[足球/穿越]重來一次的足球人生(9)準備出書!

742 回覆
30 Like 2 Dislike
四十三、

「上半場第三十二分鐘,吳志鴻為港隊先開紀錄射成1-0!」

「呢球絕對無越位㗎啦,蕭智堯吸引咗三個人防守,包括喺吳志鴻身邊嘅張小寶,都掛住望佢而走甩咗人,俾蕭智堯咁樣喺中間畀穿咗。」

「陳召禧非常興奮啦當然,但比賽仲未完,港隊千祈唔好鬆懈啊!」

杜德才固然失望,不過看起來仍十分冷靜,只見他緩緩站起來走到技術區,跟邊線旁的一名球員耳語了數句,便走回去教練席坐下。

他應變的方法很簡單,便是讓阮文康回後幫忙組織。
“我哋嘅優點係速度同體能,呢一點唔敢話係亞洲頂級,但同香港比絕對係綽綽有餘。”

阮文康回後,若對方不動用兩人緊盯他,越南便能輕易地憑此破局,而高位逼搶一旦被破解,緊接而來的便是中後場空虛。

「阮文康分落左邊,地波傳入嚟,杜清忠揚兩揚……直接起腳!嘩呢球非常接近!好彩遠柱出界,都係爭一兩個波位左右。」

「陳Sir即刻企出嚟,好肉緊咁指揮班球員,睇個款似係叫佢哋唔好再壓咁上。」

「無錯啦,而家領先緊一球,可以踢得穩陣啲唔使咁急進,特別係球隊入面咁多較年輕嘅球員。」
呼。

回到座位的陳召禧,掩著嘴重重地呼了一口氣。

他知道這只是利用了對方的盲點,但沒想過越南這麼快便想出破解之法,而且差點在第一擊便得手。

主場球迷的歌聲,隨著剛才這次攻勢又再將美亭國家體育場籠罩,越南隊未有氣餒,而是在重整旗鼓後,散發著一股想要馬上將比數扳平的氣勢。

這股氣勢從何而來?便是建立在所有球員都相信阮文康的基礎上。

“港隊外流嘅三個球員確實係有返咁上下實力,但問題係,”杜德才盤起雙手,一臉凝重地看著場上局勢。“呢三個人都唔係後衛。”

加上港隊這個陣容安排偏向進攻,要限制住阮文康幾乎是不可能的任務。
「阮文康喺中路轉身,分到落去!范國勇呢球橫傳好彩俾羅俊烽閂到啊,傳到過去嘅話中間就好大機會射入㗎啦。」

「啱先阮文康喺中間一拎波,其實係已經吸引咗三個防守球員嘅注意力,得司徒俊緯一個防中呢,都有啲難去限制佢轉身造波。」

「越南隊再次拎到角球。」

吳志鴻向蕭智堯及余仁海伸出手掌,示意兩人不要回防,特別是前者。

他聽說過這名攻擊中場更適合踢左閘的故事,也知道他擅長邊路防守,但既然教練沒有下達指示,就不應讓他投入到防守中。

「依舊係短角球……阮文康同隊友做個短傳配合,禇明海斬入嚟,韋特莊臣向另一邊解圍。」

「越南嘅短角球戰術其實幾有心機,兩邊斬入嚟個落點同路線都係頗具威脅,港隊應該要打醒十二分精神,唔好因為有身高上嘅優勢就掉以輕心。」
……

嘈雜的電視旁述,以及居民不時發出的驚呼,偶爾會傳到別的樓層,特別是比賽出現精彩攻勢時。數分鐘前港隊的入球,便引來了一陣歡呼-但李向名全然沒有聽到。

「A Zone Clear。」

昏暗的小房間內,只有電腦螢幕發出的光線將其臉龐照亮,其幾乎遮著雙眼的前髮被耳機壓住,同時也將所有外界的聲音隔絕,即使其家人在客廳看著這場矚目的球賽,哪怕自己兩個關係最好的朋友首次代表港隊披甲,他也不打算觀看直播,反正事後看重播,截下那兩個白痴的圖就好了。

「Ming,睇住條梯,我哋Rush另一邊。」

「好。」
咁都搵位寫最後拼圖
「Frankie你嗰邊咁嘈嘅。」

「係啊,老豆喺度睇波。」

「睇咩波?英超?」

「唔知,好似係港隊?啱先係咁喺度嗌,又咩入波又越位又盛。」

阿名一直安靜聽著沒有加入話題,耳機另一邊的隊友有些人開始罕有地討論著足球,有幾個人似乎是球迷,也有些人像他一樣,對足球幾乎一無所知。

「其實香港個足球環境都係閪㗎啦,不過呢幾年因為有幾個人去咗日本同韓國踢所以多人關注咗,叫做係有希望咗嘅,我哋電競呢邊就真係一潭死水啦。」

「無嘅,我哋拎個世界冠軍咪有人關注囉,班高官衝埋嚟同你影相,勁大聲咁同啲媒體講話一直支持你添。」

這些人當中,有一兩人是職業戰隊成員,香港的電競圈子很小,所以有時候所謂的「團練」會比較混雜。阿名由於戰績出眾,曾被兩支戰隊邀請過,雖然他拒絕過數次,但這些成員依然不時會勸說他再考慮一下。
他們的冷嘲熱諷,還有看似是煩惱的抱怨,李向名都覺得難以理解。等待下一場比賽的間隔中,他將耳機脫下,去廁所先將體內的積水排出,經過客廳時,看到弟弟與母親正一臉緊張地看著電視-港隊正以1-0領先越南,比賽是上半場的補時階段。

「越南嘅攻勢依然相當猛烈,可以頂到半場完結嘅話,就可以挫一挫對面個勢,教練陳召禧亦可以喺更衣室調整一下戰術。」

直播鏡頭剛好切到蕭智堯身上,只見他站在中圈附近,似乎確認了余仁海的位置一眼,然後專心地等待來球。

馬桶內的水聲沒能蓋過客廳傳來的電視聲音,甚至有樓上的歡呼聲從廁所窗溜進來,李向名低頭看著被撞擊的積水,依然覺得這種熱情難以理解。

「名啊,你真係唔睇啊?阿魚同紙鷂可能帶到港隊贏波喎。」甫踏出廁所門,燈還未關上,母親便對他說道。

「我不嬲都唔鍾意睇波,事後睇精華咪算。」阿名搖了搖頭,毫不猶豫地答道。

「痴線佬嚟呢條友真係,兩個老友第一次港隊出場都唔睇。」他弟弟笑道。

「無話唔睇喎,都話事後睇精華囉。」阿名沒好氣地應道,徑自從兩人面前走過,直往房間而去。
戴上耳機,回到虛擬的遊戲當中,其實即使是在這些由代碼、三維圖形組成的世界當中,耳機後的那些人,也對所謂的勝負相當看重,不時會為此吵得臉紅耳赤。

將兩名守在關鍵位置的敵人殺掉,幫助隊伍推進後,阿名又再冷冷地說出「A Zone clear」,這時其他隊友不禁驚呼起來,並順勢將一口氣將對手消滅,也聽到了他們的歡呼聲。

還記得數年前學界決賽,香港大球場的頒獎典禮上,鍾偉豪在自己身邊感慨落淚,彼時的自己卻像是沒有感情的人般,只能用手輕拍其肩膀稍作安慰,完全沒能以隊友身份共情。

遊戲也好,足球也好,他還是只喜歡享受那個過程,所以無法明白為什麼其他人會如此上心。

不過……

他也稍微想像了一下,如果自己有一天能跟那兩人一起穿上港隊球衣,在香港大球場出賽,似乎是一個不錯的畫面。

「A Zone clear。」
阿名而家係咪十六歲?
16歲先起步應該冇咩可能做職業球員
因為無後防新人入選,所以鋪路俾阿名入隊
叫老肅死返落去打閘
鋪緊路阿名的起心肝入港隊打中堅
到阿名重來一次足球人生
想睇老蕭Man Mark水晶宮
周緣德係咪都差唔多🤔
佢16歲debut
但應該已經有幾年有系統嘅青訓訓練
起雞皮,作者係咪真係想寫呢塊最後拼圖
一寫阿名大家又好踴躍留言
阿名終於覺醒啦
天才中堅要出山啦
阿名
咁都唔寫就叫搞事
即係d 女每隔五集就扮除衫一次
點知去到20集大結局
D 波邊都睇唔到
天才中堅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞