[足球/穿越]重來一次的足球人生(9)準備出書!

536 回覆
25 Like 1 Dislike
都唔會係嚟緊哩場啦,如果一星期就下場嘅話正常好少會加名
主角s 可以咁細就踢港隊係因為有海外磨練
職業都未踢果d 其實無可能勁過現役
諗多左
公道講梁博豪踢西乙青年軍畀盡都係而家米高水平
所以上面講果個小朋友更加無可能上大枱
重記得個名 伍思明
唔知係咪已經一蹶不振
之前講過入咗港青 踢得唔錯
依件當係香港美斯
Push
呢期比較忙
呢話要凌晨先更到
五十一、

蕭智堯母親在客廳掃著地,偶爾會聽到房間裡傳出零碎的說話聲音。上次余仁海來家中,在她感覺好像只是幾個月前的事情,但已從之前上來打機,變成了現在躲在房間裡一起鑽研戰術。

由於越南整體實力明顯比香港強,身材關係又特別偏好地面戰,所以港隊上場的控球率只有三成多,余仁海在左路持球進攻的次數也不算太多。

不知道教練組有什麼打算,不過蕭智堯跟余仁海都留意到,在為數不多的進攻機會中,對方的防守表現其實只稱得上一般。

換句話說,撇除港隊右路進攻力不足這一點,光是幾次進攻本身,便可以再做得好一點。

「呢個位,你唔係練咗右腳斬波咩,」蕭智堯按下鍵盤的空白鍵,然後指著電腦螢幕說道。「其實呢度我覺得你可以試下推入中間用右腳斬畀大鴻。」
「……坦白講,我右腳斬波唔係太準,呢啲比賽進攻機會唔多嘅時候,我唔係太想浪費。」余仁海搔著臉頰,面有難色地答道。「不過對面有備而來防我左腳,係麻煩少少。」

「啊真係唔似你,你以前唔係會串對面Mark你左腳都無用之類㗎咩。」蕭智堯看了他一眼,笑道。

「放心,下場我就收佢哋皮,三個嚟都無用。」

「但下場……」蕭智堯忽然將身子仰後,頗沉重地嘆了一聲。「唔知會唔會被逼打防反。」

「禿頭佬好似一向都係死要進攻㗎喎,」余仁海應道。「以佢性格應該唔會啦。」

「但上頭可能會有Order㗎嘛,上場咁樣俾人反Cup,其實都幾多人嘈,雖然打反擊應該都係留你喺前面。」

仍年輕的余仁海不明白,國際賽關乎政界面子,不僅是競技層面的事情-這在球會層面也適用,但當然那是商業考慮,又是另一回事了。
「話說,上一場好幾次俾人進攻緊嗰陣我都諗:如果阿名都同我哋一齊踢就好。」余仁海突然說道。「就算喺韓國,我都會成日掛住佢啲斬波,同埋佢成隻鴨咁嘅動作。」

「……都無辦法,」蕭智堯看了他一眼,低下頭聳肩答道。「人各有志,不過其實我都成日有一樣諗法。」

「咁不如一齊勸下佢?」

「算罷啦,係勸到嘅話晨早就勸到啦,記唔記得嗰晚佢講咩啊,佢話佢要打機唔得閒睇直播啊。」

「嗯……」余仁海盤起手,一副正在思考什麼的模樣。「其實我有個諗法。」

……
勝出當晚,阮文康其實已到了還劍湖一趟。來這裡固然是為了還願,理論上雙手合十,閉上眼在心裡默唸幾句便能完事,但他還是依依不捨地繞著湖邊走了一圈。

明天球隊便會飛往香港,為數天後的作客賽事作準備。

上場反勝,場面上越南佔據絕對優勢,牌面上也是有利,對於那些沒看比賽的人來說,可能會覺得這三分來得合理,但阮文康知道,這支港隊比想像中難對付,不然他也不會在分組賽首輪開始之前,便特地來這裡向神龜祈願。

這晚幾乎所有親朋戚友都有到場支持,球隊勝出後,整個球場陷入一片歡欣之中,他也暫時放下心頭大石,為這場反勝慶祝。只是外婆行動不便,向來不喜歡到人多地方,因此像上屆般沒能到場觀戰,這讓阮文康悵然若失。

剛走完一圈時,褲袋的電話震動,耳機提示是教練杜德才打來。

「喂,教練?」

「成班人一齊慶緊功,爭你一個啊,真係唔嚟?」

「唔啦,你知我唔鍾意飲酒,你哋玩得開心啲。」阮文康看向湖心的龜塔,在心裡默默道別,同時轉身準備離去。

「你身為隊長都唔到場嘅話,點凝聚球隊士氣?」電話另一頭的杜德才說道。「你唔係好想贏香港隊嘅咩?」

聽到後面這句,阮文康停下了腳步,並沉默數秒沒有說話。
球隊的慶功場所選在市中心一間頂級酒店的最高層,阮文康到達時,看到有一兩名隊友已經醉倒在沙發或床上,正呼呼大睡,不過絕大部分仍在歡樂地唱著歌,或是玩著要喝酒的遊戲。

「喂喂喂!隊長到場!拎杯酒嚟!」

「飲返杯先啦!咁遲先嚟!」

阮文康微笑著接過隊友遞上來的子彈杯,將那燒著火的龍舌蘭一飲而盡。他不喜歡這種聲色犬馬的場所,但其實酒量很好,過了大概一個多小時後,又有一批隊友醉倒,他卻還是面不改色地坐著。

「你真係好鬼飲得,班細嘅咁樣狂隊你都無事。」副隊長范國勇笑道。

「呢條友,當年啱啱入隊嗰陣,整個剷青頭,得個頂一大堆金毛,仲誇過後生嗰陣嘅尼馬。然後每次一贏完波,球隊話要去飲酒慶功呢,佢就會追住裴克明嚟隊㗎啦。」杜德才指著阮文康笑道。「你哋以前個隊長都算飲得㗎啦,但次次都俾佢隊到啤啤夫咁滯。」

「咁多年前嘅嘢就唔好講啦。」阮文康不好意思地笑道。

「嘩真係,眨下眼就十年有多,」杜德才抬起頭,笑著嘆了口氣。「嗰陣都無諗過呢條金毛仔,日後竟然會係國家隊隊長。」
年少無知,曾經阮文康因為髮型、位置、踢法相似而被本地媒體稱作越南尼馬,出道前幾年他喜歡英雄主義踢法,頻頻不顧一切獨闖龍潭,花巧動作層出不窮,也有過挑釁對手被報復、衝突等場面。然而經歷過兩三次國際賽的洗禮後,看過前輩們出局後的眼淚,還有遺憾引退的失落,這些都能讓一名張狂的少年迅速變得穩重。

如今他為了承擔更多進攻責任,主動移入中路,甚至回後幫助組織,只是希望讓球隊勝算變大。若將這個舉動告訴當年的阮文康,那個金髮小子恐怕也會報以冷笑。

「下場你會唔會想試下踢返左路?」杜德才突然問道。

「……點解咁問?」

「我相信下場港隊應該都差唔多技窮,」這名教頭搖晃著手中那盛著圓形冰塊與上好威士忌的玻璃杯,胸有成竹地笑道。「擺你去返自己擅長嘅左路應該問題不大。」

「我覺得教練你……都係唔好睇小香港比較好。」阮文康喝了口酒,冷冷說道。

「你好似真係對佢哋幾高評價咁。」

「有啲嘢,只係球員之間先會感受到,」阮文康朝杜德才看去,此時范國勇亦已在不知不覺中睡去,甚至傳來呼嚕聲。「我嘅建議就係:唔好對余仁海同蕭智堯有鬆懈之心。」

……
港隊的同組對手是阿聯酋、越南及吉爾吉斯,第一個是不用想了,後兩隊實力差距其實差不多,若是被越南雙殺,對吉爾吉斯的結果恐怕也相似。

然而上場比賽後,港隊的底牌可說都被看穿,幾名在海外效力的小將,優點缺點都在一場比賽中表露無遺,越南這場完全可以後發制人。

陳召禧與團隊開了數小時的會,還是沒能想到理想的方法,來緩解余仁海這個最大得分點的壓力。

「如果將柏真奴推上去踢右翼呢?踢4-3-3。」

「防守會完全唔夠人,柏真奴上咗去就唔會落返嚟,上場講明叫佢唔好上咁多就話啫。」

「如果係龜縮打防反呢?」想到余仁海的反擊能力,馬志誠不禁捏著下巴說道。

「唔會,打阿聯酋都或者有可能,」未等其他人回應,聽到龜縮二字,陳召禧便馬上開口道。「但對越南,我唔諗住縮。」

「但要點樣解決右路進攻嘅問題……?」

「既然進攻唔平衡……」陳召禧看著白板上那已被畫得亂糟糟的陣型圖,語氣平靜地回答道。「咁乾脆堆晒去左邊。」
Push
左路overload
差個伍思明放右邊就陣已最
其實伍思明係踢左邊
係喎
主角做單防右閘
但側身錯方向
無錯

話左太多二打六無人記得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞