部完全唔同款式/質素嘅機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞