香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
要公務員跑足kpi先可以加人工
樓主心水清 可惜連登呢度最多就係公墓冗員
辛苦你以一敵百了
同埋師兄你quote 段文glassdoor 個figures已經過時 最新個figures 係SGD 5,633 (HKD32,500)

香港公務員就HKD18,200. 都係glassdoor做reference
佢地返工大把時間,樓主邊夠佢地嚟
真心型
一早講定自己無交稅 同「係嘅 你啱」異曲同工
講返轉頭就是點樣分配利益,不過公眾利益應該是一個護身符
EO有手有腳都考到啦
樓主擺到明係公屋傻鳩, 唔抵得公務員高人工
係嘅 你啱
唔知樓主訓左幾耐
成個環境由行高地價政策已經係係尋租左好耐
果時撞正經濟起飛,一齊歌舞昇平
依家賣唔到地入不敷支
赤字你就打算搵人填命

先唔講而家赤字1700百幾億,公務員薪津支出1400幾億
就算俾你個理論成立,所有公務員齊齊做義工,都冚唔到個數

再講吓個定義先
尋租係講緊為咗自己利益出賣公眾利益
佢後面所講既諗法,我諗討論大部份人身上,都會咁做
唔係嘅話就應該所有人會捐晒自己份人工俾社會,裨益社會
所以尋租係只係用喺經濟學
仲要係政治經濟學範疇,所講嘅係政策會偏向個人利益,而唔係大眾利益
睇返你最想講嘅政府加人工
係由特首同埋行會決定
佢哋係唔屬於公務員薪酬調整影響範圍
所以佢哋嘅決定對對自身利益睇唔出有咩大影響,請問個尋租係邊?
樓主準備比班垃圾吸血公務蟲屌

班垃圾真係又要錢又要威

香港公務員除左醫護, 係我心目中係社會寄生蟲,社會癌細胞
你有冇計埋跳point
呢個時候就無人出聲無人睇到
唔單止,要我地香港市民全民公投決定佢地減定加

一撚定減到佢地同深圳睇齊,諗起就想笑

最撚憎佢地加人工
私樓傻鳩搵私多過大陪份公務員都唔抵得你地有得咁加
合理薪酬調整冇問題
但佢地仲有不分表現跳point制
咁Max point呢

講到無限跳咁樣
所以要有KPI,要跑到數滿足到目標先可以加人工同升職

依家公務員幹部化聽上面指揮做嘢邊值咁高人工,以前高人工係因為公務員要用腦推敲政策宣傳政策,依家上面話乜就乜咁公務員只係負責執行阿婆都做到點解要咁高人工?
調薪淨指標已經減咗跳point 個數
所以唔存在duplicate 咗
你漏咗句:
證明到交多稅住靚私樓時啲人就會扮盲
呢個真弱智
12000一人上限
咪撚玩啦
OVER 12K 有正職人工, 比得起租, 就應該租樓啦
排乜鳩公屋

過左limit咪生多D仔加人頭升limit囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞