[足球/穿越]重來一次的足球人生(9)準備出書!

742 回覆
30 Like 2 Dislike
new po lm
Live咗
個感覺係以前比較爽快,係內文主力係堆進場波同有入波,比較起之前係多左細節既描述,但一多就係冗長,或者係要交代既太多想講多d教練同同術之類既嘢,另一樣覺得係入波量,唔係話想睇大炒,不過而家好似等主角隊入球波都難,總之攪一大輪講一大輪都未入,更多機會係唔入。

現實中等文,點知有文就又要等入波,等太耐熱度會消褪。
Lm
我最鍾意高圓宮八強踼到互射十二碼嗰場
記得嗰陣好多巴打屌拖太耐都未入波
但係之後睇返又覺得冇野 所以主因都係樓主po太慢(?)
嗰場好營造到刀仔鋸大樹嘅熱血
我自己都可能係最鍾意呢場
同埋關島打日本
最失敗應該係對郡山神風嗰場
不過出書嘅同時 我都會細執甚至重寫一啲位
可能會刪減咁啲情節
仲有間唔中就要停成個月更
時間耐咗就會有人流流失
邊part覺得唔好?
我相信大家會返嚟的
不過以前會見一啲人留言 話唔識足球都覺得好好睇
而家已經見唔到類似comment
所以我都諗係咪自己寫得有啲自high 錯咗重點
無乜重心咁好似
場波又無乜乘前啟後(雖然我預備啲人之後會出返嚟)
同埋校內嘅劇情 嗰陣出得太急 搞下搞下又好似一筆帶過咗咁
我覺得講多左陣型 戰術 故事性深左
理解到點好睇既難度一定會提高

個人能力好似老余咁咁明顯個個都好易明就真係唔識足球都好睇 但老蕭個定位唔係咁簡單
之前日職嗰場 其實我都寫得個意大利佬唔夠
因為佢同主角個處境有相似之處
但似乎大家都感覺唔到
寫錯咗重心 唯有之後再改返
其實feel到你用意 相信之後重睇都冇問題
之不過等咗三日 然後成篇都係講意大利佬
心理有啲唔平衡
pish
Push
之前又話唔開新post
搞到我白等左兩日
sorry見大家推到咁上下 所以開咗新
btw趕緊但今晚應該趕唔切 聽晚會更
唔同意
我早排睇返開頭
果陣感覺佢係掌控全場
擅於溝通
熱血係王道
你諗下<<棋魂>>就啱
有邊撚個識捉圍棋
但就係畫面上已經睇到氣勢
睇到張力
睇到緊張刺激
問題係其實你好多人個能力設定都好相似
咁唔會有咩感同身受
好快又有下一個齒輪
一向都係齒輪多過主角架啦

雖然lee 到好多主角
就算主角如司徒
咪又係技能樹所限
做唔到施丹
點姐
唔通佢以後唔踢波咩
做人係咁架啦
要達到目的就要犧牲一d 野架啦
真主角就來幾十歲人都唔明唔化先得人驚
主角個目的咪就係打攻中,佢唔係為出場啊,喺日本嗰時都講到叫佢打其他位嘅話佢寧願唔踢,而且不射男都去練射波又算唔算取捨咗?

意大利佬同主角個對比唔係講能力啦。兩個都係堅持自己嘅踢法,領隊肯相信佢地嘅能力用嚟當主力砌隊波,喺環境相似嘅情況下,分野就係兩者看待事情嘅心態。

作者就係用足球嚟探討唔同嘅人生題材,做讀者好難叫作者寫多啲足球講少啲道理。

但倒轉同作者講,寫足球嗰時節奏緊湊啲流暢啲,安插回憶講道理嘅情節時自然啲,儘量唔好打斷比賽嘅節奏,相信作者都會聽得入耳,下苦功去改善依啲情況。
無叫佢改d 咩
但佢主動問大家感受
咪講自己感受

如你所講
主角有佢自己性格
但一個太有性格嘅主角唔一定討好
就睇佢嘅堅持同改變讀書鍾唔鍾意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞