外國網購Notebook討論區 (127) 新手請睇#1

980 回覆
9 Like 2 Dislike
G16台灣買平香港幾多?
有冇link參考
Laptop 90度小事

加上你14寸 散熱同16寸差距有D大
有冇人睇咗外國料 今轉surface pro 11如何
你唔打機開左獨顯?
要 arm?
好似都係平G14/16好似都係平6k
我係一開機閒置無開過嘢就60度 開個browser睇YouTube 就90度
應唔應該搵Asus 保養睇睇 師兄有冇搵過知道流程
睇下Asus software 係咪自動轉左high performance
yes, 想trade 咗部ipad gen 4, 未用過surface, 聽人屌就屌得多, 普通文書娛樂炒股應該冇咩問題掛
見又有藍芽kb, 重量同mon 都改善咗 係差散熱同耗電未知
應該係開咗nvda gpu 我用myAsus 睇cpu 同gpu workload below 5% 都可從60幾度 係咪唔好彩抽中壞機
咩都唔做60度其實好正常。要開冷氣吹先起碼去到50左右
你唔係打機/做高效能野
應該開好似叫混顯果個mode
我果部閑置係40C左右比你做個參考
但佢一開機風扇好撚大聲又熱到辣手依家唔知點算 當初我見部機網上面評價幾好 依家完全唔係我expect 嘅嘢
Thank you 師兄 一陣試下
試過所有mode 好似冇乜改善好無奈
Asus set platform pl1 pl2 太進取
求救 手提電腦打機突然gpu使用率跌 畫面會卡一下
https://lih.kg/kOMBHS

巴打你部機咁樣
要好平我至會考慮
同埋隻電競滑鼠我冇用...
原價買2手機 真係唔知邊個傻仔會接
我應該開咩價至合理?
想問下 有冇人用 type c to hdmi 駁 2k mon

有好輕微既情況下 lag 聲同 畫面

係唔係唔可以用雙Mon ? 資源唔夠

rog g15 strix 3070
去電源選項設定度將處理器最高效能set做99%(即係熄turbo boost),立即降十幾二十度
起碼減2000
我自己同搵ASUS做曬硬件checking 全部正常運作
係G14 d software/driver撞左我隻beta game
其他3A大作開高效都順玩
偏偏係我隻game玩唔到先賣
咁我果部都係試左機一個星期唔夠
自己同ASUS都check過硬件完全無問題
純粹玩唔到一隻beta既game
比你講到好似用左幾年既2手機咁又唔係太公平姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞