香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
大家都係混下混下
點解淨係同新加坡比,又唔睇物價,失業率,外匯,社會情況,又唔睇下洗碗都2萬啦
大6人工都低,有d一線GDP都高過香港,根本香港因為歷史好多因素令結構性變到衣加咁樣
萬幾蚊文員要管人
新加坡私人工同香港相近水平
你攞埋英美澳加 大部份發達國家公務員比較吓先
香港已經全世界最高
原來要做大工程先叫同過公務員交手
其實點幾大陸公務員兩三蚊就請到,香港人要幾萬蚊,香港人特別優秀?
等革命等打杖
9up反公務員真係唔洗本

就咁google average civil servant salary United States再search埋香港已經見到係美國高啲

你本身話香港人工係SG Double已經錯到離曬罩都繼續鳩吹
減三成都係都仲係好decent 啦
新加坡又有祖屋,醫生career path 繼續有得上
你講到自己知公務員咩料

但原來套兩套就爆咗自己係接觸緊啲咩層面嘅人

屌你自己以偏概全 就認啦
其實點解大陸文員兩三千蚊就請到,香港人要幾萬蚊,香港人特別優秀?

幫你改埋啲錯字
最高層果班
睇新聞就知佢地咩啦on9
林鄭最大粒啦
夠醒目未?
成日想幫自己洗白
人工lam盡又唔比人笑得
死傻西
我就係睇唔過公務員個制度先走出黎私人市場呀、尊貴的公務員
班高官局長做又36唔做又36
大陸啲洗碗夠2-3千蚊請到啦,點解香港要成2萬先請到
香港生活指數高,我用緊公務員比較
啱啊你未繼續一碌杆打一船人囉
懶係客觀講到自己接觸好多公務員然後點點點
然後原來係咁片面係度死頂

返邊份工係唔為錢?你依家做工程唔係都想lam盡?
咁不屑政府就清高啲唔好接政府工程啦傻西
公務員唔係香港人唔洗係香港住?
定公務員係香港消費買樓用大陸價啊
我搵到US Average 4皮港紙鬆啲
稅率呢?take home pay 幾多?
生活指數呢?所以我先要攞新加坡比較

你個game plan就係只要不斷要我攞數據,然後不斷針對數據拗唔準又乜乜物無得直接比較,跟住公務員就無問題㗎喇
財赤無問題,跋扈無問題

其實你咪又係9up
你有無嚴格統計學分析姐,咪一樣無
又係你話英美澳加人工點點點

依家又加factors 之後又不如講返SG?

就同你講返SG

咁你拎glass door SG個figures你會見到高過香港啦 點樣解到係兩倍先? 就咁google都有嘅figures你唔用就特登quote兩個post出嚟去講?

邊個9up有目共睹啦啊嘛?

唔洗run regression都知香港公務員average salary係SG double啦
就咁google就得啦

再唔係你拎SG份budget睇公務員薪酬支出做比較又得

拎一個ranking 去講又得

上面我都拎咗SG文職entry point去同香港ACO payscale做比較 未計bonus都係SG高啲

你依家係選擇性地拎一啲對你有利嘅figures去支持你嘅立場喎
反駁隊
八婆式鬧交
呢d 就係尊貴的公務員啦
個個返工都為左錢
但無人返工返到公務員咁濕鳩
收5點4點9就執野等打咭走人
幾多私人工日日開OT,公務員呢? 夠時間就收工

https://lihkg.com/thread/3702563/page/1
人必先自侮然後人侮知姐
講到自己見識幾廣然後原來係井底之蛙

講不咁不屑政府原來又搵緊政府錢

由頭到尾講嘅嘢勁主觀

各行各業 每間公司都有人早走收晏
或者返工冇乜嘢做就等出糧

政府有呢啲咁嘅人就全部公務員都係咁

有啲對人嘅位做到狗咁 開OT冇補水放假都返工嘅就即刻叻哥上身 我唔知 我睇唔到

講到尾你未又係以偏慨全 你用咩方式同人討論人地就點對返你㗎啦

Btw 應該勁少數公務員收5點 下次你講收6點會好返啲
收工時間商業區多人走到
地鐵又滿曬人 全部公務員嚟
笑到仆街 由頭嗰版開始啲人逐點公道反駁
但係啲連登廢青都係顧左右言其他
繼續bias 繼續9up
人哋新加坡GDP蒸蒸日上超過XG
部份高官人工高過XG但做到嘢
中低層低過XG
XG GDP開始日落西山
仲想舉債出糧食埋最後一水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞