外國網購Notebook討論區 (127) 新手請睇#1

980 回覆
9 Like 2 Dislike
有冇link
想睇下
legion slim 5 14吋同G14 4060版邊款好啲
大家都係4060,係咪得U同重量有分別?
買過同系列12代版本,一買返去打機就係咁彈GPU重啟同彈game,拎上去整左幾次都係咁,最後頂唔順換strix G16
佢個性價比係吸收,但係佢散熱同質量都差過人
唔該晒巴打嘅慘痛經歷
predator helios neo 16 4060 i7 32gb ram
$9498
hktv mall
想問有冇伏?
求巴打推介
budget below 10K
16~18寸mon 愈大愈好
要靚mon,因為日日要對住好多個鐘
而家部垃圾睇一陣就眼痛
ram 要above 16gb
其他唔太廢就得
冇伏
跟機買左呢部 等收貨
我仲諗住等prime day有冇特價
頭先睇得番4部
先幾日買有18部 去得幾快
見平price.com咁多就唔諗咁多啦
又唔想JD 買 spec 啱就去
唔係amazon架喎,第三方有無全球保?
JD部VIVOBOOK PRO 15 2024先9千幾有埋全球兩年保
係wor 唔知有無 有無人解答
無就求下神
已經無晒
想問下大家
而家有部Vivobook Pro 16X OLED (N7601, 12th Gen Intel) rtx 3060
打機有時會overheating 黑moon reboot
如果轉vivobook pro 15 Intel ultra9-185h rtx 4060會唔會好啲?定係呢個系列本身散熱就差,死症?
Thanks
咁多位CHING,想買部新嘅文書機,最近行豐澤見到有部HP做緊優惠賣$7499,希望咁多位可以比吓意見,咁嘅價錢性價比如何,Thanks!

HP 惠普Pavilion 16-ag0021AU
作業系統: Windows 11 Home
處理器: AMD Ryzen 5 8540U (up to 4.9GHz max boost clock, 16MB cache, 6 cores)
儲存模式: SSD
固態硬碟容量: 512GB PCIe Gen4 NVMe M.2 SSD
記憶體: 16GB LPDDR5 RAM (onboard)
屏幕呎吋
16" WUXGA IPS anti-glare micro-edge WLED-backlit Display (16:10; 1920 x 1200; 300nits; Flicker-free) Touchscreen
豐澤應該好多選擇
HP本身係mark up到勁貴 基本上唔洗睇
想問有邊啲7 8k左右
有反摺 touch mon的1tb notebook?
最好 i7 32g ram 冇的話i5 16G ram都的
文書機打機只能較低配置黎玩 打機轉GAMING機
HK - Galaxy Book2 360
Amazon - Vivobook S 16 Flip 自己買條32gb ddr4 so-dimm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞